Το τρενάκι των κερδοσκόπων και ο μηχανοδηγός Λ. Παπαδήμος


Κατά μέσο όρο ο κάθε έλληνας οφειλέτης χρωστάει σε 3,8 τράπεζες. Αυτό αποκαλύπτει – αποκλειστικά στο “m”- ο αναπληρωτής Συνήγορος του Καταναλωτή, Δημήτρης Μάρκου. Από την άλλη πλευρά, ρεκόρ αιτήσεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό κατατέθηκε στον Συνήγορο, το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Οι τράπεζες όμως αρνούνται συλλήβδην τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Μόλις τρεις αιτήσεις –και στην ουσία μόνο μία- από τις περίπου δυόμισι χιλιάδες είχε μία κάποια κατάληξη. Όλες οι άλλες υποθέσεις οδηγούνται -σε μια ενελέητη μετωπική- στα δικαστήρια.

Και μη «μασάτε» όταν ακούτε ότι το Ειρηνοδικείο αποφάσισε κούρεμα ή διαγραφή χρεών σε κάποιον οφειλέτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο οφειλέτης δεν είχε στην κυριολεξία στον ήλιο μοίρα. Τι γίνεται όμως αν υπάρχει ένα σπίτι ή ένα οικοπεδάκι στο χωριό; Τι γίνεται όταν ο οφειλέτης έχει στην κατοχή του αυτοκίνητο ή καταθέσεις σε τράπεζα; Η τράπεζα -στην κυριολεξία, οι τράπεζες- θα βγάλουν ό,τι υπάρχει στο σφυρί.

Το έγκλημα ήταν καλά προμελετημένο, χρόνια πριν. Ο Κώστας Σημίτης με τον νόμο 3156 του 2003 έδωσε τη δυνατότητα σε παρατραπεζικές εταιρείες, με έδρα το City του Λονδίνου, αλλά και το Αμβούργο ή τις ΗΠΑ, να αγοράζουν τα δάνεια των ανυποψίαστων καταναλωτών. Κάθε ελληνική τράπεζα πλέον είχε την ευκαιρία να φτιάξει μια τέτοια εταιρεία που θα αγόραζε -εν είδει εμπορεύματος- τις δανειακές συμβάσεις της, έναντι κάποιου ποσού, και στη συνέχεια θα αναλάμβανε να εισπράξει για λογαριασμό της το υπόλοιπο ποσό της οφειλής, χρησιμοποιώντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέσα. Διαταγές πληρωμής, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, επιστρατεύονται κατά κόρον στη μάχη της είσπραξης, σαν οι ίδιες οι παρατραπεζικές εταιρείες να έχουν εκδώσει το δάνειο και όχι οι τράπεζες.

Συνήθως, οι εταιρείες αυτές αγοράζουν την αξία των δανείων σε αντίτιμο που δεν ξεπερνά, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το 20% της συνολικής αξίας. Για παράδειγμα, ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, το οποίο κάποιος ιδιώτης έχει συνάψει με μια εγχώρια τράπεζα, η εταιρεία το “αγοράζει” όχι παραπάνω από 20.000 ευρώ. Και με τον τρόπο αυτό της εκχωρείται η απαίτηση ή η τιτλοποίηση της απαίτησης.

Το χρώμα του χρήματος το αναγνώριζαν καλά οι δύο πανίσχυροι άντρες εκείνης της περιόδου. Ήταν η εποχή παντοδυναμίας του αχτύπητου διδύμου Σημίτη – Παπαδήμου. Δέκα χρόνια αργότερα, χιλιάδες οφειλέτες φαίνονται να χρωστούν σε άγνωστες εταιρείες και τα δάνειά τους να υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο… Κάτι ανάλογο πάει να γίνει και με το ελληνικό δημόσιο χρέος. Τα hedge funds κάνουν πάρτι! Ένα ξέφρενο κερδοσκοπικό πάρτι… 

Τρεις μέρες πριν την πρωθυπουργοποίησή του, ο Λουκάς Παπαδήμος δήλωνε ότι το PSI δεν ήταν καθόλου αναγκαίο. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, το PSI+ το έκανε σημαία του και μας το πέταξε στη μούρη σαν το νούμερο ένα εθνικό στόχο.

Πίσω από το PSI, τα παρατραπεζικά βαγονάκια, σκευοφόροι με εύκολο και μαύρο χρήμα, κυλάνε χαρωπά πάνω στις ράγες που έστρωσαν με την ησυχία τους οι κερδοσκόποι. Στην ατμομηχανή, ο Λουκάς Παπαδήμος και οι “εντιμότατοι” φίλοι του οδηγούν την Ελλάδα στο πιο βαθύ και σκοτεινό τούνελ.

Ο Λουκάς Παπαδήμος έγινε πρωθυπουργός με ένα καλοστημένο και αναίμακτο πραξικόπημα που επέβαλαν στην Ελλάδα οι κερδοσκόποι. Στις 13 Ιανουαρίου 2012 ο Λουκάς Παπαδήμος απείλησε το ελληνικό κοινοβούλιο πως αν δε συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι για αποκεφαλισμό του 13ου και 14ου μισθού από τον ιδιωτικό τομέα, η Βουλή θα πρέπει να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Μα οι πραξικοπηματίες δε νομοθετούν. Επιβάλλουν!

http://www.mediasoup.gr/node/51923

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s