Και για να μη… χαλαρώσουν καθόλου οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ιδού 5 νέα χαράτσια


Πέντε χαράτσια θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αμέσως μετά τις εκλογές και μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα και στην περίπτωση που δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Στα δημόσια ταμεία εκτιμάται πως από τους φόρους αυτούς θα «μπουν» περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά τα χαράτσια:

* Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) 2009: Αφορά περίπου 1,28 εκ. φορολογούμενους. Συγκεκριμένα, εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ για το 2009 υπολείπεται να λάβουν πρώτον οι άγαμοι που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και κατά δεύτερον οι έγγαμοι που στην κατοχή τους βρίσκονται ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η αποστολή των εκκαθαριστικών αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαΐου.

* Εκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία για το έτος 2009: Το χαράτσι αυτό αφορά όσους , κατά την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν στην κατοχή τους ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν, ανάλογα με το ύψος της περιουσίας τους, επιπλέον φόρο, που θα επιβληθεί κλιμακωτά, με συντελεστές από 0,1% έως 0,9%. Το ραβασάκι θα το λάβουν μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ του 2009.

* Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2010: Αφορά περισσότερους από 100.000 φορολογούμενους, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

* Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011: Περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι, κάτοχοι ακινήτων αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν και εκκαθαριστικό σημειώμα για την πληρωμή του ΦΑΠ 2011. Τόσο το ΦΑΠ για το 2010, όσο και για το 2011, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να τους πληρώσουν μέσα στο καλοκαίρι.

* Ειδικό Τέλος Ακινήτων 2012: Το χαράτσι αυτό που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, θα καταβληθεί σε 5 ισόποσες δόσεις, με αρχή το Μάιο.

Σύμφωνα με το «Έθνος», η υποβολή του Ε9 για το 2012 έχει πάρει παράταση μέχρι τον Ιούλιο, ενώ μετά τις εκλογές νέα μέτρα θα επηρεάσουν άμεσα την αγορά ακινήτων, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Επίσης, στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι και η φορολόγηση των εκτός σχεδίου οικοπέδων και αγροτεμαχίων, ενώ εξετάζονται αλλαγές στους συντελεστές του φόρου μεταβίβασης, μείωση ή και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές και καθιέρωση φόρου υπεραξίας για τους πωλητές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s