ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ – ΕΞΠΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ


Στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων προχώρησε η ιταλική κυβέρνηση. Ετσι όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν, μπορούν από σήμερα να κρατούν ανεβασμένα τα ρολά τους, καθ’ όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Πρόκειται για ένα από τα κύρια μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι και το οποίο μπήκε σε ισχύ με την έλευση του 2012. Τα πρώτα καταστήματα που έκαναν γνωστό ότι σκοπεύουν να επωφεληθούν του νέου μέτρου βρίσκονται στην Ρώμη και στη Νάπολη όπου η αρχή έγινε ήδη με κάποια καφέ μπαρ που πρόκειται να προσφέρουν καφέ εσπρέσσο και καπουτσίνο, όχι μόνο μέχρι τις δυο το πρωί- όπως προέβλεπε έως τώρα ο σχετικός νόμος- αλλά χωρίς, πλέον, κανένα περιορισμό ωραρίου.

Οι έμποροι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την χρησιμότητα του μέτρου: μιλώντας στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πολλοί ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων βλέπουν θετικά την απελευθέρωση του ωραρίου, θεωρώντας ότι μπορεί να αποδειχθεί ένα χρήσιμο μέτρο για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης.

Δεν λείπουν, όμως και οι κάτοχοι οικογενειακών επιχειρήσεων και καταστημάτων οι οποίοι τονίζουν ότι <<όποιος δεν μπορεί, την δύσκολη αυτή εποχή, να προσλάβει επιπλέον προσωπικό, θα βρεθεί, οπωσδήποτε, σε δεινή θέση λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού>>.

Στο Τορίνο, η δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη για τις εμπορικές δραστηριότητες, Τζουλιάνα Τεντέσκο εκφράζει το φόβο ότι <<ο νέος νόμος μπορεί να ευνοήσει μόνο τα σούπερ -μαρκετ και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, σε βάρος των μικρών καταστημάτων ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέα προβλήματα σε ότι αφορά την ασφάλεια, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες>>.

Στο Μιλάνο, επίσης, ο δήμος και η περιφέρεια σκοπεύουν να εκμεταλλευθούν και τους τρεις μήνες περιθώριο για τεχνική και οργανωτική προσαρμογή στο μέτρο, που προσφέρει ο νόμος.
Ο επικεφαλής της εμπορικής ένωσης Confesercenti, ο Μάρκο Βεντούρι, προβλέπει ότι <<με την απεριόριστη απελευθέρωση του ωραρίου πρόκειται να κλείσουν, συνολικά, πάνω από 26.000 καταστήματα σε όλη την χώρα, κυρίως του τομέα των τροφίμων, της ένδυσης και των υποδημάτων>>.

fimotro.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s