ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ


Το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που ψήφισαν πρόσφατα τα νομοθετικά σώματα για την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενικής, γεγονός που είχε οδηγήσει την Τουρκία σε ρήξη με τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, ο νόμος παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης.

Παραταύτα, ο πρόεδρος Σαρκοζί επιμένει και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλύσιων, έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συντάξει ένα νέο κείμενο, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «μετρά την μεγάλη απογοήτευση και τη βαθιά θλίψη όλων αυτών που είχαν δεχτεί με ευγνωμοσύνη και ελπίδα την υιοθέτηση του νόμου αυτού που είχε ως στόχο να τους προστατεύσει από την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων» υπογραμμίζει η προεδρία.

Κατά του νόμου είχαν προσφύγει γερουσιαστές που τον καταψήφισαν τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία ενέκριναν με σημαντική πλειοψηφία τον νόμο, ο οποίος δεν είχε υπογραφεί ακόμη από τον πρόεδρο Σαρκοζί και άρα δεν είχε τεθεί σε ισχύ.

Η ψήφιση του νόμου είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία, που συστηματικά αρνείται ότι συνέβη η γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ είχε επιχειρηματολογήσει ότι ο γαλλικός νόμος παραβιάζει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η Τουρκία έσπευσε να χαιρετήσει την απόφαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εξετάσει την επανέναρξη των διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων με τη Γαλλία, οι οποίες είχαν παγώσει από το τέλος Ιανουαρίου όταν πέρασαν οι νόμοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος κτίμησε σε σχόλιο του στο Twitter ότι η απόρριψη του νόμου επέτρεψε να αποφευχθεί μία σοβαρή κρίση μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας. Ήταν μία «δίκαιη απόφαση, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες», ανέφερε.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η άρνηση μίας γενοκτονίας που έχει αναγνωριστεί από τη Γαλλία, επέφερε πρόστιμο 45.000 ευρώ ή ποινή φυλάκισης ενός έτους ή πρόστιμο και φυλάκιση.

 

 

kartesios.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s