Το έγκλημα της τρόικας σε αριθμούς


Αν οι τροϊκανοί είχαν διδαχθεί Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, θα γνώριζαν πως «ο έξυπνος άνθρωπος συμπεραίνει τα καινούργια από τα παλιά», όπως έλεγε ο Σοφοκλής. Κι αν εφάρμοζαν τη ρήση στην πράξη, θα πρότειναν και θα επέβαλλαν μέτρα κατά της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης πριν από τον Ολάντ και την πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών.

Τι μας διδάσκει το παρελθόν; Πως τα έσοδα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα το 2008 ήταν μεγαλύτερα από τα επόμενα χρόνια κι αυτό παρά την καταιγίδα των φόρων τα δύο τελευταία χρόνια. Γιατί αυτό; Διότι ήταν μεγαλύτερο το ΑΕΠ και συνεπώς ο πλούτος που αποτελούσε αντικείμενο φορολόγησης.

Οι αμείλικτοι αριθμοί δείχνουν το έγκλημα της τρόικας, η οποία αν, αντί να βυθίσει στην ύφεση την οικονομία και να καταστρέψει τον ιδιωτικό τομέα, φρόντιζε να περιορίσει τις σπατάλες του Δημοσίου και προωθούσε τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα το 2011 θα είχε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, οι δαπάνες το 2011 ήταν 107,7 δισ. ευρώ (10 δισ. λιγότερες από το 2008), από τις οποίες τα 16 δισ. πληρωμές για τόκους, που σημαίνει πως οι πρωτογενείς ανήλθαν σε 91 δισ. Αν πέρυσι είχαμε τα έσοδα του 2008 που ήταν 94,8 δισ. αντί για 88, το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα η τρόικα επέβαλλε την επείγουσα βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού, το αποτέλεσμα ασφαλώς θα ήταν καλύτερο και δεν θα μάτωνε ο ελληνικός λαός από τη μείωση μισθών, την ανεργία και τα φορολογικά βάρη.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

από το ethnos

freepen

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s