Γαλλία-Αγγλία… συμμαΧία
Τα φαβορί του Δ’ ομίλου αλληλοεξουδετερώθηκαν και μοιράστηκαν το βαθμό της ισοπαλίας (1-1). Καλύτεροι οι Τρικολόρ που έμειναν αήττητοι για 22ό ματς, αμυντικά με αντεπιθέσεις τα Λιοντάρια.
Ηταν το ντέρμπι του Δ’ ομίλου και ένα από τα σημαντικότερα της Γηραιάς Ηπείρου. Ο νικητής του ζευγαριού Γαλλία-Αγγλία θα έπαιρνε με το καλημέρα ουσιαστικά στα χέρια του το ένα εισιτήριο. Προς το παρόν αμφότερες θα πρέπει να περιμένουν. Αυτό επιτάσσει η μεταξύ τους ισοπαλία (1-1) που δίνει ελπίδες και στο άλλο ζευγάρι, αλλά αφήνει κατά κάποιο τρόπο και στις δύο μεγάλες του γκρουπ την αίσθηση του μη χείρον βέλτιστον.
Ηταν ένα περίεργο παιχνίδι και αυτό κυρίως εξαιτίας των πολλών απουσιών μίας Αγγλίας που έχει εμφανιστεί νεανική και με έναν προπονητή που μετράει μόλις 42 ημέρες στον πάγκο της, Ο Ρόι Χόντγκσον παρέταξε μία σύνθεση με παίκτες που στις καλές εποχές των Λιονταριών, δεν θα περνούσαν καν έξω από το προπονητικό κέντρο. Παρ΄όλα αυτά οι Αγγλοι κατάφεραν και πήραν το βαθμό και εάν ήταν λίγο πιο προσεκτικοί, θα μπορούσαν ακόμα και να κλέψουν το «τρίποντο».
Χωρίς τον Γουέιν Ρούνεϊ (τιμωρημένος για τις 2 πρώτες αγωνιστικές) οι Αγγλοι δεν μπορούσαν να απειλήσουν. Ακόμα και έτσι όμως εκείνοι βρέθηκαν μία ανάσα από το 1-0, αλλά ο Τζέιμς Μίλνερ αν και πέρασε και τον Γιορίς, δεν είχε ισορροπία και έστειλε τη μπάλα άουτ. Οι Τρικολόρ που στο μεγαλύτεροι σημείο του αγώνα πίεζαν και είχαν συντριπτικά την κατοχή της μπάλας (65-35%). Ωστόσο, οι αντίπαλοι τους υπερτέρησαν στον αέρα και κάπως έτσι μπόρεσαν και να ανοίξουν το σκορ.
Στο 30′ ο Στίβεν Τζέραρτν εκτέλεσε ένα έξοχο φάουλ και ο Τζολέον Λέσκοτ νίκησε στον αε΄ρα τον Αλού Ντιαρά, καρφώνοντας τον Γιορίς. Από εκείνο το σημείο και μετά, οι Αγγλοι κλείστηκαν στο δικό τους μισό γήπεδο και βρέθηκαν σε εντελώς παθητικό ρόλο, κάτι που δεν άργησαν να πληρώσουν. Αυτό φάνηκε ότι θα συνέβαινε στο 35′, όταν η διπλή ευκαιρίας (κεφαλιές) του Ντιαρά λίγο έλειψε να φέρει την ισοφάριση, κάτι που συνέβη με τη γκολάρα του Σαμί Νασρί στο 39′. Το σουτ του έξω από την περιοχή ήταν άπιαστο. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που πήγε στην γωνία του Τζο Χαρτ, ο οποίας μάλιστα δεν έβλεπε από τα σώματα που είχε μπροστά του.
Στην επανάληψη το ματς έγινε ακόμα πιο δυνατό, αλλά δεν μεταβλήθηκε η μορφή του. Οι Γάλλοι έκαναν παιχνίδι και είχαν και τις καλές στιγμές με το σουτ του Καρίμ Μπενζεμά (65′) να σταματάει στον Χαρτ και το βολ πλανέ του Γιοάν Καμπάιγ (81΄) στο σώμα του Γουέλμπεκ. Κάπως έτσι λοιπόν οι δυο τους έμειναν με έναν βαθμό, κάτι που βάσει εικόνας βόλεψε περισσότερο τους Αγγλους.
