Ένα παλιό πετυχημένο πολιτικό κόλπο που ίσως βρίσκει εφαρμογή ακόμη μια φορά


Πριν πολλά χρόνια σε ένα δήμο μιας περιοχής, μια γνωστή μου ήθελε να ασχοληθεί με τα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θυμάμαι πόσο έβριζε τον ήδη Δήμαρχο της περιοχής με χαρακτηρισμούς όπως τρομοκράτης των μαγαζιών, δεν ακούει κανένα δημότη, κάνει ότι γουστάρει και ένα κάρο μπινελίκια. Η ίδια κατέβαινε ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό παλαιού Δημάρχου του συγκεκριμένου δήμου.

Σε μια προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού που συμμετείχε η γνωστή μου, είχα πάει και εγώ έτσι για συμπαράσταση λόγω της φιλίας μας. Εκεί λοιπόν δεκάδες κόσμος έβριζε τον ήδη Δήμαρχο, με απερίγραπτους χαρακτηρισμούς.

Μου έκανε πάρα πολύ εντύπωση που τον έβριζαν όλοι γιατί ο συγκεκριμένος Δήμαρχος είχε την πόλη πεντακάθαρη (ντρεπόσουνα να περπατήσεις στο πεζοδρόμιο μήπως και τα λερώσεις), μιλάμε άστραφταν τα πάντα. Δεν ήταν μόνο η καθαριότητα, ήταν ότι ο συγκεκριμένος Δήμαρχος που διένυε την Τρίτη θητεία του (ο Δήμαρχος που ηγείτο του συνδυασμού της γνωστής μου είχε διατελέσει Δήμαρχος 12 έτη πιο πριν), διατηρούσε τους συντελεστές δόμησης σε άριστο επίπεδο δεν υπήρχε το χάος που βλέπουμε με τα πολυώροφα κτίρια σε άλλες περιοχές. Γενικά ένας δήμος πρότυπο για όλους τους άλλους.

 Εν πάση περιπτώσει ο ήδη υπάρχον Δήμαρχος επανεξελέγει και ο συνδυασμός που συμμετείχε η γνωστή μου ήρθε τρίτος.

 Από τότε πέρασαν μερικές εκλογικές αναμετρήσεις, όπου ο ίδιος Δήμαρχος εκλεγότανε συνεχώς. Πως το κατάφερνε αυτό; Πολύ απλά οι περισσότεροι αντίπαλοι του ήταν άγνωστοι (αλεξιπτωτιστές) που ναι μεν ο κόσμος έβριζε τον ήδη Δήμαρχο, τον ξαναψήφιζε όμως γιατί φοβόταν μην τυχόν εκλεγεί κανένας αλεξιπτωτιστής – άγνωστος Δήμαρχος και αλλάξει ο συντελεστής δόμησης και χάσουν αξία τα ακίνητά τους, μήπως αρχίσει να βρωμίζει η πόλη κοκ.

 Δεν θα αναφέρω ποιος Δήμαρχος και πια πόλη είναι. Αν και οι περισσότεροι ίσως έχετε καταλάβει, αφού ο Δήμαρχος έχει σπάσει ρεκόρ επανεκλογής, με υποστήριξη πλέον και από πρώην αντιπάλους του.

 Κάποιος μπορεί ως συμπέρασμα να πει: η αντιπολίτευση έχει συμβιβαστεί με το ρόλο της, ρόλο που της δίνει ο ίδιος Δήμαρχος. Μήπως τελικά οι αντίπαλοι είναι δικοί του;

 Έχω την εντύπωση ότι και στη κεντρική πολιτική σκηνή, το ίδιο συμβαίνει με τα … άγνωστα κινήματα και τους άγνωστους ηγέτες τους που ξεφυτρώνουν εδώ και εκεί, καπελώνοντας τα πάντα (αγανακτισμένους, κινήματα πατάτας, δεν πληρώνω κλπ) για να ξαναοδηγήσουν τον κόσμο στο μαντρί.

 Οι εκλογές θα το δείξουν…

 

tsiapis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s