Η Πόρσε ήταν της Φιλιππινέζας… και τη βίλα την πληρώνει η πεθερά


Υπάρχουν άνθρωποι που δεν διαβάζουν αλλά ψηφίζουν, υπάρχουν όμως και εκείνοι που διαβάζουν αλλά υποκρίνονται πως δεν καταλαβαίνουν. Και αν στην πρώτη περίπτωση έχουν το θάρρος τουλάχιστον να το ομολογήσουν, στη δεύτερη έχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα.

Ο συγγραφέας κ. Νίκος Παπανδρέου ανήκει στην τελευταία περίπτωση. Διαβάζει ελλειπτικά, προσπερνά τα σημαντικά, αντιπαρέρχεται τα σπουδαία, αποκρύπτει τα ερωτήματα του εμπεριστατωμένου ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος» και επικεντρώνεται σκοπίμως και παραπλανητικά σε έωλη επιχειρηματολογία τόσο στην αρχική του απάντηση όσο και στην εξώδικη διαμαρτυρία του. Χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει ποια ακριβώς είναι τα κατ’ αυτόν «ψεύδη» του δημοσιεύματος, διότι βεβαίως δεν υπάρχουν τέτοια, και το γνωρίζει καλώς, επιχειρεί με αοριστολογίες να εμφανίσει το δημοσίευμα συκοφαντικό, για την «τιμή των όπλων» προφανώς. Επί της ουσίας, όμως, παραμένει τόσο εκκωφαντικά σιωπηλός στα κρίσιμα ζητήματα που τον αφορούν, ώστε δημιουργεί εύλογες απορίες για το αν πράγματι διαθέτει απαντήσεις ή αν εν τέλει θεωρεί τους αναγνώστες της εφημερίδας αγράμματους ή ανόητους.

Αναγκαστικά είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναρωτήσουμε:
1) Μετακόμισε ή όχι από διαμέρισμα 180 τ.μ. στα Βριλήσσια νοικιάζοντας έπαυλη 500 τ.μ. με πισίνα στην Εκάλη, στην πιο δυσχερή οικονομική συγκυρία για τη χώρα;
2) Χρησιμοποίησε o ίδιος και μέλη της οικογένειάς του για αρκετές ημέρες πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας Porsche Carrera που εμφανίζεται να ανήκει σε εταιρεία χρονομίσθωσης;
3) Συντηρεί οικιακή βοηθό και πληρώνει δίδακτρα σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία; Και τι δουλειά έχει πρωί-πρωί με την «Porsche»; Ποιον πήγαινε πού;
4) Εχει χρησιμοποιήσει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο χωρίς να κατέχει δημόσια θέση σε κυβερνητικό ταξίδι;
5) Εκθέτει ή όχι τον αδελφό του και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με την πολυτελή διαβίωσή του εν μέσω χρεοκοπίας και έχει αποκαλέσει τους υπουργούς των κυβερνήσεων του πρώην πρωθυπουργού «ραγιάδες»;
6) Γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ νόμιμου και ηθικού;
7) Απασχολεί ή όχι αστυνομικούς που πληρώνονται από το Δημόσιο; Απασχολούνται μήπως και σε άλλες… οικιακές δουλειές και μεταφορές;
8) Αντιλαμβάνεται ότι η τιμή και η αξιοπρέπεια δεν εξαγοράζονται ούτε εκβιάζονται, αλλά αποδίδονται;
Προφανώς και δεν αναμένουμε δικαιολογίες μέσω διαρροών που κάνουν λόγο ότι «το σπίτι το πληρώνει η πεθερά μου έναντι 3.000 ευρώ μηνιαίως». Δεν αρκούμαστε στον ισχυρισμό ότι «η Porsche ανήκει σε επισκέπτη που πάρκαρε στο γκαράζ μου για ένα βράδυ». Ούτε, φυσικά, περιμένουμε από τον ίδιο να παραδώσει μαθήματα δημοσιογραφίας. Και αν επιπλέον δεν το γνωρίζει, οι δημοσιογράφοι -όπως και πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων- καταθέτουν δηλώσεις «πόθεν έσχες» εδώ και δεκαετίες. Αν κρίνει και ο ίδιος την ανάγκη να το κάνει, ευχαρίστως να τη δημοσιεύσουμε, για να πληροφορηθεί η δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία πόθεν πολυτελώς διαβιώνει.

