Coca-Cola με ζιζανιοκτόνο – Ακόμη δεν έχουν παρέμβει οι εισαγγελικές αρχές


Αυτή η χημική ουσία, η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια πολλών οργάνων του ανθρώπινου σώματος καθώς είναι τοξική -και μάλιστα χρησιμοποιείται στα ζιζανιοκτόνα-, είναι άγνωστο πώς αναμίχθηκε με το παραγόμενο προϊόν της εταιρείας στο εργοστάσιο του Ηρακλείου Κρήτης.

Οπως αποδεικνύεται από επίσημο δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ, τα εν λόγω κουτιά εντοπίστηκαν έπειτα από αναφορές παραπόνων καταναλωτών, καθώς διαπίστωσαν δυσάρεστη οσμή και γεύση.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους έδειξαν ότι η εμφάνιση της συγκεκριμένης δυσάρεστης οσμής και γεύσης οφείλεται στην παρουσία των χημικών ουσιών 2,4 διχλωροφαινόλης και 2,6 διχλωροφαινόλης.

Ελεγχοι που έγιναν και από την ίδια την εταιρεία έδειξαν ακριβώς το ίδιο. Αν και αμέσως ξεκίνησε από τον ΕΦΕΤ αγώνας δρόμου προκειμένου να αποσυρθούν τα κουτιά Coca-Cola classic (όχι light και Zero) και Sprite, φαίνεται ότι καταναλώθηκαν περίπου 100.000 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι έως σήμερα έχουν περάσει 50 ολόκληρες ημέρες από την 21η Φεβρουαρίου, όταν ο ΕΦΕΤ ανακάλυψε επικίνδυνα αναψυκτικά της Coca-Cola και της Sprite σε όλη τη χώρα, η εταιρεία εμφιάλωσης Coca-Cola 3E δεν έχει στείλει ακόμα τα τελικά στοιχεία των αποσύρσεων αυτών των προϊόντων. Οπως μάλιστα καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει στείλει τελεσίγραφο στη διοίκηση της πολυεθνικής, επισημαίνοντας πως κάθε αργοπορία είναι πλέον ανεπίτρεπτη.

Επίσης, και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο εν τούτοις δεν έχουν ακόμα επέμβει οι εισαγγελικές αρχές. Πληροφορίες του Θέματος αναφέρουν πάντως ότι εντός των επόμενων ωρών θα υπάρξει αντίδραση από ανώτατο δικαστικό παράγοντα.

Από την πλευρά της η εταιρία όχι μόνο δεν έχει ακόμα απαντήσει στα ερωτήματα του Ενιαίου Φορέα Έλεγχου Τροφίμων (για παράδειγμα εάν πράγματι καταναλώθηκαν τα 100.000 κουτιά , σε ποιες περιοχές καταναλώθηκαν κλπ) άλλα σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά , έδωσε στις Σαββατιάτικες και κυριακάτικες εφημερίδες εταιρικές καταχωρήσεις χωρίς όμως να λέει τίποτε για το επίμαχο ζήτημα.

Ο κ. Μίχας ξεκαθαρίζει στο «ΘΕΜΑ» ότι «η κατάσταση με την αργοπορία τους δεν πήγαινε άλλο και τους έθεσα όριο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Το πρόστιμο όμως εις βάρος τους ούτως ή άλλως θα πρέπει να είναι βαρύ». Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να δικαιολογήσει πού καταναλώθηκε το 12% της συνολικής ποσότητας που αντιστοιχείσε περίπου 100.000 κουτιά πανελληνίως.

Ενδέχεται λοιπόν, σε ανάλογο αριθμό, πολίτες να έχουν εν αγνοία τους πιει επικίνδυνα αναψυκτικά με συνέπειες που άπτονται πλέον της επιστημονικής εξακρίβωσης. Μόλις δέκα ημέρες μετά το ελληνικό «ατύχημα», η Πολιτεία της Καλιφόρνιας ταρακούνησε για τα καλά τον διεθνή όμιλο, κάνοντας αναφορές σε «καρκινογόνες ουσίες που η εταιρεία συμπεριλαμβάνει στα προϊόντα της», με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η αλλαγή της σύστασης του διάσημου αναψυκτικού, αλλιώς θα υπήρχε ειδική σήμανση σε όλες τις φιάλες της εταιρείας.

