ΔΕΗ: Αυξήσεις μέχρι τελικής πτώσης


Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ξεχωριστά από εκείνη της πρώτης Ιανουαρίου, άφησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν το ΥΠΕΚΑ θα αποδεχθεί τη σχετική εισήγηση της ΡΑΕ για προσαρμογή των τιμολογίων ανά εξάμηνο με βάση την εξέλιξη του κόστους.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων που εγκρίθηκαν φέτος οφείλονται σε αύξηση φόρων ή άλλων στοιχείων κόστους, με αποτέλεσμα μόνο το 1,1% να αποτελεί «καθαρή» αύξηση για την επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ζερβός είχε προειδοποιήσει πέρυσι για κίνδυνο στάσης πληρωμών στο πρώτο τρίμηνο, αν δεν δίνονταν αυξήσεις 15%, ενώ σήμερα, Δευτέρα, ανέφερε ότι για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, εντείνει τις προσπάθειες μείωσης του κόστους και θα προχωρήσει, αν χρειαστεί, σε μείωση του επενδυτικού προγράμματος.

Τι ισχύει τώρα

Όπως και να χει, και μέχρι να επαληθευθεί ο κ. Ζερβός, από την 1η Ιανουαρίου 2012 στα οικιακά τιμολόγια ισχύουν:

Αυξήσεις 4- 14% στο κόστος της ενέργειας ανά κιλοβατώρα, πάγωμα ή μειώσεις στα πάγια, ανατιμήσεις σε επιμέρους στοιχεία των λογαριασμών, όπως οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που φθάνουν ακόμη και σε τετραψήφια ποσοστά και περαιτέρω περιορισμός των κλιμακίων κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, η μέση αύξηση για τα νοικοκυριά κυμαίνεται από 9 έως 12%.

Κίνδυνος στάσης πληρωμών

Ακόμη, ο κ. Ζερβός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθούν οι επενδύσεις της ΔΕΗ για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, και κάλεσε το Δημόσιο να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν, όπως είπε, τα 180 εκατ. ευρώ, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τις οφειλές για την ηλεκτροδότηση των φωτεινών σηματοδοτών που εκκρεμούν από το 1998.

Ζήτησε επίσης να αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά, τονίζοντας ότι το 2012, αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο η ΔΕΗ καλείται να ενισχύσει τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος με ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ λόγω της ύπαρξης αυτών των στρεβλώσεων.

Μειωμένο τιμολόγιο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ

Αναφερόμενος και στο αίτημα του ΥΠΕΚΑ, για κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, είπε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν δέχεται εντολές από το υπουργείο καθώς το μειωμένο τιμολόγιο προβλέπεται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και για να καταργηθεί θα πρέπει το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

Με το νέο τιμολόγιο, που ισχύει από την αρχή του έτους, τα κλιμάκια κατανάλωσης μειώνονται από έξι σε τέσσερα, με προοπτική μεσοπρόθεσμα να καταλήξουν σε ένα, οπότε το σύνολο της κατανάλωσης θα χρεώνεται με ενιαία τιμή ανά κιλοβατώρα.

Οι νέες τιμές είναι:

Από 0- 800 κιλοβατώρες 0,05625 ευρώ/ kwh (αύξηση 4,16 %).

Από 801- 1000 kwh, 0,0785 ευρώ/ kwh (αύξηση 14,4 %)

Από 1001- 2000 kwh, 0,0815 ευρώ/ kwh (αύξηση 12,1- 14,7 %)

Πάνω από 2000 kwh 0,09155/ kwh (αύξηση 12 %).

Όσο για τα πάγια, αυτά παραμένουν στα περυσινά επίπεδα εκτός από το πάγιο τριφασικής παροχής για κατανάλωση άνω των 2000 kwh που μειώνεται κατά 34 %.

Στα περυσινά επίπεδα παραμένουν και οι χρεώσεις για το νυχτερινό ρεύμα (4 ευρώ το τετράμηνο το πάγιο και 0,054 ευρώ ανά κιλοβατώρα η ενέργεια).

Αυξημένα έσοδα από το χαράτσι

Στα περυσινά επίπεδα παραμένουν οι χρεώσεις και για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Σημειώνεται επίσης ότι το εισοδηματικό όριο για υπαγωγή στο ΚΟΤ παραμένει στις 12.000 ευρώ κι ας έχει μειωθεί το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών λόγω οικονομικής αδυναμίας σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, δεν εμφανίζουν σημαντικές μεταβολές.

Περίπου το 3 % των καταναλωτών υπολογίζεται ότι αφήνουν απλήρωτους περισσότερους από 4 λογαριασμούς στη σειρά.

Η εικόνα δεν άλλαξε με την επιβολή του Ειδικού Τέλους στα ακίνητα, οι εισπράξεις από το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Ζερβός, πάνε καλύτερα από το αναμενόμενο και προβλέπεται να φθάσουν στα 2 δισ. ευρώ για το 2011 έναντι στόχου 1,7 δισ.

gr.news.yahoo.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s