Η αρχική απάντηση του Νίκου: «Οι πολυτέλειες δεν συνάδουν με τη φύση μου»

Ηαπάντηση του Νίκου Παπανδρέου στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» με τίτλο «Τι φοβάται ο Γιώργος για τον Νίκο» έχει ως εξής:
Εδώ και ενάμισυ χρόνο περίπου διάφορα μπλογκ και εφημερίδες ασχολούνται επιμελώς με το πρόσωπό μου, χωρίς φυσικά να προσκομίζουν στοιχεία. Το σημερινό εξώφυλλο είναι στην ίδια γραμμή με τα μπλογκ. Μόνο σκοπό που έχουν είναι -υποθέτω- να αποτελειώσουν δια της λασπολογίας, το επώνυμο «Παπανδρέου» μια και καλή.

Πρώτ’ απ’ όλα προφανώς είμαι υπό απίστευτη παρακολούθηση επειδή για μια μέρα που επισκέπτης πάρκαρε το αμάξι του στα γκαράζ μου, προλάβατε να βγάλετε φωτογραφία με αυτό, υπονοώντας ότι μου ανήκει.
Φυσικά και δεν μου ανήκει. Όπως και δεν μου ανήκει ένα 4χ4 BMW, όπως υπονοείτε στο εξώφυλλο. Έχω ένα οικογενειακό VOLVO του 2003. Όμως σημειώνω ότι ποτέ δεν κάνατε το κόπο να με ρωτήσετε αν μου ανήκει το πολυτελές αμάξι που φωτογραφίσατε ή αν μου ανήκει η μεζονέτα στην οποία διαμένω. Ένα τηλεφώνημα; Δικό σου το αμάξι Νίκο; Όχι. Δικό σου το σπίτι; Όχι. Έχεις Porsche; Όχι. Εχεις BMW 4χ4; Όχι.

Αν προέρχονταν από τα πολυπληθή δεξιά μπλογκ, ίσως θα το καταλάβαινα. Από σοβαρή εφημερίδα, ένα απλό τηλεφώνημα σε μένα δεν θα ήταν το σωστό και δεοντολογικό; Ιδιαιτέρως σε μια δύσκολη εποχή (για την οποία έχω γράψει πολλές φορές και έχω προτείνει λύσεις) δεν πρέπει να προσέχουμε τι λέμε για ανθρώπους με επώνυμα; Προς τι αυτή η κακία; Προς τι αυτή η επιμονή;

Πραγματικά δύσκολα καταλαβαίνω την τόση κακία. Αν θέλετε, με χαρά να σας δώσω και τα τελευταία δέκα χρόνια των φορολογικών μου δηλώσεων, να δείτε από κοντά. Είμαι φυσικά υπέρ του πόθεν αίσχες για όλους. Μήπως να κάνετε το πρώτο βήμα εσείς;

Μάλιστα γνωρίζω ότι έχετε ή είχατε στα χέρια σας -σας το έφερε «δημοσιογράφος»- αντίγραφο του ενοικιαστηρίου του σπιτιού. Μεγάλη αμαρτία φαίνεται να διαμένω στην Εκάλη! Που θα προτιμούσατε; Στο πατρικό στο Π Ψυχικό; Στο Καστρί του παππού; Σε ποιά μαγαζιά επιτρέπεται να πηγαίνω; Με τι αμάξι να κυκλοφορώ και με πόσα κυβικά; Τι ποτό επιτρέπεται να πίνω ως αδερφός (γιος, εγγονός -διαλέξτε και πάρτε) πρωθυπουργού; Ρετσίνα; Κρασί ελληνικό; Αν είναι ιταλικό; Γαλλικό; Από Χιλή; Σε ποιές χώρες μπορώ να ταξιδεύω; Και με ποιά εταιρεία; Και σε ποιά θέση; Τσιγάρο; Τι μάρκα;

