Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του Ελληνικού


 Ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ, με την υποβολή 9 εκδηλώσεων ενδιαφέροντος.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην Ελληνικού. Για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έληξε χθες, εννέα επενδυτές από επτά χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής επενδυτή που θα αναλάβει την αστική ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Οι χώρες απ’όπου προέρχονται οι επενδυτές είναι το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ισπανία, το Κατάρ, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν από το ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, το επιχειρηματικό τους σχέδιο καθώς και στοιχεία για τη χρηματοδότηση της επένδυσής τους. Η συνεισφορά του έργου στην εθνική οικονομία θα είναι της τάξεως του 0,3% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν 6-9.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα ανακοινώσει σύντομα τα ονόματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών, που ικανοποιούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Κατά τη δεύτερη φάση, όσοι επενδυτές επιλεγούν θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για το περιουσιακό στοιχείο και πληροφορίες για τη διαγωνιστική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτής της φάσης, οι προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, μαζί με το επιχειρηματικό τους σχέδιο και υποστηρικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της επενδυτικής τους πρότασης.

Η Ελληνικό ΑΕ προτίθεται να αξιοποιήσει το ακίνητο του Ελληνικού επιφάνειας 6,2 εκατ. τ.μ., μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταθέσει ο επιλεγμένος επενδυτής. Το ακίνητο περιλαμβάνει την έκταση του παλαιού αεροδρομίου Αθηνών, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης και ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χλμ. Η συνολική έκταση βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, κοντά στο κέντρο της πόλης, με άμεση πρόσβαση στα Ελληνικά νησιά και σε κοντινή απόσταση με το αεροπλάνο από άλλους προορισμούς στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Κώστας Μητρόπουλος, δήλωσε: “Η συμμετοχή ισχυρών ομίλων σε ένα σύνθετο και μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό έργο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Πρόκειται πιθανότατα για το μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπλασης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και είναι στρατηγικής σημασίας για την Αθήνα και την Ελλάδα. Η αξιοποίηση του Ελληνικού μπορεί να ενισχύει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3% κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία. Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ αποδεικνύει ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη έμπειρων επενδυτών στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Απαιτείται ισχυρή βούληση και η συνεργασία όλων για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου”.

Η Citigroup Global Markets Ltd. και η Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ελληνικού Δημοσίου για την πώληση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ.

traveldailynews

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s