Νέα πρόκληση στην Κύπρο


Σφίγγει ο κλοιός της τουρκικής προκλητικότητας καθώς πλησιάζει η ημέρα ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ, το τουρκοκυπριακό καθεστώς ετοιμάζεται να ανοίξει την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου ακριβώς την 1 Ιουλίου, ημέρα που η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Άνοιγμα της πόλης-φάντασμα», η Μιλλιέτ αναφέρει….πως η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ετοιμάζεται να κάνει ένα ιστορικό βήμα και την 1η Ιουλίου θα προχωρήσει σε άνοιγμα της κλειστής περιοχής για επανεγκατάσταση, υπό τουρκικό έλεγχο, όσων Ελληνοκυπρίων έχουν εκεί περιουσία!

«Όταν οι Ελληνοκύπριοι αναλάβουν την προεδρία της Ε.Ε., θα ανοίξουν τα Βαρώσια για εγκατάσταση και όλοι οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», γράφει η τουρκική εφημερίδα, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για μονομερές άνοιγμα της πόλης.

Σύμφωνα πάντα με τη Μιλλιέτ, το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στην Τουρκία. Η πρόταση του Έρογλου «εξέπληξε την Άγκυρα» γράφει η εφημερίδα, αλλά τελικά αντιμετωπίστηκε θετικά.

Βάσει αυτής, αποφασίστηκε το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία και το ψευδοκράτος να ετοιμάσουν έκθεση για τα Βαρώσια, έτσι ώστε «να βρεθεί ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που έχουν ακίνητα στα Βαρώσια, προκειμένου να επιστραφούν τα ακίνητα στους ιδιοκτήτες τους. Σε περίπτωση που υπάρξει νομικό κώλυμα, το πρόβλημα θα λυθεί από την Επιτροπή Ακινήτων».

Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της διακοπής των συνομιλιών του Κυπριακού την ίδια ημερομηνία (1η Ιουλίου), με την Μιλλιέτ να κάνει λόγο για διχογνωμία μεταξύ του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διακοπής.

Ο Τούρκος πρόεδρος αντίθετα, γράφει η εφημερίδα, «υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και μετά την 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την Ε.Ε.».

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για επιστροφή των Βαρωσίων και επαναλειτουργία του λιμανιού υπό την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόταση η οποία εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό.

Σύμφωνα όμως με την τουρκική εφημερίδα, με την πρόταση για επιστροφή Ελληνοκυπρίων στην κλειστή πόλη, υπό τουρκική διοίκηση, το σχετικό αίτημα ικανοποιείται.

Για επικίνδυνη κίνηση μίλησε ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ το δημοσίευμα και κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να αντιδράσει και να προβεί αμέσως σε παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για «επικίνδυνη κίνηση, που στοχεύει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους» και παράλληλα έκανε λόγο για «κινήσεις τακτικής και αντιπερισπασμού και όχι ουσίας».

Πρέπει να καταστεί σαφές, σημείωσε, ότι το μόνο που μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 και του τελευταίου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αφού αναλάβουν τον ρόλο τους τα Ηνωμένα Έθνη».

http://www.elzoni.gr/html/ent/231/ent.20231.asp

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s