«ΟΜΕΡΤΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ


ΔΡΙΜΥ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΕΡΖ ΜΠΡΑΜΕΡΤΖ

Σπύρος Θεοδωράτος

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Σερζ Μπράμερτζ, κατηγορεί ευθέως την προκάτοχό του, Κάρλα ντελ Πόντε ότι εν γνώσει της κατεστράφησαν κρίσιμα στοιχεία για την σκοτεινή υπόθεση του «Κίτρινου Σπιτιού» στο Κόσσοβο, όπου αφαιρούνταν κατά σύστημα ζωτικά όργανα απαχθέντων Σέρβων της περιοχής, ώστε να πωληθούν στη μαύρη αγορά…

«Η Κάρλα ντελ Πόντε κατέστρεψε τα στοιχεία για το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, με την έγκριση των μελών της εισαγγελίας», καταγγέλλει ρητώς το γραφείο του νυν γενικού εισαγγελέα για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερζ Μπράμερτζ, απαντώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε η κ. ντελ Πόντε στην εφημερίδα «Πρες» του Βελιγραδίου, και η οποία δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη.

Στη συνέντευξή της, η πρώην γενικής εισαγγελεύς του International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY)  υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ και η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο (UNMIK), καθώς και το αλβανικό κράτος δεν της επέτρεψαν την πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα  και στοιχεία για την περιώνυμη υπόθεση του «Κίτρινου Σπιτιού», όπου πραγματοποιείτο η αφαίρεση ζωτικών οργάνων νεκρών Σέρβων, για λογαριασμό του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» (UCEKA).

«To NATO και η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) δεν επέτρεπαν την πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα και η Αλβανία δεν επέτρεπε να εισέλθουμε στην επικράτειά της για να ερευνήσουμε τάφους», δήλωσε η Κάρλα ντελ Πόντε, προσθέτοντας πως «υπήρχε έλλειψη πολιτικής βούλησης, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση Κίτρινο Σπίτι».

Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η τότε «σιδηρά κυρία» του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – η οποία το 2008 εξέδωσε και βιβλίο με τον… ερεθιστικό  τίτλο «Το Κυνήγι: Εγώ και οι εγκληματίες πολέμου» – δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία των προσκομμάτων που της ετίθεντο στην ολοκλήρωση της έρευνάς της εκείνη την εποχή (…).

Μάλιστα, ερωτηθείσα από την εφημερίδα «Πρες» αν γνωρίζει ποιος έδωσε την εντολή να καταστραφούν τα καυτά αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση «Κίτρινο Σπίτι», η ίδια υποστήριξε πως γνωρίζει το όνομα του υπεύθυνου, αλλά δεν επιθυμεί να το αποκαλύψει, λέγοντας πως «κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δίκαιο»(!).

Από την πλευρά του, ο διάδοχος της Κάρλα ντελ Πόντε, Σερζ Μπράμερτζ,  μόλις πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της συνέντευξης, απέστειλε διευκρινιστική ανακοίνωση στη σερβική εφημερίδα, τονίζοντας ρητώς ότι «ορισμένα στοιχεία καταστράφηκαν το 2005, όταν εισαγγελέας ήταν η κ. Ντελ Πόντε, εν γνώσει της, και την απόφαση έλαβαν όσοι ήταν τότε μέλη της ηγεσίας της εισαγγελίας»…

Ερωτηθείς σχετικά ο Σέρβος ειδικός εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς, απάντησε πως όταν ρώτησε τους ανακριτές του ICTY τι ακριβώς συνέβη με τα κατεστραμμένα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση «Κίτρινο Σπίτι», έλαβε την απάντηση πως «το υλικό αυτό μαζί με στοιχεία για τη Σρεμπρένιτσα καταστράφηκαν στο πλαίσιο της τακτικής διαδικασίας» (…).

Βεβαίως, όπως γίνεται αντιληπτό η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή, ιδίως αν αναλογισθεί κανείς αφενός το ύψος των κερδών από το παράνομο εμπόριο οργάνων, αφετέρου το ανθρώπινο μέγεθος του εγκλήματος που συνιστά η  αφαίρεση των οργάνων θυμάτων του πολέμου, για λογαριασμό παραστρατιωτικών ομάδων.

Και ασφαλώς, τον ύποπτο ρόλο της… ονομαστής για την πυγμή της κ. Κάρλα ντελ Πόντε σε αυτήν την τόσο σκοτεινή – όσο και μακάβρια – υπόθεση.

elzoni.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s