Γερμανικά ΜΜΕ: Σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη


Τον κίνδυνο δυσκολίας σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και την επιστροφή των αμφιβολιών για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, επισημαίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του εκλογικού αποτελέσματος.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για «καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη» αποτέλεσμα και αναφέρεται σε «μαύρα σύννεφα που κρέμονται και πάλι» πάνω από την Αθήνα.

Η εφημερίδα προβλέπει δε ότι οι σημερινές εκλογές δεν ήταν οι τελευταίες και τονίζει ότι «είναι και πάλι ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Από την άλλη, η εφημερίδα «Bild», με τίτλο «οι Έλληνες επιλέγουν το χάος», μιλάει για «διασυρμό των κομμάτων της κυβέρνησης» και ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, αριστερών και δεξιών». Ο αρθρογράφος αμφισβητεί εάν υπάρχει πια πλειοψηφία για το πρόγραμμα λιτότητας και επισημαίνει: «για να το πούμε ωμά, είναι τελείως ασαφές, εάν η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις».
«Οι φασίστες μπαίνουν στη Βουλή», είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρεται στα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι ο ύμνος του κόμματος θυμίζει τον ύμνο της χιτλερικής νεολαίας, με θέμα «αίμα και τιμή».

Η γερμανική υπηρεσία του Πρακτορείου Reuters μεταδίδει: «Η χώρα, που σώθηκε από τη χρεοκοπία με κούρεμα του χρέους της, αντιμετωπίζει την προοπτική δυσκολίας σχηματισμού κυβέρνησης. Τυχόν αμφιβολίες σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος σταθεροποίησης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Σαφέστερη εικόνα για τα ποσοστά των κομμάτων θα υπάρξει αργότερα, απόψε το βράδυ. Στις ιδιαιτερότητας του ελληνικού εκλογικού νόμου περιλαμβάνεται το γεγονός ότι το ισχυρότερο κόμμα λαμβάνει αυτόματα πενήντα έδρες επιπλέον στο Κοινοβούλιο».
Ακόμη, «Σε κίνδυνο η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα», σημειώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel. «Δραματικές απώλειες για τα κόμματα που στηρίζουν το δραστικό πρόγραμμα περικοπών. Αβέβαιο ποια κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται μελλοντικά με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας».

Το Spiegel σημειώνει ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και νέες εκλογές ενώ εάν προκύψει νέα κυβέρνηση που δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

news247

 

ksipnistere

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s