Μόνο τα 20 από τα 100 ευρώ φόρου και προστίμων πηγαίνουν στα δημόσια ταμεία


«Στην τσέπη του εφοριακού το 40% φόρου και προστίμων»

Μόνο τα 20 από τα 100 ευρώ φόρου και προστίμων πηγαίνουν στα δημόσια ταμεία, ενώ 40 ευρώ μπαίνουν στις τσέπες των εφοριακών. Η αποκάλυψη έγινε στη χθεσινή ημερίδα «Φοροδιαφυγή και κοινωνική δικαιοσύνη» που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Kantor και η Κίνηση Πολιτών.

Ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης μίλησε για το αλισβερίσι ή κοινώς το λάδωμα που κυριαρχεί μεταξύ εφοριακών και φορολογουμένων, εξηγώντας ότι από τα κάθε 100 ευρώ φόρου, το 40% είναι έκπτωση που παρέχει το Δημόσιο, το άλλο 40% πάει στην τσέπη του ελεγκτή – εφοριακού και μόλις 20% φτάνει στα δημόσια ταμεία.

Η διαρροή των εσόδων λειτουργεί και αντίστροφα, καθώς στις μεγάλες επιστροφές φόρου που πραγματοποιεί το Δημόσιο, το 8% πάλι πηγαίνει στην τσέπη του εφοριακού κατά τον κ. Σπινέλλη, ενώ σύμφωνα με το διευθυντή σχεδιασμού και ελέγχου του ΣΔΟΕ Νίκο Λέκκα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 10%.

Κι αυτά συμβαίνουν εν μέσω μιας χαώδους κατάστασης, με τη φοροδιαφυγή να κυριαρχεί και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία να ανέρχεται σε 10-13 δισ. ευρώ ή 5-6% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η παραοικονομία φτάνει στο 25-28% του ΑΕΠ ή 54-61 δισ. ευρώ καθιστώντας πρωταθλήτρια την Ελλάδα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Όσο δε για το αποκρυπτόμενο εισόδημα κινείται στο 10% του πραγματικού ή στο 15% για το 10% των πλούσιων ή στο 24% για το 1% των πλουσιότερων, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Μάνου Ματσαγγάνη.

Η έξαρση του φαινομένου της φοροδιαφυγής δεν είναι τυχαία. Ο κ. Σπινέλλης μίλησε για πολιτικές παρεμβάσεις αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό σύστημα «Ηφαιστος», για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, και είπε ότι κοστολογήθηκε 1 εκατ. ευρώ και τελικά ανατέθηκε με 15 εκατ. ευρώ επί Ν.Δ., αλλά και για κακοδιοίκηση και γραφειοκρατία, όπως ο έλεγχος υποθέσεων που διαρκεί 20 μήνες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγγελία του κ. Λέκκα για το Λιχτενστάιν της Ελλάδας, που βρίσκεται στο Κρανίδι, όπου σε μια εφορία έχουν έδρα 178 offshore.

Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Διυπουργική Επιτροπή υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για την έγκριση πρόσθετων δράσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής 2011-2013. *

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ από την Ελευθεροτυπία


http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/9011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s