Πειρατές του Διαδικτύου στρέφονται στα δίκτυα VPN για να αποφεύγουν τα φίλτρα


Οι χρήστες υπηρεσιών VPN συνδέονται στο Διαδίκτυο με τη μεσολάβηση ενός κόμβου που αποκρύπτει τα στοιχεία τους .

Όλο και περισσότεροι χρήστες στρέφονται στα «εικονικά ιδιωτικά δίκτυα», ή VPN, για να έχουν ανώνυμη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να κατεβάζουν πειρατικές ταινίες και μουσική, δείχνει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με το BBC, μελέτη του Πανεπιστημίου της Λουντ της Σουηδίας δείχνει αύξηση 40% στους νέους 15-25 ετών που χρησιμοποιούν VPN από το 2009 έως σήμερα.

Δεδομένου ότι τα VPN είναι ασφαλή δίκτυα στα οποία τα δεδομένα μεταδίδονται κρυπτογραφημένα και ανώνυμα, πολλοί φαίνεται ότι τα χρησιμοποιούν για να παρακάμψουν τα φίλτρα σε χώρες όπου απαγορεύεται η πρόσβαση στο Pirate Bay, έναν από τους δημοφιλέστερους δικτυακούς τόπους για ανταλλαγή αρχείων.

Εντολή να εμποδίζουν την πρόσβαση στo Pirate Bay έχουν οι πάροχοι διαδικτυακής πρόσβασης σε Βέλγιο, Δανία, Αυστρία, Φινλανδία, την Ισπανία. Στη Βρετανία, επίσης, πέντε από τους μεγαλύτερους παρόχους συμφώνησαν να εμποδίζουν την πρόσβαση.

«Όπως συμβαίνει συνήθως, υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να παρακάμψει κανείς το μπλόκο. Χρησιμοποιήστε μια υπηρεσία VPN για να γίνεται ανώνυμοι και να έχετε διαδικτυακή πρόσβαση χωρίς λογοκρισία» λέει τώρα το Pirate Bay, αντιδρώντας στις εξελίξεις στη Βρετανία.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Μάλιγκαν, ανεξάρτητος αναλυτής σε θέματα μουσικής, αναφέρεται στην αυξανόμενη δημοφιλία  υπηρεσιών VPN όπως το BT Guard (Bit Torrent Guard) και HideMyAss (η μετάφραση είναι άσεμνη).

«Τα VPN θα μπορούσαν να γίνουν το νέο μέτωπο στον πόλεμο κατά της πειρατείας» προβλέπει.

Πάντως, τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI) δείχνουν ότι, παρά τα εικονικά δίκτυα, η χρήση του Pirate Bay έχει περιοριστεί δραματικά στις χώρες όπου επιβλήθηκε μπλόκο.

Newsroom ΔΟΛ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s