Τι ισχύει για τη χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ελλάδα


Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών με την υψηλότερη δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων.

   Η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη υψηλότερη δημόσια χρηματοδότηση ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκά κράτη, αναλογικά με τον πληθυσμό των χωρών, πληρώνοντας 4,52 ευρώ ανά κάτοικο κάθε χρόνο, όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία του έτους 2010. Προηγούνται το Λουξεμβούργο, όπου η κατά κεφαλήν επιβάρυνση ανέρχεται στα 19,3 ευρώ ετησίως, ενώ τη δεύτερη και τη τρίτη θέση καταλαμβάνουν η Νορβηγία και η Φινλανδία με 7,81 και 5,73 ευρώ αντίστοιχα.

   Η κατανομή της χρηματοδότησης για το 2010 έχει ως εξής: ΠΑΣΟΚ 19.809.000 ευρώ, ΝΔ 15.056.267 ευρώ, ΚΚΕ 4.962.086 ευρώ, ΛΑΟΣ 3.991.816 ευρώ, ΣΥΡΙΖΑ 3.504.108 ευρώ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1.746.103 ευρώ. Για το 2011, τα κόμματα έλαβαν συνολικά 40,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο πρώτο τρίμηνο του έτους έλαβαν 13.504.656 εκατομμύρια.

   Σύμφωνα με παρέμβαση βουλευτή (αν και δεν εκλέχτηκε με αυτό το κόμμα σε εκλογική αναμέτρηση) της Δημοκρατικής Συμμαχίας, τα κόμματα δεν λαμβάνουν μόνο τα παραπάνω ποσά, αλλά δικαιούνται και έκτακτες επιχορηγήσεις σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ακόμα και σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος τα κόμματα θα επιχορηγούνταν με ένα νέο ποσό που θα έφτανε στο 30% της εκλογικής αποζημίωσης. Όπως ορίζει ο νόμος 3023/2002.

   Η κρατική χρηματοδότηση διακρίνεται σε τακτική και εκλογική. Η τακτική χρηματοδότηση καταβάλλεται κατ’ έτος και ανέρχεται σε ποσοστό ένα κόμμα μηδέν δύο τοις χιλίοις (1,02‰) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους. Η εκλογική χρηματοδότηση καταβάλλεται κάθε φορά που διεξάγονται γενικές βουλευτικές εκλογές ή εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ανέρχεται σε ποσοστό έως μηδέν κόμμα είκοσι δύο τοις χιλίοις (0,22‰) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους κατά τη διάρκεια του οποίου διεξάγονται οι εκλογές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s