Σε ό,τι, αφορά τη χώρα μας, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη καθώς η εταιρεία, σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΕΦΕΤ, δεν έχει δικαιολογήσει ακόμα πού πήγε ένα σημαντικό μέρος των αλλοιωμένων αυτών ποτών. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ είναι ακόμα πιο σκληρός κατά της εταιρείας του ομίλου Δαυίδ. «Από τις πολυεθνικές είναι λογικό να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις. Δεν μπορεί ένας όμιλος σαν την Coca-Cola 3E να μην έχει συστήματα προληπτικού ελέγχου. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, καθώς τη συγκεκριμένη παρτίδα των ακατάλληλων προϊόντων δεν την ανακάλυψε η εταιρεία, αλλά ο ΕΦΕΤ μέσω καταγγελιών πολιτών»!

Ηδη πάντως ο ΕΦΕΤ έχει δεσμεύσει και απαιτεί την καταστροφή 150 τόνων ζάχαρης από το Βέλγιο και τη Βουλγαρία, τους οποίους η εταιρεία χρησιμοποίησε στα αναψυκτικά της. Κι αυτό παρά την αρχική απροθυμία της εταιρείας να πράξει κάτι τέτοιο, λόγω της μεγάλης αξίας της ποσότητας.

Τι είναι η 2,4 διχλωροφαινόλη

Επικίνδυνο χημικό πουπροκαλεί σοβαρές βλάβες

Πρόκειται για ένα χλωριωμένο παράγωγο της φαινόλης με μοριακό τύπο C6H4Cl2O. Η 2,4-DCP χρησιμοποιείται κυρίως ως ενδιάμεσο για την παρασκευή του ζιζανιοκτόνου 2,4 διχλωροφαινοξυοξεϊκού οξέος (2,4-D). Εάν είναι υγρό (λιωμένο) το 2,4-DCP απορροφάται εύκολα από το δέρμα και η επαφή με μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία. Εάν είναι στερεό, το 2,4-DCP δεν απορροφάται εύκολα μέσω του δέρματος και έχει ένα χαμηλότερο NFPA Υ=3. Προκαλεί κυρίως στιγμιαία νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική βλάβη και ανεπάρκεια άλλων οργάνων.

Βαφτίζουν ελληνική τη βουλγάρικη Coca-Cola

Μετά το κλείσιμο των μονάδων σε Πάτρα – Θεσσαλονίκη το αναψυκτικό, χαρακτηρίζεται υποδεέστερης ποιότητας και γεύσης σε σχέση με το ελληνικό.

Ο λαός μας λέει ότι «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος». Σύμφωνα λοιπόν, με καταγγελίες εργαζόμενων της πολυεθνικής εταιρείας που περιήλθαν σε γνώση μας, φαίνεται, πως η Coca-Cola 3E έχει προχωρήσει σε μεγάλες εκπτώσεις σε ό,τι αφορά το θέμα της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων της. Αιτία; Το χαμηλό κόστος που η κρίση επιτάσσει και η μετακόμιση πολλών δραστηριοτήτων της στη γειτονική Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι λένε ότι στη χώρα μας διακινούνται χιλιάδες αναψυκτικά προερχόμενα από τη Βουλγαρία, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των μονάδων της 3Ε σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. «Εξωτερικά, τα δύο μπουκάλια είναι ίδια, αλλά η διαφορά τους βρίσκεται στο πλαστικό καπάκι. Στο μεν βουλγάρικο απεικονίζεται το “Ε.Ε.”, ενώ στο πώμα του ελληνικού μπουκαλιού αναγράφεται ότι το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα και την Κύπρο», μας λένε εκπρόσωποι του συνδικάτου της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχει διαφορά στο περιεχόμενο των δύο μπουκαλιών: αυτό που συσκευάζεται στη γειτονική χώρα χαρακτηρίζεται υποδεέστερης ποιότητας και γεύσης σε σχέση με το ελληνικό. Την ίδια ώρα όμως εκατοντάδες είναι και τα παράπονα που εκφράζουν πολίτες στις γραμμές καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με τη χαμηλή ποιότητα των αναψυκτικών Coca-Cola, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν διαφορετική γεύση ή δεν έχουν το απαραίτητο ανθρακικό. Να είναι μήπως οι εκπτώσεις στην ποιότητα που κάνουν τέτοια ζημιά;

