«Ανταγωνιστική Ελλάδα μόνο εκτός ευρώ»


Για περιορισμένη δυνατότητα της Ελλάδας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της όσο παραμένει στο ευρώ κάνει λόγο ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo.

«Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική όσο θα είναι στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Χανς Βένερ-Σιν, πρόεδρος του Ifo, σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη.
«Εάν η Ελλάδα μείνει στην Ευρωζώνη, θα υπάρχει συνεχιζόμενη και μαζική ανεργία. Όμως, εάν εξέλθει θα σημειώσει απότομη ανάκαμψη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.

Προειδοποίησε ακόμη για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους.
«Η μείωση των μισθών και των τιμών στον βαθμό που απαιτείται σε ορισμένες από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι αδύνατη, παρά τα όσα λένε οι πολιτικοί», είπε.

«Η πολιτική δεν μπορεί να ξεπεράσει τους νόμους των οικονομικών», προσέθεσε.
Υποστήριξε, τέλος, ότι θα ήταν προτιμότερο για την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει λάβει ως οικονομική βοήθεια για να διευκολύνει την έξοδό της από το ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s