Είναι πιο έξυπνοι οι Τούρκοι; Ναι,αφού εξαφάνισαν Τσιλέρ,Ετσεβίτ και Τζεμ το 2002


Πως οι Τούρκοι καταπόντισαν τους…»πατριάρχες» και τους «δεινόσαυρους» στις εκλογές του 2002.Είναι πιο έξυπνοι οι Τούρκοι; Μάλλον βάσει αποτελεσμάτων!

 Αυτά είναι αποτελέσματα!Κόμματα του 30% και του 25%,εξαφανίστηκαν σαν να μην υπήρχαν!Πατριάρχες της τουρκικής πολιτικής,όπως ο Ετσεβίτ,η Τσιλέρ,ο Τζεμ (που χτυπούσε παλαμάκια στον ΓΑΠ,στο ζεϊμπέκικο),χάθηκαν λες και τους κατάπιε η γη!
Και να σκεφθείτε ότι το κόμμα του Ερντογάν,το υπολόγιζαν σε ένα ποσοστό του…3% και γι’αυτό το λόγο είχαν αλλάξει τα ποσοστά για εισδοχή ενός κόμματος στη βουλή τους,με την ελπίδα να μείνει απέξω!
Άνοιξαν το λάκκο και έπεσαν οι ίδιοι μέσα!
Παρακολουθώντας τι συμβαίνει εδώ στο…Ελλαδιστάν,με τη συμπεριφορά των…»πολιτών» ψηφοφόρων,που κινούνται όπως το εκρεμές,αριστερά-δεξιά και τανάπαλιν,το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα!
Οι Τούρκοι,τα…μεμέτια,είναι πιό έξυπνοι!


Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην Τουρκία

Η ανατροπή, λοιπόν, συνέβη πράγματι: το Κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υπό το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σάρωσε το πολιτικό σκηνικό, αποσπώντας το «εκπληκτικό» ποσοστό του 34,2% στις προχτεσινές εκλογές, που του εξασφαλίζει 363 από τις 550 έδρες της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Το μόνο άλλο κόμμα που κατάφερε να εισέλθει στην τουρκική Βουλή, όπως ακριβώς προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, είναι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της διανδρίας Ντενίζ Μπαϊκάλ καιΚεμάλ Ντερβίς, που με κάτι παραπάνω από 19% αναμένεται να καταλάβει 178 έδρες. Διάφοροι ανεξάρτητοι βουλευτές καταλαμβάνουν συνολικά 9 έδρες. Το «εκπληκτικό» για τους αναλυτές είναι πως όλα τα κόμματα της απερχόμενης Βουλής και οι περισσότερες πατριαρχικές και ηγετικές μορφές της τουρκικής πολιτικής έμειναν εκτός αυτής.

Η λαϊκή αποδοκιμασία εκφράστηκε κατ’ απόλυτο και μη επιδεχόμενο παρερμηνειών τρόπο. Η συμπολίτευση του πρωθυπουργούΜπουλέντ Ετσεβίτ του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς (DSP), του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υπέστη έναν ηχηρό κόλαφο. Τα κυβερνητικά κόμματα συγκέντρωσαν αποκαρδιωτικά ποσοστά: αντίστοιχα, το DSP 1,29%, το ΑΝΑΡ 5,11% και το ΜΗΡ, το πρώτο κόμμα της προηγούμενης Βουλής, 8,40%. Οχι πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα πήγαν καλύτερα. Το Κόμμα Ορθού Δρόμου (DYP) της Τανσού Τσιλέρ συγκέντρωσε 9,46, κι έμεινε εκτός, τοΝεαρό Κόμμα (GP) του Τζεμ Ουζκάν, επιχειρηματία που έγινε λαϊκιστής πολιτικός, 7,25%, το Κόμμα της Ευτυχίας (SP) που προέκυψε από τη διάσπαση του «πολιτικού Ισλάμ» έμεινε στα χαμηλά με 2,52%, ενώ το Κόμμα της Νέας Τουρκίας (YTP) του πολυδιαφημισθέντος Ισμαήλ Τζεμ καταποντίστηκε στο 1,22%.

Πηγή…

03/11/2002

Πηγή: Election Guide.org

Περίληψη Εκλογών

Οι τουρκικές βουλευτικές εκλογές έλαβαν χώρα στις 3 Νοεμβρίου 2002. Το κυρίαρχο κόμμα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έλαβε το 34.28 τοις εκατό των ψήφων. Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (CHP) ακολούθησε με το 19.39 τοις εκατό των ψήφων. Τα AKP και CHP έλαβαν τις 541 από τις 550 βουλευτικές έδρες.

Από τα υπόλοιπα κόμματα που έλαβαν ψήφους συμπεριλαμβάνονταν τα Κόμμα του Ορθού Δρόμου, το Κόμμα Εθνικού Κινήματος, το Κόμμα Νέων, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, και, το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς.

Πηγή…

alfeiospotamos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s