Αυθαίρετα: στα χαρτιά η β’ φάση της τακτοποίησης


Προβλήματα που μπλοκάρουν τη διαδικασία της τακτοποίησης των αυθαιρέτωνσημειώνονται οκτώ μήνες μετά την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, οι αποφάσεις οι οποίες θα καθορίζουν τα σχετικά με το δελτίο ελέγχου δομικής τρωτότητας των κτιρίων και το διάγραμμα κάλυψης δεν έχουν εκδοθεί.

Στο μεταξύ, η έναρξη της β’ φάσης της διαδικασίας για την ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών και μελετών, που βάσει της ρύθμισης είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της τακτοποίησης, παραμένει ζητούμενο καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.

Ως εκ τούτου, όσοι πολίτες έχουν υπαχθεί στον νόμο αλλά και οι μηχανικοί, παραμένουν όμηροι εξαιτίας των λαθών και των κενών που άφησε πίσω της η απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το μόνο που φαίνεται να κινείται είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο αποφάσισε τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει σε δοκιμαστική λειτουργία της δεύτερης φάσης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης, «το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά καθώς εδώ και οκτώ μήνες εκκρεμούν οι αποφάσεις για το δελτίο δομικής τρωτότητας και το διάγραμμα κάλυψης».

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΚΑ στις 28 Μαΐου εξέδωσε εγκύκλιο με τροποποιήσεις και προσθήκες επιτρέποντας την αλλαγή χρήσης των αυθαίρετων χώρων αλλά και την επιστροφή των χρημάτων τα οποία λανθασμένα καταβλήθηκαν για τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων ή ημιυπαίθριων χώρων.

Σε περίπτωση λάθους

Επιστροφή χρημάτων τα οποία λανθασμένα κατεβλήθησαν από πολίτες για τακτοποίηση ημιυπαιθρίων και αυθαιρέτων προβλέπει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, νέα εγκύκλιος (28/5/2012 εγκ. 7) του ΥΠΕΚΑ.

Για τον πολίτη που κατέβαλε, από λάθος, ποσό μεγαλύτερο από αυτό που όφειλε κατά την τακτοποίηση ημιυπαιθρίων η διαδικασία για επιστροφή του επιπλέον ποσού είναι η ακόλουθη:

-Συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων (αποδεικτικά καταβολής χρημάτων και φύλλο υπολογισμού προστίμου).

-Υποβολή αιτήματος επιστροφής χρημάτων (για επιστροφή όλου του ποσού ή μέρους του ποσού) σε οποιοδήποτε τραπεζικό κατάστημα της τράπεζας από την οποία έκανε μία ή περισσότερες πληρωμές. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δεν γνωρίζει τη διαδικασία, του ζητείται να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Οργάνωσης της Τράπεζάς του. Αν ο υπάλληλος συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολία μπορεί να τηλεφωνήσει στο Πράσινο Ταμείο (τηλ. 210 5241.903 και 210 5241.919).

– Το υπερβάλλον ποσό μετά τον απαραίτητο έλεγχο (από ΔΙΑΣ και ΥΠΕΚΑ) επιστρέφεται στον πολίτη με πίστωση στον λογαριασμό του, εντός περίπου πέντε εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής του σχετικού αιτήματος.
Σχετικά με τις επιστροφές ποσού από τακτοποίηση αυθαιρέτου:

-Η ολική επιστροφή χρημάτων γίνεται αυτόματα από το ΤΕΕ. Αν δηλαδή πραγματοποιηθεί πληρωμή η οποία δεν αντιστοιχεί σε οφειλή, επιστρέφεται αυτόματα στον οφειλέτη.

-Η μερική επιστροφή θα είναι δυνατή όταν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της αντίστοιχης διαδικασίας από το ΥΠΕΚΑ, με εκτιμώμενο χρόνο περί τους δύο μήνες. Η περίπτωση αφορά την επιστροφή υπερβάλλοντος ποσού προστίμου το οποίο έχει ήδη καταβληθεί από τον πολίτη, είτε λόγω λάθους είτε έπειτα από νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν ως αποτέλεσμα υπολογισμό μικρότερου προστίμου. Η μερική επιστροφή θα γίνεται μόνο σε περιπτώσεις οριστικής (και όχι προσωρινής) δήλωσης και μόνο σε εφάπαξ καταβολή ποσού (όχι σε δόσεις).

Επιπλέον, με τις τροποποιήσεις και τις προσθήκες της νέας εγκυκλίου διευκρινίζεται ότι:

-Για την έκδοση οικοδομική άδειας θα πρέπει να έχει εξοφληθεί το ενιαίο ειδικό πρόστιμο το οποίο αντιστοιχεί στο αυθαίρετο τμήμα που έχει υπαχθεί στον νόμο.

-Επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης σε χώρους που έχουν υπαχθεί στον νόμο για τα αυθαίρετα (ν. 4014/2011).

econews

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s