Γιώργος Δαυίδ

Λουκέτα στην Ελλάδα, επενδύσεις στην Τουρκία

Δεν είναι εφοπλιστής, αλλά γνωρίζει άριστα από θάλασσες. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά στο αρχοντικό που έχει στο νησί των Σπετσών, όπου θα τον βρει κανείς να απολαμβάνει τις ανέμελες καλοκαιρινές του διακοπές, ούτε στο σκάφος που διαθέτει και με το οποίο ο ίδιος και οι γιοι του γυρίζουν τη Μεσόγειο. Μιλάμε για τις φουρτούνες που εσχάτως έχουν βρει τον Ελληνοκύπριο businessman, όσο κι αν οι «φουρτούνες» είναι σχετικές για έναν άνθρωπο που διοικεί έναν όμιλο με 330 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη (!) και πάνω από 6,8 δισ. ευρώ πωλήσεις.

Ωστόσο, ο Γιώργος Δαυίδ είναι από εκείνους τους πλούσιους που δεν τους αρέσει να χάνουν ούτε ένα ευρώ. Κάπως έτσι, ενώ η εταιρεία εδρεύει στην Ελλάδα, ο ίδιος και το δεξί του χέρι, ο γιος του Χάρης, αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τη χώρα μας ως μια απλή θυγατρική, επιπέδου Ρουμανίας ή Ουγγαρίας. Αντί δηλαδή να στηρίξουν στα δύσκολα τη μητέρα πατρίδα, κι ενώ παράλληλα επενδύουν στη γειτονική Τουρκία ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας, επέλεξαν να οδηγήσουν 140 άτομα στην ανεργία κλείνοντας μια σειρά από δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και γκρινιάζοντας διαρκώς για τη φορολόγηση στα αναψυκτικά. Χαρακτηριστικές ήταν μάλιστα οι απειλές που εκτοξεύονταν πέρυσι πως θα πάρουν την έδρα της Coca-Cola 3E και θα την πάνε (πού άλλου;) στην αγαπημένη τους Βουλγαρία ή ακόμα και στα Σκόπια. Σαν να μην έφταναν αυτά, αντί να στηρίξουν την παραπαίουσα Ελλάδα με τις εκατόμβες ανέργων, πριν από έναν μήνα (σχεδόν λίγες ημέρες μετά το κάζο των 816.138 φιαλών που βρέθηκαν ακατάλληλες), ο όμιλος ανακοίνωσε το κλείσιμο δύο μονάδων σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και λίγο αργότερα, όπως το protothema.gr αποκάλυψε, ανακοινώθηκε και η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και μείωσης κατά 40% στις αποδοχές των εργαζομένων της θυγατρικής Frigoglass στην Πάτρα.

Πηγές του ομίλου, πάντως, αναφέρουν ότι πιθανόν να μην είναι μακριά η στιγμή που ο όμιλος θα αποχωρήσει. Το κέντρο ανθρώπινου δυναμικού του έχει ήδη μεταφερθεί στη Σόφια, ενώ έμφαση δίνεται σε όλες τις άλλες χώρες, εκτός της Ελλάδας, την οποία η διοίκηση φαίνεται πως θεωρεί χαμένη υπόθεση. Οι παροικούντες βέβαια τα γραφεία του γκρουπ στον Παράδεισο Αμαρουσίου γνωρίζουν πως υπάρχει κι ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα κι αυτό έχει να κάνει με τη διοίκηση του υιού του Γιώργου Δαυίδ, Χάρη. Καταλογίζουν στον νεαρό Δαυίδ πως, σε ό,τι κι αν έχει εμπλακεί, δεν έχει το άστρο του πατέρα του, αναφερόμενοι σε διάφορες προβληματικές επιχειρήσεις, όπως οι Nutriart (βρίσκεται στο όριο της χρεοκοπίας), Πίτα Παν, Frigoglass κ.ά.
http://www.protothema.gr
http://ventetta.blogspot.com

oxafies

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s