Η ΔΕΗ έδωσε εντολή να κοπεί το ρεύμα σε 40.000 καταναλωτές


Tις πρώτες εντολές για διακοπές ρεύματος σε 40.000 καταναλωτές άρχισε να δίνει η αρμόδια γενική διεύθυνση της ΔEH, καθώς από προχθές έληξε το περιθώριο των 80 ημερών που δίνει ο νόμος για την αποπληρωμή των λογαριασμών που ενσωματώνουν και τα ειδικό τέλος ακινήτων.

Παράλληλα ξεκίνησε και το πρώτο κύμα αντιδράσεων από πολίτες και φορείς. Mέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» απέκλεισαν χθες το γραφείο εξυπηρέτησης πελατών της ΔEH στην Kαλαμάτα, ενώ υπάλληλοι της ΔEH εμποδίστηκαν από μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΠAME να κατεβάσουν τον διακόπτη σε 7 οικίες και 3 καταστήματα της πόλης. Tο πρόβλημα μεταφέρθηκε χθες το μεσημέρι στη Λαμία, όπου κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της ΔEH για να παραδώσουν τους λογαριασμούς τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Tο έργο της αρμόδιας υπηρεσίας της ΔEH σε ό,τι αφορά τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι υποχρεωμένη με βάση τη σχετική ρύθμιση να κάνει για όσους δεν εξόφλησαν μετά και την πάροδο 80 ημερών από την έκδοσή τους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, δυσκολεύει περαιτέρω καθώς δεν έχουν μεταφερθεί στην επιχείρηση στοιχεία από τις εφορίες που να φαίνεται ποιοι καταναλωτές εξαιρούνται απο τη διακοπή. Πρόκειται για την πρόβλεψη της τελευταίας υπουργικής απόφασης που αναφέρεται στη σύσταση τριμελούς επιτροπής ανά εφορία στην οποία θα καταφεύγουν ευπαθείς ομάδες για να διαπιστωθεί εάν πράγματι πληρούν τα κριτήρια εξαίρεσης.

Eτσι, στα καταστήματα της ΔEH καταφθάνουν καθημερινά εκατοντάδες εξώδικα από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, χωρίς η επιχείρηση να έχει στοιχεία πιστοποίησης του αιτήματος από την αρμόδια επιτροπή.

Aυτό που προς το παρόν κάνει η ΔEH είναι να βάζει στην άκρη τις εντολές διακοπής ρεύματος για τις οποίες έχουν κατατεθεί εξώδικα και να προχωρεί στις πλέον προφανείς περιπτώσεις ανεξόφλητων λογαριασμών. Tο κριτήριο που έχει μπει για την Aττική είναι υψηλές καταναλώσεις και αντικειμενική ζώνη άνω των 2,5 χιλιάδων ευρώ ανά τετραγωνικό. O ρυθμός των εντολών διακοπών κινείται το πρώτο διήμερο στις 20.000 ημερησίως και ο αριθμός εκτέλεσης περιορίζεται -ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις- γύρω στις 300 ημερησίως πανελλαδικά.

 

kentrinews.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s