Κάντο μόνος σου:Σαπούνι με πορτοκάλι


xeiropoihma

Το σαπούνι πορτοκαλιού είναι ότι καλύτερο για το σώμα. Εκτός από τις ιδιότητες του πορτοκαλιού σε συνδυασμό με το χαμομήλι, το ξύσμα πορτοκαλιού θα διαπιστώσετε ότι κάνει απαλή απολέπιση στο δέρμα.

Χρώμα ανοιχτό πορτοκαλί και άρωμα ελαφρύ και διακριτικό.

Για το σαπουνάκι αυτό, θα πρέπει να γίνει προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα.

Υλικά και αιθέρια έλαια για παρασκευή σαπουνιού θα βρείτε εδώ  http://candlemaking.myshopify.com/

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  • Ελαιόλαδο 600γρ.

  • Έλαιο καρύδας 200γρ.

  • Αμυγδαλέλαιο  200γρ.

  • Καυστική σόδα (NaOH) 138.47γρ.

  • Aφέψημα χαμομηλιού με αποσταγμένο νερό 102γρ

  • Φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 238γρ

  • Ξύσμα πορτοκαλιού αποξηραμένο 1κουτ. Γλυκού

  • Αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού 10ml

  • Αιθέριο έλαιο ιλανκ ιλανκ 15 σταγόνες

Προετοιμασία μια ημέρα πριν την εκτέλεση της συνταγής
 
1.      Αποξήρανση ξύσματος πορτοκαλιού.

Για ένα κουταλάκι του γλυκού όπως μας λέει η συνταγή θέλουμε ξύσμα από 3 πορτοκάλια περίπου.

Βάζουμε σε χαρτί κουζίνας το ξύσμα και το αφήνουμε σε ένα καλά αεριζόμενο μέρος. Αν δεν έχει πολύ υγρασία η ατμόσφαιρα, σε περίπου 24 ώρες έχει ξεραθεί.

Επειδή όμως το υλικό αυτό θα είναι κάπως κολλημένο, θα χρειαστεί να το σπάσουμε για να γίνει μικρά μικρά κομματάκια. Να θυμίζει σκόνη, φαίνεται στη φωτογραφία.

Γι’ αυτό το χτυπάμε σε ένα γουδί.

2.    Ζυγίζουμε και βάζουμε στην κατάψυξη τον χυμό πορτοκαλιού, ώστε την άλλη μέρα να το έχουμε σε πάγο.

3. Ετοιμάζουμε το αφέψημα χαμομηλιού, (πάντα με αποσταγμένο νερό) όσο πιο «δυνατό» μπορούμε. Δε θέλουμε να είναι ζεστό όταν θα αναμιχτεί με την καυστική σόδα (θερμοκρασία δωματίου).

* Ο χυμός πορτοκαλιού και το αφέψημα χαμομηλιού αντικαθιστούν το νερό.

      * Το ξύσμα πορτοκαλιού καθώς και τα αρώματα θα προστεθούν λίγο πριν τελειώσει το ανακάτεμα.

 Αυτές είναι οι ιδιαιτερότητες της συνταγής σαπουνιού με πορτοκάλι.

Kρύα μέθοδο σαπωνοποίησης

Πάμε να δούμε πως φτιάχνετε το χειροποίητο αγνό σαπούνι, με τη μέθοδο της κρύας σαπωνοποίησης.

Η διαδικασία είναι απλή, αρκεί να προσέξουμε κάποια σημεία που θα τονίσω στη συνέχεια.
Και να μου υποσχεθείτε, ότι θα τηρήσετε τα μέτρα ασφαλείας (καλά μην σας φοβίζει αυτό δεν είναι τόσο τρομερό).

Πάμε να ξεκινήσουμε.

Υλικά λοιπόν:

  • Μια ξύλινη κουτάλα

  • Μια κατσαρόλα

  • Ένα πλαστικό σκεύος

  •  Ένα θερμόμετρο (μαγειρικής), εγώ βέβαια δανείζομαι ένα θερμόμετρο που μετράει από απόσταση (θα το δείτε στο βίντεο).

  • Ένα ηλεκτρικό αναδευτήρα (π.χ. μίξερ) (προαιρετικό)

  • Ζυγαριά ακριβείας

  • Και καλούπια. Τα καλούπια μπορεί να είναι πλαστικά, ξύλινα, από σιλικόνη, αλλά ποτέ μεταλλικά (αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικά πρέπει να ντυθούν με μεμβράνη ή λαδόκολλα.

