ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ


Στοίχημα για το συνδικαλιστικό κίνημα της Πορτογαλίας αποτελεί η γενική απεργία της Πέμπτης εναντίον των εργασιακών ανατροπών και των μέτρων λιτότητας, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει παράλυση στη χώρα που βρίσκεται υπό καθεστώς διεθνούς δανεισμού και μαστίζεται από την ανεργία και την ύφεση. Διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί στη Λισαβόνα και μεγάλες πόλεις της Πορτογαλίας.

Από την απεργία αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα κυρίως οι δημόσιες μεταφορές -το μετρό στη Λισαβόνα θα παραμείνει κλειστό από το βράδυ της Τετάρτης ως τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο των πορθμείων στις δύο όχθες του Τάγου.

Τα ελάχιστα εγγυημένα δρομολόγια στις σιδηροδρομικές μεταφορές και τα λεωφορεία θεωρείται πως δεν θα αρκέσουν για να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό και αναμένεται πως οι οδικές αρτηρίες της Λισσαβόνας θα είναι αδιάβατες.

Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το κυριότερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, το προσκείμενο στο Κομμουνιστικό Κόμμα CGTP, το οποίο εάν κατορθώσει να συγκεντρώσει στους δρόμους 350.000 ανθρώπους, θα μετατραπεί σε σημαντικό παίκτη στην πολιτική σκακιέρα, έπειτα από την επιτυχία του να κατεβάσει 300.000 ανθρώπους στους δρόμους της Λισαβόνας στην προηγούμενη εκδήλωση διαμαρτυρίας, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Στην παρούσα συγκυρία, το CGTP κατεβαίνει μόνο του στον αγώνα κατά των μέτρων λιτότητας, καθώς στις προηγούμενες διαδηλώσεις είχε τη συμπαράσταση της UGT, που πρόσκειται στους Σοσιαλιστές, και η οποία τώρα παίρνει αποστάσεις από το CGTP, χαρακτηρίζοντας την κινητοποίηση της Πέμπτης ως «ψευδο-γενική απεργία, χωρίς συγκεκριμένους σκοπούς».

Οι δύο εργατικές ενώσεις διχάστηκαν όταν η UGT αποδέχθηκε τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα, που διαπραγματεύθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους η κυβέρνηση, αλλά η CGTP την απέρριψε, αρνούμενη κάθε συζήτηση για αυτό.

Ένα από τα κυριότερα αιτήματα της απεργίας, εκτός του εργασιακού, είναι και τα μέτρα λιτότητας που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και τα οποία δεν έχουν καταστεί δυνατό να εμποδίσουν το βάθεμα της ύφεσης, η οποία αναμένεται να φθάσει στο 3,3% αυτόν τον χρόνο.

«Το πρόβλημα του απεργιακού κινήματος στην Πορτογαλία είναι πως οργανώνεται από τα ίδια κύρια συνδικαλιστικά όργανα και όχι από τα πιο αποκεντρωμένα κοινωνικά κινήματα, όπως οι Ιντιγνάδος (Αγανακτισμένοι) στην Ισπανία, συνεπώς η απεργία αυτή τίποτε το καινούργιο δεν προσθέτει» τονίζει από την πλευρά του ο Αντόνιου Κόστα Πίντου, καθηγητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας.

Ο ίδιος προσθέτει πως «το παράδειγμα της Ελλάδας αποτελεί αρνητικό παράγοντα προκειμένου να παρακινήσει τους πολίτες να συμμετέχουν στην απεργία», αναφερόμενος στον ασυνείδητο φόβο του μέσου πολίτη να δει να επαναλαμβάνονται και στη χώρα του οι εικόνες από τα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας.

Αναφορικά με το ελληνικό παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βίτορ Γκάσπαρ τόνισε την Τρίτη από την Ουάσιγκτον πως η μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους αποτελεί «μοναδική» περίπτωση, αφήνοντας να εννοηθεί πως η χώρα του δεν προτίθεται να προσφύγει σε αυτή τη λύση.

«Από το οπτικό πεδίο της χώρας μου (η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους) πάντοτε αντιμετωπίζεται από το Eurogroup ως μία μοναδική πρωτοβουλία. Συνεπώς, είναι κάτι που δεν πρόκειται να επαναληφθεί», τόνισε ο Γκάσπαρ σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Πίτερσον, το οποίο εξειδικεύεται στις οικονομικές μελέτες.

Ο Γκάσπαρ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με το ΔΝΤ. Εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε πως η συνάντηση θα είναι «άτυπη» και θα δώσει την ευκαιρία να θιγούν «οι πρόσφατες εξελίξεις στην πορτογαλική οικονομία».

Ο Γκάσπαρ έχει τονίσει πως η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, που έφθασε στο 14%, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα της οικονομίας της χώρας.


kartesios

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s