Ούτε το σπίτι είναι δικό μου, ούτε το πολυτελές αμάξι. Ποτέ δεν μου άρεσαν αυτά άλλωστε και δεν συνάδουν με την φύση μου.

Φυσικά σημειώστε ότι δεν έχω δημόσια θέση, δεν πληρώνομαι από τους φορολογούμενους και κάνω τα πάντα να μην επιβαρύνω ποτέ το δημόσιο. Ξέρω ότι δεν σας πείθω. Αλλά για την τιμή των όπλων δεν μπορώ να μη απαντήσω, έστω και μια φορά.

Η απάντηση του «ΘΕΜΑτος»: Νίκο η σιωπή είναι χρυσός

Η απάντηση του «ΘΕΜΑτος» στον Νίκο Παπανδρέου έχει ως εξής:
«Με λύπη διαβάσαμε την προσπάθεια που έκανε ο Νίκος Παπανδρέου να απαντήσει στο απολύτως εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του “ΘΕΜΑτος” για το εντυπωσιακό επίπεδο ζωής του εν μέσω οικονομικής κρίσης. Προς το παρόν, και επειδή με αυτά που γράφει γεννιούνται πολλά νέα ερωτήματα, θα του θυμίζαμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις “η σιωπή είναι χρυσός”, διότι:

α) Είναι δύσκολο να εξηγήσεις στον κόσμο γιατί την ίδια χρονιά που η Ελλάδα χρεοκοπεί και οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους ή αυτοκτονούν επέλεξε να μετακομίσει από τα 180 τ.μ. που διέμενε στα Βριλήσσια σε βίλα 500 τ.μ. με πισίνα στην Εκάλη. Νόμιμο; Ηθικό; Σίγουρα εντελώς κακόγουστο και βαθιά αντικοινωνικό.

β) Ισως θα ήταν καλύτερο να μην επιμείνει στην πρωτότυπη θεωρία ότι μια Porsche Cabrio τον επισκέφθηκε ξαφνικά ένα βράδυ και μετά έφυγε μέσα στη νύχτα σαν κυρία, διότι μπορεί να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τη χρησιμοποίησε συστηματικά – και όχι μόνο για προσωπική του χρήση.

γ) Είναι ντροπή να προσπαθεί να φορτώσει αυτές τις γελοίες νεοπλουτίστικες συμπεριφορές στον αδελφό του και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι με τις αποκαλύψεις επιχειρούν να αποτελειώσουν τον Γιώργο.

Αν κάποιος τον αποτελειώνει με αυτό που κάνει είναι αυτός ο ίδιος – και δεν είναι η πρώτη φορά. Καλύτερα όμως να είναι η τελευταία, γιατί αν δεν θέλει κριτική και αν ισχυρίζεται ότι δεν κατέχει δημόσιες θέσεις, τότε να μη χρησιμοποιεί το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για μπίζνες στο Κατάρ και να μην τολμήσει να αποκαλέσει ξανά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ “ραγιάδες”, ενώ ο ίδιος ζει όπως οι μαχαραγιάδες. Αυτά για σήμερα, και αν δούμε ότι το θράσος του ανδρός, που στα 55 του ακόμη δεν έχει καταφέρει να ενηλικιωθεί και να φερθεί σαν άνδρας και όχι σαν προστατευμένο μέλος της οικογένειας, συνεχίζει να ξεχειλίζει, τότε θα χρειαστεί, με λύπη μας, να επανέλθουμε. Ασ’ τα καλύτερα, Νίκο.