Οσο για τους Τρικολόρ πρόσθεσαν σημαντικά νούμερα στα στατιστικά της ιστορίας τους. Με προπονητή τον Λοράν Μπλαν παρέμειναν για 22ό ματς αήττητοι (υτο μεγαλύτερο τρέχον σερί παγκοσμίως), αλλά και κόντρα στους Αγγλους (έχουν να νικήσουν από το 1997 με γκολ του Αλαν Σίρερ) στα έξι τελευταίας μεταξύ τους (3 νίκες, 3 ισοπαλίες).
Man of the match: Ο Σαμίρ Νασρί ήταν τρομερά δραστήριος. Οποτε έπαιρνε τη μπάλα, οι Αγγλοι τρόμαζαν/ Κινητικός, με φαντασία, καλές εμπνεύσεις και κερασάκι το πολύ όμορφο γκολ του. Αν είχε άξιους συμπαραστάτες, οι Γάλλοι θα νικούσαν.
Αδύναμος κρίκος: Ο Καρίμ Μπενζεμά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που τον συνόδευαν χάρη στην τέλεια σεζόν του με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Γάλλος φορ χανόταν πολλές φορές στο ματς και έπαιζε πολύ έξω από την περιοχή, η οποία ήταν σχεδόν πάντα άδεια στις σέντρες των Γάλλων.
Στο ύψος του: Ο Τζολέον Λέσκοτ έβαλε το αγγλικο γκολ, μα κυρίως πάλεψε με νύχια και δόντια στην άμυνα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του βαθμού. Ψύχραιμος, δυναμικός, έσβησε και τον Μπενζεμά, οδηγώντας τον εκτός περιοχής για να πάρει τη μπάλα.
Η γκάφα: Ο Τζέιμς Μίλνερ έχασε μοναδική ευκαιρία να γίνει ήρωας. Εντάξει δεν είχε βάλει καλά το σώμα του και δεν είχε ισορροπία, αλλά όταν περνάς και τον τερματοφύλακας… απλά το καρφώνεις το τεμάχιο.
Το στραγάλι: Ο Νικόλα Ριτσόλι δεν ήταν καλός. Εάν κάποιος θέλει να σκεφτεί και πονηρά, θα μπορούσε να υποθέσει πως ο Ιταλός ρέφερι θέλησε να κάνει καλή εντύπωση στο μεγάλο αφεντικός (Μισέλ Πλατινί). Σφύριξε πολύ Γαλλία. Δεν έκανε το μεγάλο λάθος, αλλά όλα τα… σπόρια τα έδωσε σε εκείνη, ενώ θα μπορούσε εύκολα να έχει δείξει σε παίκτης της κάρτα σε δύο περιπτώσεις.
Το ταμείο του gazzetta.gr: Η Γαλλία ήταν καλύτερη, είχε τη μπάλα, αλλά πολλές φορές δεν ήξερε τι να κάνει με δαύτην. Ευκαιρίες δεν δημιούργησε πολλές. Σίγουρα όχι ανάλογες της κατοχής της. Αντιθέτως η Αγγλία εξάντλησε τα αγωνιστικά όρια της (που δεν είναι ευρεία σε αυτή την ομάδα) και πήρε έναν πολύτιμο πόντο κόντρα σε έναν πολύ πιο ταλαντούχο αντίπαλο, παραμένοντας ωστόσο, χωρίς νίκη σε πρεμιέρα της σε EURO για 8η φορά.
Οι συνθέσεις
Γαλλία (Λοράν Μπλαν): Γιορίς, Ντεμπουσί, Ραμί, Μεξές, Εβρά, Καμπάιγ (84′ Μπεν Αφρά), Ριμπερί, Μαλουντά (85′ Μαρτέν), Νασρί, Ντιαρά, Μπενζεμά
Αγγλία (Ρόι Χόντγκσον): Χαρτ, Τζόνσον, Λέσκοτ, Τέρι, Α. Κόουλ, Μίλνερ, Πάρκερ (78′ Χέντερσον), Τζέραρντ, Τσάμπερλαϊν (77′ Ντεφόε), Γιανγκ, Γουέλμπεκ (90′ Γουόλκοτ)
Ουκρανία – Σουηδία 2-1
Με δύο γκολ του Αντρέι Σεβτσένκο η Ουκρανία νίκησε 2-1 την Σουηδία, κάνοντας την πρώτη ανατροπή του Euro 2012. Το γκολ των Σκανδιναβών ο Ιμπραχίμοβιτς, ο οποίος φταίει στο 2ο γκολ του «Σέβα», ενώ στο πρώτο τον έχασε ο Μέλμπεργκ.
