Νέο εμπαιγμό καταγγέλλουν οι γιατροί, για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ


Ως νέο εμπαιγμό θεωρούν οι γιατροί την ενέργεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 16 Δεκεμβρίου), με την οποία καλούν τους γιατρούς να κάνουν δηλώσεις στον ΕΟΠΥΥ για να εργάζονται με 10 ευρώ την επίσκεψη προσωρινά… Οι γιατροί διεκδικούν την υπογραφή γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει καλέσει όλους τους γιατρούς να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τον Οργανισμό.

Το θέμα αυτό θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που θα πραγματοποιηθεί μάλλον σήμερα. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, ενώ την επόμενη εβδομάδα, μάλλον στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ΙΣΚ ενημερωτική συγκέντρωση των γιατρών της Καβάλας.

Συγκεκριμένα στη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως στις 16 Δεκεμβρίου και τέθηκε σε ισχύ, αναφέρεται: «Συμβάσεις οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ του ΟΠΑΔ ή του ΟΑΕΕ και θεραπευτών ιατρών λύονται αζημίως στις 31/12/2011, ακόμη και αν έχουν συμφωνηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι προαναφερόμενοι ιατροί δύνανται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας αυτού μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύναψης νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου, εφόσον υποβάλουν δήλωση στον οργανισμό εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την έναρξη ισχύος της διάταξης αυτής. Η αμοιβή των ιατρών ορίζεται σε δέκα (10) ευρώ ανά επίσκεψη και μέχρι διακόσιες (200) επισκέψεις μηνιαία. Για την αποζημίωση αυτή δεν επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ με εισφορές υπέρ ΤΣΑΥ.».

Η κυβέρνηση προσπαθεί με έμμεσο τρόπο να παρακάμψει την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ που δίνει κατεύθυνση κανείς γιατρός να μην υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μια ομολογία πως ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να λειτουργήσει από 1ης Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί.

Ο Ξενοφών Κροκίδης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας μας τόνισε πως «η κυβέρνηση, τα δυο υπουργεία Εργασίας και Υγείας μας εμπαίζουν. Ζητούν από τους γιατρούς άρον – άρον να κάνουν δηλώσεις για να πληρώνονται μικτά 10 ευρώ ανά ασθενή και μέχρι 200 ασθενείς μηνιαία. Εμείς διεκδικούμε την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από τις θέσεις μας για τον ΕΟΠΥΥ και τον κανονισμό παροχών του.

Να αναφέρουμε πως στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητήθηκε το αίτημά μας για ελεύθερη συνταγογράφηση, αλλά τελικά δεν μπήκε στη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Θα συνεδριάσει η διοίκηση του ΠΙΣ και τη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας. Παρά το ότι είναι μέρες γιορτών, δεν σταματάμε και την επόμενη εβδομάδα, στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσουμε ενημερωτική συγκέντρωση των γιατρών της Καβάλας».

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

 

naro.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s