ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ


«Βρυχάται» ο πρωθυπουργός της Τουρκίας για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, μιλώντας για πολιτική «ρατσισμού, διακρίσεων και ξενοφοβίας». Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνει την ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή στο Παρίσι, τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία και «πάγωμα» στις διμερείς πολιτικές και οικονομικές επαφές.

Ανοίγουν πληγές με τη Γαλλία που θα είναι δύσκολο να γιατρευτούν, δήλωσε μαινόμενος ο Τούρκος πρωθυπουργός λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη γαλλική Βουλή, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες Τούρκοι διαδηλώνοντας κόντρα στον νομοσχέδιο.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως διακόπτεται η στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία, ΝΑΤΟικό εταίρο της Άγκυρας, και ανακαλούνται οι άδειες προσγείωσης στρατιωτικών αεροσκαφών και ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων στην Τουρκία.

Ακυρώνονται ταυτόχρονα όλες οι οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές επαφές με τη Γαλλία, ενώ ανακαλείται επ’ αόριστον ο Τούρκος πρεσβευτής στο Παρίσι.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ κάλεσε την Τουρκία να μην αντιδρά με υπερβολικό τρόπο στην απόφαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ζητώντας να υπάρξει ψυχραιμία. «Έχουμε πολλά για να συνεργαστούμε από κοινού», συμπλήρωσε ο υπουργός.

H Γαλλία έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων από το 2001. Το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, συντάχθηκε στη νομοθετική βάση της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος, την οποία έχει υιοθετήσει η Γαλλία από το 1990.

Προβλέπει ανώτατη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ και στις αρχές του έτους πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στη Γερουσία.

Οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου εκφράζουν την ελπίδα ότι θα υιοθετηθεί και από τη Γερουσία πριν από την διακοπή των εργασιών του γαλλικού Κοινοβουλίου στα τέλη του Φεβρουαρίου εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Η γαλλική Γερουσία είχε απορίψει τον περασμένο Μάιο πρόταση ποινικοποίησης της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων υπό τις διαμαρτυρίες της γαλλο-αρμενικής κοινότητας.

 

kartesios.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s