Η Ουκρανία νίκησε με 2-1 την Σουηδία, κάνοντας μάλιστα ανατροπή με δύο γκολ του Αντρέι Σεβτσένκο με κεφαλιές.
Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς είχε ανοίξει το σκορ για τους Σκανδιναβούς στο 52′, αλλά η συνδιοργανώτρια κατάφερε να πάρει την πρώτη της νίκη στην ιστορία της σε Euro.
Ο «Σέβα» ισοφάρισε στο 55′ νικώντας στην «μονομαχία» τον Όλοφ Μέλμπεργκ, ενώ στο 61′ έκανε την ανατροπή και αυτήν την φορά ο Ιμπραχίμοβιτς ήταν αυτός που τον… έχασε.
Μόνη πρώτη λοιπόν η Ουκρανία στον 4ο όμιλο μετά την πρώτη αγωνιστική, ενώ την 2η αντιμετωπίσει την Γαλλία και φυσικά η Σουηδία την Αγγλία.
Τα στοιχεία του ματςΣκόρερς: 55′ και 61′ Σεβτσένκο / 52′ ΙμπραχίμοβιτςΓήπεδο: «Olympic Stadium», ΚίεβοΔιαιτητής: Τσιουνέιτ Τσακίρ (Τουρκία)ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Πιάτοβ, Γκούσεβ, Μιχάλικ, Χατσερίντι, Σέλιν, Τιμοστσούκ, Γιαρμόλενκο, Κονοπλιάνκα (93′ Ντέβιτς), Ναζάρενκο, Βορόνιν (85′ Ροτάν), Σεβτσένκο (81′ Μιλέβσκι).ΣΟΥΗΔΙΑ: Ισακσόν, Λούστιγκ, Μέλμπεργκ, Γκράνκβιστ, Μάρτιν Όλσον, Ράσμους Ελμ, Σέλστρεμ, Σεμπάστιαν Λάρσον (68′ Βίλχεμσον), Τόιβονεν (62′ Άντερς Σβένσον), Ιμπραχίμοβιτς, Ρόσενμπεργκ (71′ Ελμάντερ).*κίτρινες κάρτες: 11′ Σέλστρεμ, 83′ Ράσμους Ελμ**κόκκινες κάρτες: – |
Πως παρατάχθηκαν Ουκρανία και Σουηδία
Ο Ολέγκ Μπλαχίν κατέβασε την ομάδα του με 4-4-2 σε ρόμβο. Τέρμα ο Πιάτοβ, δεξιά ο Γκούσεβ, αριστερά ο Σέλιν και στόπερς οι Μιχάλικ, Χατσερίντι.
Αμυντικό χαφ ο Τιμοστσούκ, δεξιά ο Γιαρμόλενκο, αριστερά ο Κονοπλιάνκα και επιτελικός μέσος ο Ναζάρενκο, ενώ στην επίθεση δίδυμο ο Βορόνιν με τον Σεβτσένκο.
Με 4-5-1 η Σουηδία, αλλά πολύ επιθετικό, καθώς υπάρχουν στην 11άδα Τόιβονεν, Ιμπραχίμοβιτς και Ρόσενμπεργκ.
Στο τέρμα ο Ίσακσον, δεξί μπακ ο Λούστιγκ, αριστερά ο Μάρτιν Όλσον και στο κέντρο της άμυνας μαζί με τον Όλοφ Μέλμπεργκ ο Γκράνκβιστ.
Στο κέντρο ο Ράσμους Ελμ μαζί με τον Σέλστρεμ, δεξιά ο Σεμπάστιαν Λάρσον, αριστερά ο Τόϊβονεν, ενώ ο Ιμπραχίμοβιτς κινείται πίσω από τον Ρόσενμπεργκ που είναι στην κορυφή.
Η εξέλιξη του ματς
Έπρεπε να περάσουν 23 λεπτά για να έρθει η πρώτη ευκαιρία στο ματς, η οποία ήταν για την Ουκρανία με τον Αντρέι Σεβτσένκο να κάνει το διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή και την μπάλα να περνά άουτ.
