Έρχεται νέο χαράτσι στα ενοίκια


Διαβάστε τι προτείνει η επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, για τον φόρο στα ενοίκια. Παραδείγματα για το πώς επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες.

Οι περιπέτειες των ιδιοκτητών ακινήτων δεν έχουν τελειωμό, καθώς μετά τη φοροκαταιγίδα των τελευταίων ετών και το χαράτσι, έρχεται η… αυτοτελής φορολόγηση ενοικίων.

Το μέτρο περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών (ενοποίηση φόρων στα ακίνητα, φορολογία επιχειρήσεων, αναπροσαρμογή κόστους εκκίνησης κ.α.) που προωθεί η επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», υπάρχει σχέδιο για φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια. Σήμερα με το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι αυτό το ποσό, δεν πληρώνουν φόρο.

Αν η νέα κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση της επιτροπής που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20%, αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτης με εισόδημα 5.000 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να έχει εισοδήματα από άλλες πηγές θα πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ.

Φορολογούμενος με εισόδημα 16.000 ευρώ εκ των οποίων τα 4.000 ευρώ από ενοίκια, πληρώνει σήμερα φόρο 1.420 ευρώ.

Αν ισχύσει όμως η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων θα πληρώνει 1.500 ευρώ. Από αυτά τα 700 ευρώ θα προέρχονται για το εισόδημα των 12.000 ευρώ και τα 800 ευρώ από τον αυτοτελή φόρο για τα ενοίκια που εισέπραξε κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

 

news247.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s