Η Γαλλίδα που μίλησε για την ζώη στην Ελλάδα


MySatelite: Μια 21χρονη Γαλλίδα φοιτήτρια αποφάσησε, μετά απο την 5μηνή διαμονή της στην Θεσσαλονίκη μέσω του προγράμματος Erasmus, να γράψει για την καθημερινότητα των Ελλήνων, τα έξοδα μιας ημέρας. Αν και σήμερα στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν άρθρα σχετικά με την ανάρτησή της, έχουνε λάθη (ένας αρθρογράφος ουτε καν κατάλαβε πως προκειταί για κοπέλα και συνέχιζε να αναφέρεται σε φοιτητή) ή δεν μεταφράζουν πλήρως το κείμενό της.

Ακολουθεί η μετάφραση όλου του άρθρου της φοιτήτριας το οποίο βρίσκεται εδώ στην αρχική του μορφή.

————————————————

Μια μέρα καθημερινών δαπανών

Είχα την χάζη ιδέα στο μυαλό μου πως η ζωή στη Θεσσαλονίκη δε θα’ταν ακριβή. Απο που μου’ρθε αυτή η εκκεντρικότητα; Σίγουρα μια ιδέα συνδεδεμένη με την εικόνα της κρίσης που είχα απο τον καναπέ μου στη Γαλλία. Για να σας δώσω καλύτερα να καταλάβετε, θα σας διηγηθώ λεπτομερώς μια χαρακτηριστική μέρα που βγαίνω για ψώνια στη Θεσσαλονίκη.

10:20. Καθ’οδόν προς τη σχολή, σταματάω σε περίπτερο και αγοράζω ένα πακέτο των 25 τσιγάρων: 3€.

12:40. Μετά το μάθημα,  κάθομαι σ’ένα γυράδικο (περίπου το αντίστοιχο των δικών μας Γαλλικών κεμπάμπ) και παραγγέλνω μια γεμάτη πίτα για 2,90€.

13:30. Αποφασίζω να κάνω κάτι ψώνια για να γεμίσω εν μέρει το άδειο, φοιτητικό μου ψυγείο. Αυτή είναι η λίστα με τα ψώνια μου.

– ψώμί: 75 λεπτά
– ελαιόλαδο (1L): 3,53€
– 1 μελιτζάνα: 1,05€
– 5 μπανάνες: 1,8€
– γάλα (1L): 1,29€
– ένα πακετάκι σαλάτα: 2,47€
– τυρί σε φέτες: 2,65€
– ένα μικρό βαζάκι Nutella: 2,15€
– ένα μικρό βαζάκι μέλι: 4,83€
– χαρτί υγείας (8 ρολά) : 4,72€.

Σύνολο: 25,24€

17:oo. Κάτι φίλοι μου με παίρνουν τηλέφωνο για να πάμε για καφέ έξω και να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο. Cappuccino: 3,5€ (φθηνότερος καφές παραμένει ο Ελληνικός που παρά ταύτα βρίσκεται στα 2,5€).

18:45. Εισιτήριο λεωφορείου: 0,90 λεπτά

19:00.  Ωθούμε την πόρτα μιας ταβέρνας – λίγο πιο έξω απο το κέντρο της πόλης με πελατεία της περιοχής. Οι ταβέρνες είναι εστιατόρια όπου σερβίρονται κλασικά Ελληνικά πιάτα που βρίσκω απολύτως νόστιμα. Τα πιάτα με σαλάτες, φέτα (σε διάφορες μορφές), πατάτες, κρέας έρχονται το ένα μετά το άλλο. Ο λογαριασμός, τον οποίο μοιραζόμαστε όλοι μαζί, ανέρχεται σε περίπου 10 Ευρώ το άτομο.

22:00. Η συγκάτοικος μου, που είναι Ελληνίδα, έρχεται να με πάρει με τ’αυτοκίνητο. Σταματάμε να φουλάρουμε σε βενζινάδικο. Αμόλυβδη 95: 1,819€/λίτρο. Η τιμή πάλι ανέβηκε, πριν 2 εβδομάδες, το λίτρο κόστιζε 1,774€.

22:35. Παραγγέλνω μια μπύρα στον πάγκο του μπαρ στ’οποίο μόλις φτάσαμε: 3€ για 33cl,  ίδια τιμή με το ποτήρι κρασί.

1:10. Επιστροφή στο σπίτι. Το σύνολο των δαπανών της ημέρας: 48, 54 € (χωρίς να μετρήσω την βενζίνη για την οπόια δεν πλήρωσα). Οκ, σήμερα, κάλα πέρασα.

Αν οι τιμές είναι περίπου οι ίδιες με αυτές της Γαλλίας, οι μισθοί δεν είναι. Πως να ταΐσεις την οικογένεια σου, να πληρώσεις το νοίκι, τους φόρους, τον γιατρό, το σχολείο, την βενζίνη και να ξεχρεώσεις τα χρέη σου όταν παίρνεις 700€ το μήνα δουλεύοντας 8 με 10 ώρες τη μέρα και συσσωρεύοντας τις δουλειές; Πως να ζήσεις με μερική απασχόληση όταν πληρώνεσαι μόνο € 250 το μήνα; Πως να επιβιώσουμε όταν είμαστε  άνεργοι εδώ και μήνες, δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά και η οικογένεια μας δεν είναι σε θέση να μας αναλάβει (οικονομικά); Αυτές είναι οι ερωτήσεις στις οποίες καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων.

 

MySatelite

Σχολιάστε