Αλλαγές στις πανελλαδικές με την νέα κυβέρνηση


Δεν θα προωθηθούν οι αλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και τα λύκεια.

Αυτό ανέφεραν στενοί συνεργάτες του υπουργού Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτη, το απόγευμα της Δευτέρας, σε δημοσιογράφους.

Το αξιοσημείωτο είναι πως μόλις λίγες ώρες πριν, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι οι αλλαγές αποτελούν «ώριμο νομοθέτημα».

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του υπουργού, ναι μεν το ζήτημα είναι ώριμο, όμως δεν επαρκεί ο χρόνος της παρούσας κυβέρνησης, η οποία έχει άλλες προτεραιότητες.

Έτσι, το θέμα παραπέμπεται στην επόμενη κυβέρνηση.

Δημιουργείται όμως ένα ζήτημα, το οποίο μάλιστα είχε τεθεί υπόψη του κ. Μπαμπινιώτη, με τη μορφή ερώτησης από δημοσιογράφους.

Πώς προωθείται άμεσα νομοσχέδιο για το νέο λύκειο και το εξεταστικό, όταν υπάρχει η τοποθέτηση της ΝΔ να μην κατατεθούν νομοσχέδια και μάλιστα τέτοιου βεληνεκούς από αυτή την κυβέρνηση.

Σε αυτήν, ο κ. Μπαμπινιώτης είχε απαντήσει:

«Τα νομοθετήματα αυτά είναι ώριμα, αφού η σχετική συζήτηση έχει αρχίσει πριν από δυο χρόνια και μάλιστα με τη σύγκλιση των δύο μεγάλων κομμάτων και ενός ακόμη». (σ.σ. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ).

Ο υπουργός είχε συνάντηση με την ΟΛΜΕ για τις αλλαγές στο νέο λύκειο και το σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων.

Ο κ. Μπαμπινιώτης επισήμανε ότι αντάλλαξε απόψεις με τους καθηγητές και είχε μία συζήτηση μαζί τους, που φώτισε πολλά σημεία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχισθεί αυτή η συνεργασία, για την αντιμετώπιση των θεμάτων για τα οποία απαιτείται συμφωνία.

Ειδικά για το θέμα της αξιολόγησης ο κ. Μπαμπινιώτης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει, όμως είναι υπό συζήτηση το πώς και με ποιες μορφές.

Συζητήθηκαν, επίσης και θέματα όπως τα προγράμματα, η δομή και η λειτουργία του λυκείου.

Από την πλευρά της ΟΛΜΕ, ο πρόεδρός της, Ν.Παπαχρήστος τόνισε ότι το κλίμα της συζήτησης με τον νέο υπουργό ήταν καλό και πρόσθεσε ότι οι καθηγητές κατέθεσαν τις ενστάσεις τους για το νέο λύκειο, ζητώντας συγχρόνως διάλογο με το υπουργείο.

«Επιμείναμε στην άποψή μας να μη προχωρήσει το νομοθέτημα του νέου λυκείου και του τεχνολογικού λυκείου».

Όσον αφορά στο εξεταστικό, η ΟΛΜΕ υποστηρίζει μεν την ελεύθερη πρόσβαση, αλλά στο μέλλον όταν θα εισέρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ισάριθμοι υποψήφιοι από γενικά και τεχνικά λύκεια. Μέχρι τότε, υποστηρίζει την πανελλαδική εξέταση σε λιγότερα μαθήματα.

Μετά το τέλος της συζήτησης, η ΟΛΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται:

Ζητήσαμε να μην προχωρήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις για τα εκπαιδευτικά ζητήματα (Γενικό- Τεχνολογικό Λύκειο), που θα υπονομεύσουν το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης για πολλά χρόνια. Τονίσαμε πως οι αλλαγές αυτές δεν έχουν τη συναίνεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και είναι σε αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση. Παρουσιάσαμε αναλυτικά τις θέσεις της Ομοσπονδίας για την εκπαιδευτική πολιτική».

«Ο υπουργός Παιδείας άκουσε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, αλλά δεν δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ομοσπονδίας στα κεντρικά θέματα (αύξηση δαπανών, «πάγωμα» αξιολόγησης, κατάργηση του Ν. 4024/11 κ.λπ.).

Ο υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιμένουν σε μία fast track διαδικασία για την εισαγωγή στη Βουλή και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκπαιδευτικές αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια. Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουμε αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στο οποίο ο κλάδος μας θα αντιδράσει άμεσα», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

gr.news.yahoo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s