ΝΤΡΟΠΗ…ΝΤΡΟΠΗ…ΝΤΡΟΠΗ…. 25η ΜΑΡΤΙΟΥ…ΤΩΡΑ ΦΟΒΟΣ: Προληπτικές προσαγωγές και… «ελευθερία δράσης» στην Αστυνομία


Με τα όσα έγιναν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου να είναι το παράδειγμα προς αποφυγή, η Αστυνομία προετοιμάζεται πυρετωδώς για την 25η Μαρτίου.


Οι εντολές που έχουν δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας είναι σαφείς: οι παρελάσεις θα γίνουν πάση θυσία! Το… σχέδιο προβλέπει παρέμβαση διμοιριών των ΜΑΤ σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να διαλύσει την παρέλαση ή να λιντσάρει τους επίσημους.

Προβλέπεται επίσης η χρήση γκλοπ και δακρυγόνων αν υπάρχουν επεισόδια, αναφέρει Το Βήμα. Και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. φοβάται ότι επεισόδια θα γίνουν και μάλιστα θα είναι εκτεταμένα. Η εντολή που δόθηκε στους αστυνομικούς διευθυντές είναι πως δεν πρέπει να διαλυθεί ή να ματαιωθεί καμία παρέλαση κι αν χρειαστεί η αστυνομία να δείξει πυγμή!

Οι εντολές που έχουν δοθεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες σύμφωνα με το Βήμα είναι:

– Μέχρι και λίγα 24ωρα πριν την παρέλαση πρέπει να έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο επικινδυνότητας κάθε παρέλασης με την καταγραφή ομάδων πολιτών που πιθανόν θα προσπαθήσουν να χλευάσουν τους επισήμους ή να προκαλέσουν επεισόδια. Γι’ αυτό και ζητείται η ανάπτυξη σχετικού δικτύου πληροφοριών. «Υψηλής επικινδυνότητας» θεωρούνται παρελάσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά κι εκτός Αθηνών για τις οποίες έχουν προαναγγελθεί κινητοποιήσεις.

– Θα έχει υπάρξει προσυνεννόηση και «ανοιχτή γραμμή» των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με τους αρμόδιους αξιωματικούς – υπεύθυνους της στρατιωτικής παρέλασης ότι, άσχετα με οποιοδήποτε απρόοπτο η κίνηση των στρατιωτικών αγημάτων, θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί κανονικά.

– Σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, θα πρέπει να υπάρχουν προληπτικές προσαγωγές και έλεγχοι πολιτών -ανάμεσα σε αυτούς και ομάδες αντεξουσιαστών- για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι θα θελήσουν να προκαλέσουν επεισόδια. Όμως σε αρκετές περιπτώσεις αυτό δεν θα συμβεί προκειμένου να μην υπάρξουν «άσκοπες προστριβές αστυνομικών με πολίτες ιδιαίτερα σε μικρές τοπικές κοινωνίες».

– Θα υπάρξει ειδικό σχέδιο προστασίας και διαφυγής όσων δίνουν παρόν στην εξέδρα των επισήμων και γύρω από αυτήν όπου θα υπάρχει και έλεγχος της πρόσβασης…

– Κανένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ δεν θα δώσει παρόν στην εξέδρα των επισήμων και δεν θα καταθέσει στεφάνι σε μνημείο. Κι αυτό προκειμένου να κατευθύνει τα μέτρα ασφαλείας και να μην «εγκλωβισθεί» και αδρανοποιηθεί στην εξέδρα των επισήμων. Ως εκπρόσωποι της Αστυνομίας θα εμφανισθούν κατώτεροι αστυνομικοί ή συνδικαλιστές.

– Θα βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής όλη η ΕΛ.ΑΣ όπως και ειδικές υπηρεσίες όπως η Αντιτρομοκρατική, η Κρατική Ασφάλεια κλπ.

– Σε όλο το μήκος της παρέλασης θα υπάρχουν αστυνομικοί ενώ σε κοντινό σημείο θα υπάρχουν διμοιρίες των ΜΑΤ που θα επέμβουν σε περίπτωση που επιχειρηθεί να εισέλθουν πολίτες στον χώρο της παρέλασης ή να στραφούν κατά των επισήμων. Σε αυτήν την περίπτωση θα παρέχεται «ελευθερία δράσης» προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη και να συνεχισθεί η παρέλαση. Έχει δοθεί άδεια να χρησιμοποιηθούν γκλομπ από όλους τους αστυνομικούς.

– Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται και δεκάδες εισαγγελείς σε όλη την χώρα προκειμένου να εποπτεύουν το έργο των αστυνομικών και να χειρισθούν περιπτώσεις επεισοδίων και συλλήψεων πολιτών.
Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει και… καμπάνια για να «επικρατήσει η νηφαλιότητα».

 http://www.tsantiri.gr/koinonia-kinimata/25i-martiou-proliptikes-prosagoges-ke-eleftheria-drasis-stin-astinomia.html

prosexw

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s