ΥΓ.: Και επειδή αναγνωρίζουμε στον καθένα το δικαίωμα να πει ότι έσφαλε, τον πληροφορούμε ότι αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλη προσφορά μικρότερων διαμερισμάτων για να μετακομίσει, και μάλιστα σε εξαιρετικές τιμές, και αν θέλει μπορούμε να του βρούμε ένα μικρότερο αυτοκίνητο να κυκλοφορεί, χωρίς να υποχρεώνεται δανειζόμενος από άγνωστους σπόνσορες. Τέλος, δεν δικαιούται να συκοφαντεί, ειδικά το “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ».

Τι υποστηρίζει στο εξώδικό του

Η εξώδικη δήλωση του Νίκου Παπανδρέου προς το «Πρώτο Θέμα» έχει ως εξής:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Του Νικόλαου Παπανδρέου του Ανδρέα, κατοίκου Εκάλης, οδός Κουμαριάς αριθμ. 16A

ΠΡΟΣ
1. Την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Πρώτο Θέμα Α.Ε.», που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, οδός Αποστόλου Παύλου 6 και εκπροσωπείται νόμιμα.
2. Τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που αποτελείται από τους 1. Θέμο Αναστασιάδη, 2. Αναστάση Καραμήτσο, 3. Χρήστο Ράπτη, 4. Βασίλη Στεφανακίδη, 5. Μπάμπη Κούτρα, 6. Κώστα Ταμπαξή και 7. Αντώνη Σρόϊτερ, κατοίκους ομοίως ως άνω.
Στο φύλλο της εφημερίδας σας «Πρώτο Θέμα» της 22.1.2012 δημοσιεύσατε πρωτοσέλιδη πηχυαία καταχώριση καθώς και πεντασέλιδο άρθρο, που αφορούν το πρόσωπό μου, το περιεχόμενο των οποίων είναι παντελώς ψευδές, συκοφαντικό και πολλαπλώς προσβλητικό της προσωπικότητάς μου.
Ειδικότερα, το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά σας με εμφανίζει ψευδώς προς όλη την επικράτεια (αλλά και όπου αλλού αυτό αναπαραχθεί και με όποιο τρόπο) ως προκλητικώς διάγοντα βίο πολυτελή την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της.
Για να επιτύχετε το σκοπό σας αυτό δημοσιεύετε φωτογραφίες αυτοκινήτων και οικίας που δεν μου ανήκουν, συνοδεύοντάς τις από ψευδείς τίτλους.
Περαιτέρω, στο πεντασέλιδο σχετικό άρθρο σας (σελίδες 16-20 του ίδιου φύλλου) αντί να παραθέσετε τα δημοσιογραφικά στοιχεία, που θα υποστήριζαν τους πρωτοσέλιδους τίτλους σας, φιλοξενείτε εκτενέστατη σειρά ψευδών και εικοτολογιών σας έως και επί δήθεν φημών, οι οποίες ισχυρίζεστε ότι αναφέρονται στο πρόσωπό μου.
Ολόκληρο το δημοσίευμά σας διαπνέεται από εξόχως κακοπροαίρετη, κακόβουλη και καταδικαστική έναντί μου διάθεση, με παρουσιάζει δε συκοφαντικώς ως πρόσωπο με «προκλητική» κατά το πρωτοσέλιδό σας διαβίωση. Μάλιστα, το εν λόγω άρθρο δημοσιεύεται χωρίς η εφημερίδα σας να φιλοξενήσει και τη δική μου άποψη ή έστω να ζητήσει και τη δική μου εκδοχή επί των αναγραφόμενων που αποτελεί στοιχειώδη δημοσιογραφική υποχρέωση. Παραμελείτε π.χ. να αναφερθείτε στην επαγγελματική άσκηση της κύριας επιστημονικής μου ειδίκευσης, αυτής του οικονομολόγου, κάτι που μπορείτε να βρείτε εύκολα αν ανατρέξετε έστω και στο διαδίκτυο.