Βασικά συστατικά:

  • Έλαια: Τα έλαια μπορεί να είναι σε υγρή μορφή π.χ. ελαιόλαδο ή σε στερεή π.χ. βούτυρο κακάο

  • Νερό: Το νερό πάντα αποσταγμένο (χωρίς άλατα), Μπορεί να αντικατασταθεί ή να συνδυαστεί π.χ. με ανθόνερο, ροδόνερο, χυμούς φρούτων, γάλα, τσάι, καφέ

  • NaOH υδροξείδιο του νατρίου (ή καυστική σόδα)

Προαιρετικά:

  • Αιθέρια έλαια για άρωμα. Εδώ δώστε λίγο προσοχή.

Τα αιθέρια έλαια έχουν ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, ακόμα και για τα ζώα. Όμως υπάρχουν ορισμένα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ανθρώπους με κάποιες ευαισθησίες, για παράδειγμα στις εγκύους ή σε ανθρώπους με αλεργείες. Γι΄ αυτό όταν αποφασίσετε να αγοράσετε κάποιο αιθέριο έλαιο πρέπει να ρωτήσετε σχετικά με αυτό.
Προσέξτε να χρησιμοποιήτε μόνο αυτά που έχουν παραχθεί από απόσταξη. Και ποτέ συνθετικά για χρήση σε σαπούνια ή καλλυντικά.

 

Μέτρα προστασία:

  • Γάντια. Λόγο της χρήσης  NaOH πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας, διότι έχει καυστικές ιδιότητες.

  • Μπλούζα με μακρύ μανίκι για μεγαλύτερη ασφάλεια.

  • Γυαλιά για προστασία των ματιών μας.

  • Όλες οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικό χώρο ή σε πολύ καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Από το NaOH, θα προκληθούν αναθυμιάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αναπνεύσουμε.

  • Μάσκα ή μαντίλι το οποίο θα καλύπτει στόμα και μύτη.

*Τα προστατευτικά τα φοράμε καθ’ όλη τη διάρκεια, ακόμα και όταν πλένουμε τα σκεύη μας αφού έχουμε τελειώσει την κύρια διαδικασία παρασκευής σαπουνιού.

Εκτέλεση:

  • Ζυγίζουμε τα υλικά. Η ακρίβεια εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

  • Στο πλαστικό σκεύος έχουμε το νερό

  • Μέσα στο νερό ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή το NaOH, και ανακατεύουμε συνεχώς.

Σε αυτή τη φάση έχουμε αναθυμιάσεις, και η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει. Γι’ αυτό το NaOH πέφτει αργά αργά. Διαφορετικά, θα ανέβει πολύ η θερμοκρασία και υπάρχει περίπτωση, να αφρίσει και να χυθεί έξω από το σκεύος.

Όσο ανακατεύουμε,  το νερό σιγά σιγά γίνεται διαυγές.

  • Αφού πέσει όλο το NaOH το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του.

*Αν χρησιμοποιήσουμε γάλα θα το κάνουμε παγάκια και δεν θα το αφήσουμε να ανέβει πάνω από τους 37οC. Κατά την ανάμιξή του με το NaOH θα γίνει λίγο πηχτό, διότι θα προσπαθήσει να σαπωνοποιήσει το λίπος που εμπεριέχεται στο γάλα.

  • Στην άλλη κατσαρόλα έχουμε τα έλαια. Θα πρέπει να έχουν ακριβός την ίδια θερμοκρασία με αυτή του νερού (νερό- NaOH). Αν χρειαστεί θερμένουμε το λάδι. Η θερμοκρασία αυτή βέβαια, να μην υπερβαίνει τους 40ο .

  • Αφού βεβαιωθούμε ότι έχουμε την ίδια θερμοκρασία, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό (νερό- NaOH) στα έλαια (ποτέ το αντίθετο), ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Θα παρατηρήσουμε ότι το λάδι χάνει τη διαύγειά του. Και σιγά σιγά το χρώμα γίνεται χρυσοκίτρινο.

  • Ανακατεύουμε για 30 με 60λεπτά συνεχόμενα,  μέχρι να γίνει σαν παχύρρευστος χυλός (ρευστότητα μελιού).

Αν όμως χρησιμοποιήσουμε κάποιο ηλεκτρικό αναδευτήρα, στα 10 με 15 λεπτά θα είναι έτοιμο να μπει στα καλούπια (ο χρόνος αυτός ανα περίπτωση μπορεί να διαφέρει).

 
καλούπι σαπουνιού
  • Αφού μπει στα καλούπια σκεπάζουμε με υφάσματα και το αφήνουμε να σφίξει. Μετά από 48 ώρες, μπορούμε να το βγάλουμε από τα καλούπια και να το κόψουμε σε κομμάτια, (αν το καλούπι ήταν μεγάλο). Το σαπούνι σε αυτή τη φάση είναι σχετικά μαλακό και κόβεται πολύ εύκολα.

