Καταρρέει η Συνθήκη του Σένγκεν;


Την έστω και προσωρινά δυνατότητα των χωρών μελών της ζώνης Σένγκεν, όπως προχωρήσουν σε μονομερή κατάργησή της και επαναφορά των χώρων στο σύστημα ελέγχων των εθνικών του συνόρων αποφάσισαν την Πέμπτη τα κράτη-μέλη της Συνθήκης, σύμφωνα με ανακοίνωση της  δανικής προεδρίας.

Αυτό το μέτρο βέβαια, όπως τονίστηκε από τις γαλλικές και γερμανικές αρχές που το εισηγήθηκαν, επιβάλεται να γίνεται μόνο σε περιστάσεις μεγάλης και ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής πίεσης στην εξωτερική τους μεθόριο, αφού όπως είπαν πρόκειται »για ένα ακραίο μέτρο, του οποίου η εφαρμογή υπόκειται σε πολύ αυστηρές συνθήκες».

»Αποδεχθήκαμε το συμβιβασμό που κατατέθηκε από τη δανική προεδρία, διότι μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, επικαλούμενος τις δυνητικές επιπτώσεις από την κρίση στη Συρία.

»Η κατάσταση στην ελληνο-τουρκική μεθόριο αποδεικνύει πως έχουμε ανάγκη από έναν σαφή μηχανισμό δράσης στη ζώνη Σένγκεν», τόνισε από την πλευρά της η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μίκι-Λάιτνερ.

Τα κράτη έχουν ήδη τη δυνατότητα να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορά τους για λόγους ασφάλειας και δημοσίας τάξης. Η Πορτογαλία ήδη το έχει πράξει το 2010 στα πλαίσια της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλεψη για καταστάσεις ανεξέλεγκτου μεταναστευτικού ρεύματος, που θα προκαλούσε μία κατάρρευση στον μηχανισμό των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν.

Η συμφωνία δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ευφορία στην Ευρωπαία Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ η οποία και είπε πως »δεν είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός» και ότι »αυτή η συμφωνία μας αφήνει στο έλεος των λαϊκιστικών πιέσεων» στο εσωτερικό των κρατώ μελών.

Το Ευρωκοινοβούλιο κατήγγειλε επίσης την »μονομερή» απόφαση των υπουργών Εσωτερικών λέγοντας δια στόματος του Προέδρου του, Μάρτιν Σούλτς ότι »η ελεύθερη διακίνηση στον άνευ εσωτερικών συνόρων χώρο αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ΕΕ».

»Απέναντι σε καταστάσεις κρίσεως, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα κράτη μέλη του Σέγκεν πρέπει να μπορούν να ξαναβρούν την κυριαρχία τους», απάντησε ο Γάλλος υπουργός, υπογραμμίζοντας πως »σε τέτοιες περιστάσεις τα κράτη θα πρέπει να αποφασίζουν από κοινού και όχι με τρόπο μονομερή».

»Η συμφωνία προσδίδει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ρόλο που αρμόζει να είναι δικός της και διατηρεί τις δυνατότητες των κρατών σε τομείς που είναι εξόχως ευαίσθητοι», πρόσθεσε.

»Η τελική απόφαση εναπόκειται στα κράτη μέλη, διότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πολιτών μας”, τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός ομόλογός του Χανς -Πέτερ Φρίντριχ.

 

news24

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Καταρρέει η Συνθήκη του Σένγκεν;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s