Ένα νέο νησί «γεννιέται» στην Ερυθρά Θάλασσα


Η «γέννησή» του νησιού στην Ερυθρά Θάλασσα οφείλεται στην έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής, καθώς η λάβα που βγαίνει από τα έγκατα της γης κρυώνει εξαιτίας της επαφής της με το θαλάσσιο νερό που την περιβάλλει και στερεοποιείται. Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που ευθύνεται για αυτή τη νέα «γέννηση» βρίσκεται στο Ρήγμα της Ερυθράς Θάλασσας, όπου η αφρικανική και η αραβική τεκτονική πλάκα απομακρύνονται η μια από την άλλη με αργούς ρυθμούς.

Κάποιοι ψαράδες από την Υεμένη ήταν εκείνοι που πρώτοι είδαν στις 19 Δεκεμβρίου την καυτή λάβα να δημιουργεί έναν πίδακα ύψους 30 μέτρων και να πέφτει στη θάλασσα. Οι παρατηρήσεις τους επιβεβαιώθηκαν από δορυφορικές εικόνες. Το Φασματοραδιόμετρο Απεικόνισης Μέσης Ανάλυσης των δορυφόρων Terra και Aqua της NASA καθώς και το όργανο ALI (Advanced Land Imager) του δορυφόρου Earth Observing One της NASA παρήγαγαν την εικόνα της «εκτόξευσης» της λάβας. Ειδικά όργανα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος κατέγραψαν επίσης αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του θείου στην περιοχή.

Ως τις 23 Δεκεμβρίου η καυτή μάζα είχε «τρυπήσει» την επιφάνεια του νερού και το νέο νησί είχε αρχίσει να λαμβάνει το σχήμα του. Αυτή τη στιγμή το πλάτος του είναι περίπου 500 μέτρα και αυξάνεται. Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα εάν μετά τη γέννησή του το καινούργιο νησί θα μπορέσει και να… κρατηθεί στη ζωή. Είναι πιθανό να συνεχίζει να μεγαλώνει καθώς η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίζεται, είναι όμως εξίσου πιθανό το εύθραυστο υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο να «θρυμματιστεί» από τα θαλάσσια κύματα.

Πάντως όποια και αν είναι η κατάληξη αυτού του «νεογέννητου» τμήματος γης, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ερυθρά Θάλασσα εντείνεται. Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ηφαίστειο εκρήγνυται εδώ και έναν αιώνα. Η έκρηξη αυτή ακολουθεί άλλες πρόσφατες στο Τρίγωνο Αφάρ στην Ερυθραία και την Αιθιοπία καθώς και τα ηφαιστειακά πεδία της νότιας Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας.

πηγή: tovima


perierga.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s