Στα ευρωδικαστήρια θα καταφύγει ο συνιδρυτής του Pirate Bay


Αρνούνται την εξέταση τα σουηδικά

Στοκχόλμη, Σουηδία

Ένας από τους υπευθύνους του Pirate Bay, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε δεκάμηνη κράτηση, προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά την άρνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας του να εξετάσει την υπόθεσή του, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

Ο Φρέντρικ Νέιγ, συνιδρυτής του Pirate Bay, είχε καταδικασθεί πρωτοδίκως τον Απρίλιο του 2009 σε φυλάκιση ενός έτους χωρίς αναστολή, ποινή που μειώθηκε στο εφετείο τον Νοέμβριο του 2010.

Επιπλέον, ο Νέιγ οφείλει να καταβάλει 46 εκατομμύρια κορώνες (5,1 εκατ. ευρώ) σε αποζημιώσεις και τόκους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων από κοινού με τον συνεταίρο του Πέτερ Ζούντε και τον κύριο χρηματοδότη τους Καρλ Λούντστρεμ, αμφότεροι έχουν καταδικαστεί σε άλλες ποινές φυλάκισης.

Ο ιστότοπος Pirate Bay, ο οποίος δημιουργήθηκε στα τέλη του 2003, αριθμεί 35 εκατομμύρια χρήστες σε όλον τον κόσμο και επιτρέπει στους χρήστες, μέσω της τεχνολογίας Bitorrent, να έχουν πρόσβαση σε αρχεία ταινιών, μουσικής και παιχνιδιών, αλλά χωρίς να καταχωρεί κανέναν στους σέρβερ του.

Ο δικηγόρος του Νέιγ, Γιόνας Νίλσον, εξηγεί πως κατά τη γνώμη του το να θεωρούνται ένοχοι οι υπεύθυνοι του Pirate Bay για παράνομες δραστηριότητες που διαπράττουν άλλοι ισοδυναμεί με το να ασκηθεί δίωξη στα ταχυδρομεία για την διανομή δεμάτων με απαγορευμένο περιεχόμενο.

«Κατά τη γνώμη μας, έχουν αρνηθεί στον Φρέντρικ Νέιγ το δικαίωμα του στην ελευθερία της έκφρασης», γράφει ο Νίλσον, υπενθυμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εγγυάται «στους Σουηδούς πολίτες την ελευθερία της μετάδοσης πληροφορίες».

Newsroom ΔΟΛ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s