Τράπεζα αναμνήσεων.. η τράπεζα της καρδιάς μας


Μια τράπεζα που δεν μοιάζει με τις άλλες, δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Είναι μία τράπεζα, με καταθέσεις από προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που είναι γεννημένοι πριν το 1950. Όσοι επιθυμούν να μοιραστούν την ιστορία τους, ανεβάζουν το σχετικό βίντεο στην ιστοσελίδα  «www.bankofmemories.gr », ενώ όσοι κάνουν κλικ θα πλημμυρίσουν από αναμνήσεις μιάς άλλης εποχής.

Το πρόγραμμα Memoro – Τράπεζα Aναμνήσεων – είναι μία «μη κερδοσκοπική» διαδικτυακή πρωτοβουλία, αφιερωμένη στη συλλογή και δημοσίευση βίντεο και αφηγήσεων ανθρώπων γεννημένων πριν το 1950 σε μορφή ιστοριών διάρκειας μερικών λεπτών.

Η διαδικασία αυτή έχει ως σκοπό την ελεύθερη δημοσίευση και προβολή του υλικού. Ως μέσο επικοινωνίας επιλέχθηκε το διαδίκτυο και συγκεκριμένα ένας δικτυακός τόπος, για τη συλλογή και τη διάδοση των βίντεο και των ηχητικών αρχείων.

Σε αντίθεση με παρόμοιες πρωτοβουλίες, στο Memoro, προκειμένου να διασφαλιστεί ο σκοπός και η συνοχή του έργου, υπάρχουν περιορισμοί ως προς τη φόρτωση του υλικού, το οποίο και ελέγχεται από τη συντακτική ομάδα.

Το Memoro – Τράπεζα Αναμνήσεων – είναι μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που ξεκίνησε στο Τορίνο της Ιταλίας τον Αύγουστο του 2007. Από το Σεπτέμβρη του 2009, υπεύθυνη για τη διαχείριση του προγράμματος στην Ιταλία είναι η Associazione Banca della Memoria ONLUS.

Η Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων (http://www.bankofmemories.gr) που ιδρύθηκε το Μάιο του 2011, είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης του Memoro για την Ελλάδα.

Λειτουργία

Αυτό που κάνει μοναδική την Τράπεζα Αναμνήσεων είναι το ίδιο το περιεχόμενο.

Η συλλογή των αφηγήσεων πραγματοποιείται με δύο διαφορετικούς τρόπους:

1) συλλογή «συντακτικής ομάδας»
Η συντακτική ομάδα βλέπει όλα τα βίντεο, τα επεξεργάζεται (μοντάρει ή υποτιτλίζει) και προσθέτει «χαρακτηριστικά» σχετικά με το δημιουργό ή το περιεχόμενο, απαραίτητα για την ταξινόμηση.
Επίσης η σύνταξη «κατηγοριοποιεί» κάθε ιστορία και προτείνει μια σειρά θεματικών «διαδρομών» για ευκολότερη πρόσβαση.

2) προσθήκες χρηστών
Ο καθένας μπορεί να γίνει «Εξερευνητής Αναμνήσεων» : αρκεί ένα μαγνητόφωνο, ένα κινητό τηλέφωνο, μία κάμερα, επαγγελματική ή μη. Μόλις καταγραφούν, οι ιστορίες μπορούν εύκολα να προστεθούν στον ιστοχώρο από τους εγγεγραμμένους χρήστες.
Οι αφηγητές, τα βίντεο, τα αρχεία ήχου και οι φωτογραφίες που προσθέτει ο κάθε χρήστης στον ιστοχώρο, συγκεντρώνονται στην προσωπική του σελίδα: εδώ ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει, να προσθέσει ή να αφαιρέσει περιεχόμενο.
Κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει νέες «διαδρομές», δηλαδή σύνολα από αρχεία ήχου και βίντεο που θα μοιραστούν με τους υπόλοιπους χρήστες.

 

kala-nea.gr

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τράπεζα αναμνήσεων.. η τράπεζα της καρδιάς μας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s