ΜΑΣ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ: ΝΑΥΑΓΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σοβαρούς κραδασμούς και ερωτηματικά έχει προκαλέσει η παραίτηση των μελών του Δ.Δ. της εταιρίας στην οποία η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είχε αναθέσει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Ο κίνδυνος να ναυαγήσει ολοκληρωτικά το σχέδιο για τους εορτασμούς προκαλεί σειρά αντιδράσεων και καταγγελιών για ολιγωρία εκ μέρους του Δήμου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» και βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο εξευτελισμός και η απαξίωση της Θεσσαλονίκης από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν έχει προηγούμενο. Ο Γιάννης Μπουτάρης και η διοίκηση του Δήμου αποδείχθηκαν ανίκανοι, εκτός απ’ όλα τα άλλα, να διαχειριστούν ακόμη και το ζήτημα του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Ένα ζήτημα το οποίο, εξαιτίας της αδιαφορίας, της έλλειψης συντονισμού και της μη έγκαιρης δραστηριοποίησης του Δήμου, τινάχθηκε στον αέρα, με αποτέλεσμα σήμερα τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας «Θεσσαλονίκη 2012», στην οποία είχε ανατεθεί η οργάνωση του εορτασμού, να παραιτηθούν.

Παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως είχαμε φέρει το συγκεκριμένο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας της νέας διοίκησης, δηλαδή από τον Ιανουάριο 2011 και ζητούσαμε επίμονα από αυτήν να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να οργανωθούν εγκαίρως οι εκδηλώσεις, ο Γιάννης Μπουτάρης και η διοίκηση του Δήμου αδιαφόρησαν προκλητικά και μόνο μετά την παρέλευση αρκετών μηνών ανέθεσαν στην εταιρία «Θεσσαλονίκη 2012» (που είναι η μετεξέλιξη της εταιρίας «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκης») τον σχεδιασμό του εορτασμού. Μάλιστα, η δημοτική μας παράταξη, θεωρώντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο στον εορτασμό των εκατό χρόνων, στήριξε αυτή την επιλογή.

Από τότε έως σήμερα η διοίκηση του Δήμου αδράνησε παντελώς, παρά τις συνεχείς μας πιέσεις, με αποτέλεσμα να μην γίνουν εγκαίρως οι απαραίτητες ενέργειες προς το Ελεγκτικό Συνέδριο και να διαπιστωθεί πια κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2011, ότι τα χρήματα που επρόκειτο να δαπανήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό δεν μπορούν τελικά να δοθούν για τον σκοπό αυτό στην εταιρία «Θεσσαλονίκη 2012», γιατί δεν υπήρξε αποδοχή του σχετικού αιτήματος από την αρμόδια Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτός ήταν και ο λόγος που οδήγησε τα μέλη του Δ.Σ. της παραπάνω εταιρίας, συμπολίτες μας που ανέλαβαν εθελοντικά αυτή την αποστολή, στην παραίτηση, μετά από αναμονή τεσσάρων ολόκληρων μηνών, γιατί, όπως διαπίστωσαν, κατέστη αδύνατη η υλοποίηση του έργου τους χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.

Κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε να διεκδικήσουμε από την προηγούμενη αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση κονδύλια, τεχνική και άλλου είδους υποστήριξη προκειμένου να γίνει σωστά ο συντονισμός για τον εορτασμό του 2012. Μάλιστα, προτείναμε να συνοδεύσουμε τον Γιάννη Μπουτάρη στην Αθήνα για να πιέσουμε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης για κονδύλια. Τότε, με αλαζονεία και πρωτοφανή έπαρση ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης απαντούσε πως «δεν συνδιοικούμε και τις αποφάσεις τις λαμβάνει μόνο η διοίκηση», χωρίς να χρειάζεται τη συνδρομή κανενός άλλου, όπως συμπλήρωνε χαρακτηριστικά.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σήμερα η Θεσσαλονίκη να χάνει μία μοναδική ευκαιρία να τονίσει την παρουσία της ως μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με τη νεολαία της, τα πανεπιστήμιά της, τον επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο της, τον πολιτισμό, την ιστορία της. Να στείλει το μήνυμα των εκατό χρόνων ελεύθερου βίου της προς κάθε κατεύθυνση, στο πανελλήνιο, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Καταγγέλλουμε τον Γιάννη Μπουτάρη στους Θεσσαλονικείς και ζητούμε τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό την ενημέρωση των συμπολιτών μας, μέσω του Σώματος, για τις πρωτοφανείς αυτές διαστάσεις που πήρε το θέμα. Για τη μοναδική ολιγωρία που επέδειξαν ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, μια στάση που τίναξε στον αέρα μια επέτειο – σταθμό και ντροπιάζει τελικά την ιστορική μας πόλη. Ζητούμε εξηγήσεις, όπως ζητούμε και τις παραιτήσεις των αρμόδιων Αντιδημάρχων που είχαν αναλάβει να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό του εορτασμού.

Με λύπη διαπιστώνουμε, δυστυχώς, πως για ακόμη μία φορά επιβεβαιωνόμαστε. Αν αντί για την αλαζονεία και την έπαρση οι διοικούντες τον Δήμο προσπαθούσαν να ασχοληθούν με τα σοβαρά ζητήματα της πόλης, είναι βέβαιο, ότι δεν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό φιάσκο, το οποίο ζημιώνει ανεπανόρθωτα τη Θεσσαλονίκη. Αναρωτιόμαστε εάν η κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε, είναι αποτέλεσμα ενός μεθοδευμένου και προμελετημένου σχεδίου ή άλλη μία επίδειξη ανικανότητας της δημοτικής αρχής.

Η «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη», μετά από αυτές τις εξελίξεις, αποσύρει την εκπρόσωπό της από το Δ.Σ. της εταιρίας «Θεσσαλονίκη 2012». Εμείς, ως δημοτική παράταξη, δηλώνουμε ότι, ανεξάρτητα με την οποιαδήποτε συνέχεια δοθεί στο ζήτημα, θα τιμήσουμε με κάθε τρόπο, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της πόλης, αυτή τη σημαντική επέτειο».

elzoni.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s