Η Σουηδία απείλησε για πρώτη φορά στο 31′ με τον Ρόσενμπεργκ να σουτάρει στην κίνηση από την κεφαλιά-πάσα του Τόιβονεν, αλλά τον Πιάτοβ να αποκρούει και εν συνεχεία να μπλοκάρει.
Σε ένα καυτό τρίλεπτο από το 37′ μέχρι το 39′ χάθηκαν 3 καλές ευκαιρίες, δύο για την Ουκρανία και μία για την Σουηδία.
Στο 37′ το σουτ του Κονοπλιάνκα πέρασε λίγο άουτ, ενώ στο 38′ από την κεφαλιά πάσα του Σεβτσένκο ο Γιαρμόλενκο βρέθηκε σε θέση βολής στην περιοχή, σούταρε, αλλά με τάνκλιν έσωσε ο Γκράνκβιστ διώχνοντας σε κόρνερ.
Η καλύτερη φάση του πρώτου μέρους ήρθε στο 39′ για την Σουηδία, με τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς να πιάνει την κεφαλιά από την σέντρα του Σεμπάστιαν Λάρσον, αλλά η μπάλα χτύπησε στο αριστερό δοκάρι του Πιάτοβ, ο οποίος ήταν απλά… θεατής.
Το δεύτερο ημίχρονο
Στο 52′ η Σουηδία άνοιξε το σκορ με τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, σε μία φάση που θα συζητηθεί έντονα, λόγω μη τήρησης του fair play.
Συγκεκριμένα, ο Σεμπάστιαν Λάρσον ξεκίνησε την φάση από δεξιά, περνώντας από μπροστά από από Σέλιν που ήταν στο έδαφος τραυματίας.
Μετά την πρώτη του σέντρα ο Ρόσενμπεργκ του έδωσε ξανά και ο Λάρσον έκανε και δεύτερη σέντρα, με τον Κιμ Σέλστρεμ να κοντρολάρει στο δεύτερο δοκάρι και να κάνει την ασίστ στον Ιμπραχίμοβιτς, ο οποίος με κοντινό πλασέ έκανε το 0-1.
Μετά το γκολ του άσου της Μίλαν, πέρασαν μόλις 3 λεπτά να έρθει η απάντηση από έναν πρώην «ροσονέρο», ο Αντρέι Σεβτσένκο.
Ο Αντρέι Γιαρμόλενκο έκανε την σέντρα από δεξιά και στο πρώτο δοκάρι ο «Σέβα» νίκησε στην «μονομαχία» τον Όλοφ Μέλμπεργκ και με κοντινή κεφαλιά έκανε το 1-1 στο 55′.
Έξι λεπτά αργότερα, με την συμπλήρωση του 61ου, ο Σεβτσένκο σκόραρε για δεύτερη φορά και ολοκλήρωσε την ανατροπή για την Ουκρανία.
Ο Εβγέν Κονοπλιάνκα εκτέλεσε το κόρνερ από αριστερά, ο Σεβτσένκο και πάλι πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και «έγραψε» το 2-1, ενώ αυτήν την φορά ο Ιμπραχίμοβιτς ήταν αυτός που έφταιγε, είχε αναλάβει το μαρκάρισμα, αλλά δεν κινήθηκε γρήγορα.
Το δυνατό σουτ του Ιμπραχίμοβιτς στο 76′ απέκρουσε ο Πιάτοβ, μπλόκαρε και αυτό του Βίλχεμσον στο 80′, ενώ στο 90′ έχασε τεράστια ευκαιρία ο Ελμάντερ, καθώς μετά την άψογη συνεργασία με τον Ιμπραχίμοβιτς βγήκε τετ-α-τετ με τον Ουκρανό πορτιέρο, αλλά το σουτ του ήταν άστοχο.
Η τελευταία καλή ευκαιρία ανήκε στον Μέλμπεργκ, με τον κεντρικό αμυντικό του Ολυμπιακού να έχει ανέβει στα τελευταία λεπτά και στις καθυστερήσεις βρέθηκε σε καλή θέση, δεν έπιασε καλά το πλασέ και η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ.
MVP: Αντρέι Σεβτσένκο. Αδύναμος κρίκος: Όλοφ Μέλμπεργκ