Προσοχή δεν είναι ακόμα έτοιμα προς χρήση.

  • Το αφήνουμε σε ένα ήσυχο και καλά αεριζόμενο σημείο, ενός δωματίου (πιθανόν να έχουν έντονη μυρωδιά στην αρχή). Όσο περνάει ο καιρός θα δείτε τα σαπούνια σας να καλύπτονται από μια λευκή πούδρα. Μην φοβηθείτε… είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν είναι τίποτα άλλο από απλή και όχι καυστική σόδα πλέον. Μετά από 60 ημέρες περίπου, έχει κατέβει αρκετά το ph του σαπουνιού και μπορούμε να δούμε τον πρώτο του αφρό. Πηστέψτεμε θα ζήσετε μεγάλη στιγμή, όταν πλύνετε για πρώτη φορά τα χέρια σας με το δικό σας αγνό σαπουνάκι. Να σημειωθεί ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο καλύτερο γίνεται για το δέρμα.

Τώρα που μάθατε πως γίνονται το σαπούνι, δε μένει παρά να σας δώσω τις δοσολογίες για το πρώτο σας σαπούνάκι. (υπάρχουν και στο βίντεο).

 

τα σαπουνάκια ενα μήνα μετά, έχουν αρχίσει να ασπρίζουν

Δοσολογία

  • 500gr. Ελαιόλαδο (η συγκεκριμένη ποσότητα ισχύει μόνο για ελαιόλαδο)

  • 64,25gr NaOH (υδροξείδιο του νατρίου ή καυστική σόδα)

  • 157.80gr Νερό

Αν θέλετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, αυξήστε ή μειώστε τα γραμμάρια αναλογικά.

*Μην ξεχνάτε όλα τα προστατευτικά είδη συνεχίζουμε να τα φοράμε ακόμα και κατά τον καθαρισμό των σκευών μας.

 

Κάντε την αρχή και θα δείτε οτι η σαπωνοποιία θα γίνει το νέο σας πάθος!!

Ελπίζω να σας βοήθησα. Να έχετε  ένα όμορφο και δημιουργικό Παρασκευοσαββατοκύριακο.

Καλά να περάσετε!

_____ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ_____

Φτιάξε αγνό σπιτικό σαπούνι

Συνταγή για ΣΑΠΟΥΝΙ με κανέλα και κακάο

Συνταγή για ΣΑΠΟΥΝΙ με γάλα, αμυγδαλέλαιο, καρυδέλαιο

Συνταγή ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ για ευαίσθητες επιδερμίδες με ενυδατικές ιδιότητες

xeiropoihma

2 σκέψεις σχετικά με το “Κάντο μόνος σου:Σαπούνι με πορτοκάλι

  1. Εκανα σαπούνι με ελαιολαδο, αμυγδαλέλαιο, καριτέ, φοινικέλαιο και γάλα.Πρόσεξα τις ποσότητες και τη θερμοκρασία σχολαστικά και το trace έγινε τέλειο.Μόλις το έβαλα όμως στη φόρμα σιλικόνης μετά από λίγη ώρα άρχισε να βγάζει λάδι στην επιφάνεια.Τι μπορεί να έφταιξε;Το σαπούνι είναι για πέταμα;

    • Βρέθηκε αυτή η σελίδα

      (http://candlemaking.gr/blog/%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CE%B1/%CF%83%CF%85%CF%87%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9)

      με 2 κείμενα με ερωτήσεις-απαντήσεις σε διάφορα προβλήματα που πιθανότατα να εμφανιστόυν. Και τα 2 είναι χρήσιμα γενικά. Όσο για το λάδι που βγαίνει στην επιφάνεια, ίσως να υπάρχει πρόβλημα στη δοσολογία.

      10η ερώτηση (μιλάει μεν για σαπούνι γλυκερίνης, αλλά ίσως το πρόβλημα να μην αφορά μόνο αυτό το είδος σαπουνιού) :

      «Μπορούμε να προσθέσουμε στο σαπούνι γλυκερίνης φυτικά έλαια και βούτυρα;
      Φυσικά! Η αναλογία είναι 2 κ.σ. ανά κιλό βάσης σαπουνιού. Δεν πρέπει να ξεπερνάμε τη δοσολογία αυτή γιατί θα το βγάζει στην επιφάνεια και τη βάση του σαπουνιού.»

      Σε σχόλια που βρήκα αλλού, ίσως να φταίει η υγρασία του χώρου που τοποθέτησες το σαπούνι μετά την παρασκευή του. Βεβαιά το πρόβλημα ήταν μικρό (μικρές σταγόνες λαδιού βγήκαν στην επιφάνεια).

      Ευχομαί κάποιος που γνωρίζει έμπρακτα το θέμα να σας κατατοπίσει καλύτερα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s