Υπό κατάληψη το ζαχαροπλαστείο Χατζής στην Θεσσαλονίκη


Σε κατάληψη του καταστήματος Χατζής στη Θεμ. Σοφούλη έχουν προχωρήσει εδώ και λίγες ώρες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία γαλακτοζαχαροπλαστικής Χατζής Α.Ε. διεκδικώντας τα δεδουλευμένα πέντε μηνών, τα επιδόματα και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που τους οφείλει ο εργοδότης, σύμφωνα με το alterthess.gr. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας καταγγέλλοντας τόσο το γεγονός ότι εδώ και πέντε μήνες δεν έχουν πληρωθεί όσο και τις απολύσεις στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα ο εργοδότης.

Η εταιρεία γαλακτοζαχαροπλαστεία Χατζής Α.Ε. διατηρεί 3 ιδιόκτητα καταστήματα στην Θεσσαλονίκη, 2 στην Αθήνα και μια μονάδα παραγωγής στο Λάκωμμα Χαλκιδικής. Πριν λίγο καιρό ο κ. Χατζής έκλεισε το κατάστημα στην Καμάρα ενώ πριν λίγες μέρες έκλεισε και το εργοστάσιο στο Λάκωμμα μεταφέροντας μέρος του προσωπικού στο κατάστημα στην οδό Βενιζέλου. Ήδη έχει απολύσει πέντε άτομα χωρίς να καταβάλει τις νόμιμες αποζημιώσεις ενώ τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει, σύμφωνα με τους εργαζομένους που έχουν απομείνει, σε τέσσερις ακόμη απολύσεις.Η επιτροπή αγώνα των εργαζομένων στο Χατζή καταγγέλλει ακόμη ότι «η εταιρεία έχοντας συσσωρεύσει χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε Δημό σιο, Ι.Κ.Α. και εργαζόμενους, δρομολογεί την ίδρυση μιας νέας εταιρείας με διαφο ρετικό Δ.Σ. έτσι ώστε μεταβιβάζοντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία της παλαιάς στη νέα, να κάνει στάση πληρωμών στην παλιά, πτωχεύοντάς την και έτσι να αποφύγει την αποπληρωμή όλων των χρεών».

Στόχος του εργοδότη, σύμφωνα με την επιτροπή αγώνα, είναι να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι στην καινούρια εταιρεία με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και μισθούς των 400 και 500 ευρώ και με 12ωρη απασχόληση καθημερινά, δουλεύοντας αργίες, βράδια και Κυριακές. Εξάλλου όπως αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα ο εργοδότης δεν τηρούσε την εργατική νομοθεσία ούτε τα προηγούμενα χρόνια καθώς «η εταιρεία απασχολούσε εργαζόμενους χωρίς πρόσληψη ή με 12 ένσημα το μήνα που δουλεύουν όμως 6μερο. Επίσης ανάγκαζε το προσωπικό να υπογράφει μαζί με την πρόσληψη και το έντυπο της οικιοθελούς αποχώρησης, με ανοιχτή ημερομηνία, έτσι ώστε να μην είναι αναγκασμένος να καταβάλει αποζημιώσεις σε περίπτωση που θελήσει να απολύσει».

Τέλος, οι εργαζόμενοι έχουν κινηθεί νομικά καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα και καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Σύμφωνα με το alterthess.gr, αυτή τη στιγμή στο κατάστημα Χατζής στην Θεμ. Σοφούλη κατέφθασε η αστυνομία η οποία ασκεί πιέσεις στους εργαζόμενους να αποχωρήσουν από το κατάστημα. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους αρνούνται να προβούν σε οικειοθελή αποχώρηση αν ο εργοδότης δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα και τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κάνοντας παράλληλα έκκληση στον κόσμο να προσέλθει στο σημείο εκφράζοντας την αλληλεγγύη του.

arpaktiko.org

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s