Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη: Ε.Ε. και ΔΝΤ “πήραν το μήνυμα” των ελληνικών εκλογών


Photo: Niccolò Caranti

Η εκλογή Ολάντ και τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε Ευρώπη και ΔΝΤ ότι η συζήτηση από τη λιτότητα θα πρέπει να εστιαστεί στην ανάπτυξη.

«Πρέπει να δώσουμε ελπίδα. Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα δείχνουν ότι δεν υπάρχει καθόλου ελπίδα. Πρέπει να λύσουμε αυτό το δίλημμα» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σημειώνοντας την ανάγκη η συζήτηση να επιστρέψει σε θέματα ανάπτυξης.

Αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας χθες στη Ζυρίχη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής σε χώρες που πλήττονται από την ύφεση.

«Με τις λάθος επιλογές, κινδυνεύουμε να χάσουμε μια δεκαετία ανάπτυξης, μια γενιά νέων ανθρώπων, και μια ευκαιρία να τεθεί η παγκόσμια οικονομία σε μια ασφαλή βάση», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως εφέτος  η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι περίπου 3,5%, αλλά πολύ ασθενέστερη στις προηγμένες οικονομίες (μόλις 1,5%) συμπεριλαμβανομένης της Ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να διολισθήσει σε ήπια ύφεση.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρθηκε στη διχογνωμία που υπάρχει στην Ευρώπη για τους τρόπους επιστροφής στην ανάπτυξη και ειδικά στο δίλημμα μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες και επέκταση της οικονομίας ή λιτότητα και περιορισμός του δημοσίου χρέους. Στο πλαίσιο αυτό αναγνώρισε πως η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική  καθυστερεί την ανάπτυξη σε πολλές χώρες και έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση.

 

ellispoint

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s