Ανακύκλωση: «πράσινα» καταστήματα στη Θεσσαλονίκη


Στη συγκέντρωση και εκμετάλλευση πολύτιμων ανακυκλώσιμων υλικών, όπως χαρτί, γυαλί, λαμπτήρες φωτισμού και ηλεκτρονικές συσκευές, που παράγουν καθημερινά τα σούπερ-μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα και τα οποία ελάχιστα αξιοποιούνται σήμερα, αποσκοπεί το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ανακύκλωσης «Πράσινο Κατάστημα»του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ που θα συμμετέχουν στο ειδικό πρόγραμμα Ανακύκλωσης θα εφοδιάζονται με ειδικό αυτοκόλλητο σήμα, το οποίο θα καταδεικνύει ότι διαχειρίζονται όλα τα απορρίμματά τους σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και ότι προωθούν τα κατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση. Επιπλέον θα μοιραστεί ενημερωτικό φυλλάδιο με τις υποχρεώσεις των καταστημάτων, αλλά και τις δυνατότητες που θα έχουν για την διαχείριση των αποβλήτων τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία ανήκει η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οφείλει να προσαρμόσει την πολιτική της στις νέες μεθόδους διαχείρισης και αυτό πράττει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών και την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

«Η διατήρηση της καθαριότητας, η ευταξία των δημόσιων χώρων και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αποτελούν για την δημοτική Αρχή πρωταρχικό στόχο. Σ’ αυτήν την προσπάθεια η συνεργασία όλων των επαγγελματιών κατά τις καθημερινές τους δραστηριότητες κρίνεται απαραίτητη και είναι ουσιώδης. Η τήρηση των κανόνων του νέου επικαιροποιημένου Κανονισμού Καθαριότητας από όλους βοηθά και  συμβάλλει στην προσπάθεια του Δήμου για ευπρεπή εικόνα της πόλης, αύξηση της ανακύκλωσης και αποφυγή της ανεξέλεγκτης  συσσώρευσης απορριμμάτων», τόνισε ο κ. Παππάς.

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τα Σούπερ Μάρκετ, τα οποία απορρίπτουν μεγάλο όγκο χαρτονιών συσκευασίας (άλλες φορές διπλωμένα και άλλες άναρχα, ακόμη και στους κάδους απορριμμάτων) με στόχο να ελεγχθεί το χαρτόνι συσκευασίας και να οδηγείται στην ανακύκλωση.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει γίνει καταγραφή των σούπερ-μάρκετ ανά Δημοτική Κοινότητα και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω της Αντιδημαρχίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας,  έχει έρθει σε επαφή με τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης ώστε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα στα καταστήματα. Θα χρησιμοποιηθούν τα γνωστά αλουμινένια πλαίσια συλλογής που διαθέτουν ήδη τα περισσότερα καταστήματα, ενώ στα υπόλοιπα και όπου υπάρξει ανάγκη θα διατεθούν επιπλέον πλαίσια συλλογής.

Επίσης θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για την συλλογή των λαμπτήρων φθορισμού και εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών.

Παράλληλα όλα τα καταστήματα που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα προχωρήσουν και σε πρόγραμμα συλλογής φορητών ηλεκτρικών στηλών (μπαταρίες), τοποθετώντας την ειδική στήλη απόθεσης του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών ΑΦΗΣ.

 

econews.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s