Η εκλογική ανατροπή γέννησε προβληματισμούς…


 Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

     Καθώς έρχονται οι δικές μας Εθνικές Εκλογές καλώ την προσοχή σας στην εντυπωσιακή εκλογική ανατροπή της 29ης Μαρτίου  στην Αγγλία που  καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη ιστορικά ανατροπή σε επαναληπτικές εκλογές για το Βρετανικό Κοινοβούλιο, και γέννησε προβληματισμούς καθοδόν προς τις Βρετανικές εκλογές Αυτοδιοίκησης της 3ης Μαΐου.

     Η ανατροπή αφορά στις επαναληπτικές εκλογές που έγιναν για την Βουλευτική έδρα του Δυτικού Bradford αφού τον Φεβρουάριο παραιτήθηκε  ο ήδη εκλεγμένος Βουλευτής του Εργατικού Κόμματος για λόγους υγείας. Στην αναμέτρηση συμμετείχε και ο κ George Galloway, που είχε διαγραφεί από το Εργατικό Κόμμα για τις ανατρεπτικές και εκτός Κομματικής γραμμής θέσεις του που αφορούσαν όχι μόνο τοπικά και εθνικά θέματα αλλά και διεθνή όπως το Παλαιστινιακό και το Ιράκ.

     Ο κ Galloway κατάφερε να ανατρέψει ΟΛΑ τα προγνωστικά και να κερδίσει την βουλευτική έδρα παίρνοντας το 56% των ψήφων, αφήνοντας πίσω του ασθμαίνοντες όχι μόνο τον υποψήφιο του Συντηρητικού Κόμματος του κ Cameron με το 8% αλλά και τους Εργατικούς του κ Milliband που πήραν μόλις το 25%!..

     O κ Galloway είναι ένα πολυσυζητημένο πρόσωπο, είχε υπηρετήσει ως Βουλευτής των Εργατικών πριν διαγραφεί από το Κόμμα το 2003 εξαιτίας των δραστηριοτήτων και θέσεών του όπως την αντίδρασή του για τον πόλεμο του Ιράκ.

     Παραθέτω στοιχεία της βιογραφίας του:

     Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1954 και ανήκει στο Κόμμα British Respect Party, συγγραφέας, δημοσιογράφος και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών, τώρα Member of Parliament (MP) for Bradford West. Είχε υπηρετήσει στο παρελθόν ως Βουλευτής του Labour Party, στην περιοχή Glasgow Hillhead και στην περιοχή Glasgow Kelvin από το 1987 ως το 2005. Διεγράφη από το Κόμμα τον Οκτώβριο του 2003, την ίδια χρονιά που είχε τραβήξει επάνω του την Εθνική προσοχή για την αντίδρασή του στο πόλεμο του Ιράκ Iraq War. Στη συνέχεια έγινε καταστατικό μέλος και συνιδρυτή του αριστερού Κόμματος Respect Party και είχε εκλεγεί Βουλευτής στην έδρα του Bethnal Green and Bow in 2005.[4] In 2010, Ακολούθησε η ανεπιτυχής προσπάθειά του για την έδρα της περιοχής Poplar and Limehouse, και το 2011 η επίσης ανεπιτυχής υποψηφιότητά του για την έδρα Glasgow list για το Κοινοβούλιο της Σκωτίας Scottish Parliament, και τελικά η πρόσφατη εκλογή του για τις επαναληπτικές εκλογές στην έδρα του Bradford West by-election, 2012.

     Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται και η υποστήριξή του για τους Παλαιστινίου και η εναντίωσή του στο Ισραηλινό Κράτος και τη συμπεριφορά του απέναντι στους Παλαιστινίους (παραθέτω εδώ σχετικά δημοσιεύματα).  (ο κ Galloway είναι ευρύτατα γνωστός για τον αγώνα του και την υποστήριξή του στους παλαιστινίου στη συνεχιζόμενη αντιπαλότητα μεταξύ Palestinians και Israeli–Palestinian conflict. Αγωνίστηκε για την ανατροπη των Οικονομικών περιορισμών sanctions against Iraq στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές του 2000 και εναντιώθηκε στην εισβολή στο Ιράκ 2003 invasion. Παρουσιάστηκε και ανέπτυξε τις θέσεις του στη Γερουσία των ΗΠΑ  United States Senate το 2005 για τις αποκαλούμενες «παράνομες πληρωμές» στο γνωστό πρόγραμμα του ΟΗΕ «πετρέλαιο για τρόφιμα» United NationsOil for Food Programme.)

     Σχολιάστηκε ο έντονος θρησκευτικός και  «μειονοτικός» χαρακτήρας της προεκλογικής καμπάνιας του κ Galloway που υποστήριξαν με πάθος οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής ενώ ο εκλεγμένος πλέον Βουλευτής, στην επινίκια ομιλία του, ευχαρίστησε την Μουσουλμανική κοινότητα μιλώντας για «Bradford Spring» (σε αντιστοιχία με την  «Arab Spring») δηλώνοντας απερίφραστα: « Ο Μουσουλμάνος είναι κάποιος που φοβάται μόνο την ημέρα της κρίσης. Εγώ είμαι έτοιμος γι ‘αυτήν… «

     Κλείνοντας καλώ την προσοχή σας στην αναφορά σε πρόσφατο άρθρο των Times – India σύμφωνα με το οποίο σε Έρευνα που έκανε η Βιβλιοθήκη της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων διαπίστωσε ότι ενώ ο Χριστιανισμός έχει μειωθεί, άλλες θρησκείες έχουν δει απότομες αυξήσεις.

    Ο Χριστιανισμός χάνει περισσότερο από μισό εκατομμύριο πιστούς κάθε χρόνο, ενώ ο αριθμός των άθεων και αγνωστικιστών ανεβαίνει κατά σχεδόν 750.000 άτομα ετησίως.

    Σχετικό άρθρο στην Βρετανική εφημερίδα Daily Mail ανέφερε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Ινδουιστές αυξήθηκαν κατά 43 τοις εκατό κατά τα τελευταία έξι χρόνια.
Στην ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των μουσουλμάνων έχει σημειώσει άνοδο κατά 37 τοις εκατό και των Βουδιστών κατά 74 τοις εκατό.

    Το 2010 υπήρχαν περίπου 41,1 εκατομμύρια Χριστιανοί στη Βρετανία, 7,6 τοις εκατό λιγότεροι από ότι πριν περίπου έξι χρόνια.

    Ο αριθμός των Σιχ και των Εβραίων πιστών μειώθηκε ελαφρώς, σύμφωνα με την Daily Mail.

     Τα συμπεράσματα είναι δικά σας…

 

trikalagr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s