Αϊντε πες πως καταργούν το μνημόνιο οι ΣΥΡΙΖΑίοι…


Αϊντε πες πως καταργούν το μνημόνιο οι ΣΥΡΙΖΑίοι. Αν και διαβεβαιώνουν πως δε θα κάνουν μονομερείς ενέργειες. Αλλά πες, για τη συντομία του λόγου, πως το καταργούν. Και πες πως πάνε στην Ευρώπη να διαπραγματευτούν τη… «στρατηγική». Κι αυτό για γέλια είναι, γιατί η στρατηγική της ΕΕ δεν είναι υπό διαπραγμάτευση για κανέναν. Ούτε καν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική της ΕΕ υπηρετεί τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί αυτή τη στρατηγική. Στην πραγματικότητα, θα διαπραγματευτούν το με ποιο μείγμα διαχείρισης θα υπηρετήσουν καλύτερα αυτή τη στρατηγική.

Πάνε, λοιπόν, στην ΕΕ για διαπραγμάτευση. Εχουν ένα το κρατούμενο και μια δέσμευση: Αναγνωρίζουν ένα μέρος του χρέους. Αρα λένε θα το πληρώσουν. Αρα θα το πληρώσει και ο λαός. Κι άλλο. Ακόμα περισσότερο απ’ όσα έχει πληρώσει. Γι’ αυτό λέει ο Τσίπρας ότι ο δρόμος που προτείνουν δεν είναι εύκολος και θα χρειαστεί να κάνει ο λαός μας ΘΥΣΙΕΣ. Οπως ακριβώς έλεγε και το ΠΑΣΟΚ πριν από κάθε μνημόνιο.

Ασε που πέρα από το χρέος, το κύριο πρόβλημα είναι αυτή καθεαυτή η κρίση που θέλουν να ξεπεράσουν. Προς όφελος του κεφαλαίου (αφού η στρατηγική και γι’ αυτούς είναι αδιαπραγμάτευτη). Θέλουν να φέρουν ανάπτυξη. Πάλι προς όφελος του κεφαλαίου. Γι’ αυτό μάλιστα λένε ότι θα ρίξουν λεφτά στις τράπεζες θα τις εξυγιάνουν και μετά θα τις παραδώσουν πάλι στους ιδιώτες. Ομως, η καπιταλιστική ανάπτυξη θέλει και φθηνούς εργάτες. Να πάλι, λοιπόν, πώς έρχονται και κολλάνε οι ΘΥΣΙΕΣ που θα πρέπει να κάνει ο λαός.

Και πάμε πάλι στο χρέος που θα διαπραγματευτούν. Θα το πληρώσουμε, λένε, αλλά θα χρειαστεί να το ξανακουρέψουμε λίγο. Μάλιστα. Τι σημαίνει όμως διαπραγμάτευση για το χρέος; Σημαίνει μια νέα συμφωνία για την αποπληρωμή του. Σημαίνει ένα νέο μνημόνιο. Κι όταν διαπραγματεύεσαι μια συμφωνία δε βάζεις μόνο εσύ όρους, σου βάζει κι ο άλλος με τον οποίο διαπραγματεύεσαι. Κι όταν και εσύ και ο άλλος υπηρετείτε την ίδια στρατηγική, δηλαδή τους καπιταλιστές, τότε οι όροι που θα σου βάλουν θα είναι προς όφελος των καπιταλιστών και σε βάρος του λαού και θα είσαι αναγκασμένος να δεχτείς τέτοιους όρους, αφού κι εσύ ανάπτυξη για τους καπιταλιστές θέλεις να φέρεις. Γι’ αυτό θα ξαναγυρίσεις μετά τη διαπραγμάτευση, κύριε Τσίπρα, να πεις πάλι στο λαό να κάνει θυσίες. Θα μας φέρεις ένα νέο μνημόνιο. Και συμφωνία για νέο κούρεμα να κάνεις, πάλι νέο μνημόνιο θα μας φέρεις.

Εξάλλου το έργο το ‘χουμε ξαναδεί. Είχαμε μνημόνιο 1, που μετά από κάποιο διάστημα είδαν ότι δεν τους φτάνει. Φέρανε μνημόνιο 2 και κούρεμα. Τώρα όλοι μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση. Αν αυτή γίνει, αντικειμενικά, θα έχουμε μνημόνιο 3. Και για το λαό… πάρε να ‘χεις! Οταν αναγνωρίζεις το χρέος, όταν η στρατηγική σου είναι μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, όταν θέλεις να υπηρετήσεις τους καπιταλιστές, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σημαίνει μνημόνια και θυσίες για το λαό.

Γ. Σ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s