Πρόκειται για τεχνική με επίσης προφανή σκοπό να μη δικαιούμαι να υπερασπίσω τον εαυτό μου παρά ως απολογούμενος και αμυνόμενος από δυσμενή θέση. Γιατί έχει προηγουμένως μεθοδικά οικοδομηθεί δημοσίως σε βάρος μου, μέσω πρωτοσέλιδων καταχωρίσεων και πεντασέλιδων άρθρων και βάσει ψευδών κατηγοριών, η εικόνα προσώπου ανήθικου και υπόπτως συναλλασσόμενου.
Το πιο σημαντικό όμως το άφησα για το τέλος. Το επίμαχο δημοσίευμα προβαίνει σε ασυνήθη και εξονυχιστική φωτογραφική κάλυψη του χώρου διαμονής εμού και της οικογένειάς μου αλλά των προσώπων μας αυτών καθ’ εαυτών εμού και της συζύγου μου ούτως πέραν της παραβίασης των πλέον ευαίσθητων προσωπικών μας δεδομένων κατά κατάφωρη παράβαση του ν. 2472/97, καθίσταται ευάλωτη και ευπρόσβλητη η οικογένειά μου και δη τα τέκνα μου, στις έκνομες βολές εγκληματικών προσώπων και ποινικώς αξιόλογων ομαδοποιήσεων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την τιμή και την αξιοπρέπειά μου, αλλά και την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα τόσο εμού προσωπικά όσο και της οικογένειάς μου.
Επειδή τα όσα ψευδή και συκοφαντικά αναφέρετε στα ανωτέρω παραπάνω δημοσιεύματα είναι προσβλητικά για την τιμή και την υπόληψή μου, δημοσιεύθηκαν δε άκριτα και χωρίς να ζητηθεί καν και η δική μου άποψη επ’ αυτών με σκοπό να οικοδομηθεί τεχνηέντως σε βάρος μου ψευδής και προσβλητική δημόσια εικόνα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ
για τα προαναφερόμενα δημοσιεύματα της εφημερίδας σας, τα οποία είναι απολύτως προσβλητικά για την προσωπικότητά μου, την τιμή και υπόληψή μου.
ΣΑΣ ΚΑΛΩ όπως επανορθώσετε μέσω αντίστοιχου δημοσιεύματος τα όσα ψευδή και ανακριβή αναφέρατε καθώς και να απόσχετε στο μέλλον από τη δημοσίευση ψευδών πληροφοριών, που αφορούν το πρόσωπό μου.
Να μην δημοσιεύετε φωτογραφίες όπου τυχόν έχετε λάβει, χωρίς τη συναίνεσή μου ή έστω την έγκρισή μου, εμού και της οικογενείας μου, των χώρων της προσωπικής μας κατοικίας και κάθε άλλου προσωπικού μου δεδομένου εν τη έννοια του νόμου.

ΑΛΛΩΣ
Θα προβώ στην άσκηση παντός ετέρου νομίμου δικαιώματός μου, ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου ή αρχής.
Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς 1. την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Πρώτο Θέμα Α.Ε.», που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, οδός Αποστόλου Παύλου 6 και εκπροσωπείται νόμιμα και 2. τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που αποτελείται από τους 1. Θέμο Αναστασιάδη, 2. Αναστάση Καραμήτσο, 3. Χρήστο Ράπτη, 4. Βασίλη Στεφανακίδη, 5 Μπάμπη Κούτρα, 6. Κώστα Ταμπαξή και 7. Αντώνη Σρόϊτερ, κατοίκους ομοίως ως άνω για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αφού την αντιγράψει ολόκληρη στην επιδοτήρια έκθεσή του.

Αθήνα, 25/1/2012
Ο Εξωδίκως δηλών
και διαμαρτυρόμενος
Νίκος Παπανδρέου

protothema.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s