Το ενεργειακό μεγάλο παιχνίδι της Αν Μεσογείου ξεκινά την Τετάρτη στην Αθήνα


Image
Στρατηγικής σημασίας μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα ενέργειας πρόκειται να υπογράψουν οι αρμόδιοι Υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου ενέργειας του Economist , το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 28 και 29 Μαρτίου 2012.

Στο διεθνές συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ θα μιλήσει ο Ειδικός Απεσταλμένος για θέματα ενέργειας στην Ευρασία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Πρέσβης Richard Morningstar.

Η παρουσία του Αμερικανού αξιωματούχου αποτελεί μία κόμη απόδειξη της σημασίας που οι ΗΠΑ αποδίδουν στον υπό συγκρότηση ενεργειακό άξονα Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ με δεδομένο ότι η περιοχή της Αν Μεσογείου αποτελεί ίσως την μόνη ασφαλή εναλλακτική ευρωπαϊκή πηγή ενέργειας για την ΕΕ.  Στο συνέδριο θα εξεταστεί  ο επανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, με έμφαση στις δυνατότητες επενδύσεων, καθώς και στις γεωπολιτικές διαστάσεις τους.

Ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με το συνέδριο  πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και όλα αυτά με την παρουσία του Richard Morningstar. Αντικείμενα συζήτησης του συνεδρίου θα αποτελέσουν επίσης οι προοπτικές στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, (βλ. υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ-Κύπρο προς Ελλάδα) αλλά και της μεταφοράς φυσικού αερίου, υπό το πρίσμα της δημιουργίας ενός τρίτου πόλου ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν οι εισηγήσεις αναφορικά με την εκμετάλλευση των ελληνικών ενεργειακών πόρων. Επιπλέον τις εργασίες του συνεδρίου θα απασχολήσει ανάμεσα σε άλλα και η πορεία διεθνών ενεργειακών προγραμμάτων (ITGI, IGB, SOUTHSTREAM, NABUCCO, TAP).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s