Κλείνουν οι φυλακές Κορυδαλλού και Χαλκίδας


Στέλιος Μπαμιατζής

Μόνο στα αποχωρητήρια φαίνεται να υπάρχει πλέον χώρος στις φυλακές Χαλκίδας αλλά και Κορυδαλλού. Με αυτή την πραγματικότητα, οι φυλακές ουσιαστικά βάζουν για πρώτη φορά λουκέτο.

Με επίσημο έγγραφο των διευθυντών των δύο φυλακών προς τις αρμόδιες αρχές, γίνεται γνωστό ότι κλείνουν τις πύλες των φυλακών, γιατί δεν έχουν χώρο για άλλους κρατούμενους πραγματοποιώντας ουσιαστικά λευκή απεργία μπροστά στο οξύ πρόβλημα του υπερπληθωρισμού των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Με την κίνηση αυτή μπλοκάρεται κάθε προφυλάκιση, φυλάκιση ακόμα και μεταγωγές κρατουμένων προς τον Κορυδαλλό.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι η επισήμανση του διευθυντή των φυλακών Χαλκίδας που δηλώνει σε επίσημο έγγραφο του ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος πουθενά «παρά μόνο στις τουαλέτες».

Χαρακτηριστική και η αποστροφή του διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού Ι.Ανέστη ο οποίος αναφέρει:
«Σας αναφέρουμε προς ενημέρωση σας ότι από σήμερα 27 Ιανουαρίου 2012 αδυνατούμε να παραλάβουμε κρατουμένους λόγω ασφυκτικής υπερπλήρωσης του Καταστήματος μας, η δύναμη του οποίου ανέρχεται σε 2.345 κρατουμένους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και με ανακοίνωση του ο διευθυντής των φυλακών Χαλκίδας Σπ.Αθανασίου ο οποίος αναφέρει: «Μετά από τη σημερινή μεταγωγή-παραλαβή κρατουμένων, σας αναφέρουμε ότι πλέον δεν χωράνε πουθενά οι κρατούμενοι παρά μόνο στις τουαλέτες. Κλείσαμε. Η κατάσταση είναι τραγική. Η φυλακή είναι έτοιμη να «εκραγεί» με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια της. Παρακαλούμε όπως αφού λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω να μην φυλακίσετε άλλους κρατουμένους στο ενταύθα Κατάστημα Κράτησης. Δεν μπορούμε να παραλάβουμε άλλους κρατουμένους. Δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή κενού χώρου για να τους τοποθετήσουμε».

Πώς όμως έφτασε ως εδώ η κατάσταση; Καταρχάς να υπενθυμίσουμε πως εδώ και χρόνια υπήρχαν φωνές για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές. Πέραν τούτου όμως, και τα σχετικά νούμερα είναι αποκαρδιωτικά.

Σήμερα κρατούνται σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα 12.703 κρατούμενοι, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία των φυλακών της χώρας, όταν η συνολική χωρητικότητα δεν ξεπερνά τις 9.000 κρατούμενους.
Να σημειωθεί πάντως πως το υπουργείο προωθεί ρυθμίσεις με τις οποίες θα αποφυλακιστούν περισσότεροι από 15000 κρατούμενοι- μικροπαραβάτες, για αδικήματα ήσσονος σημασίας.


ksipnistere.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s