Σεισμό στον αραβικό κόσμο προκαλεί η εκλογή Μόρσι


Τι ενσαρκώνει ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, τόσο για το ίδιο το αραβικό κράτος του βορειοαφρικανικού Μαγκρέμπ όσο και για την ευρύτερη περιοχή;

Εκτός φυσικά από τη δημοκρατική και συνταγματική επιθυμία των Αιγυπτίων, όπως εύστοχα σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος ισλαμιστής πρόεδρος της πολυπληθέστερης χώρας του αραβικού κόσμου, με τα 82 εκατομμύρια κατοίκους και τη στρατηγική θέση, είναι το νέο πολλά υποσχόμενο και συνάμα διασπαστικό πρόσωπο της Αιγύπτου. «Πρόκειται για μια συμβολική νίκη, η οποία επιβεβαιώνει τη ραγδαία άνοδο της μεγαλύτερης ισλαμικής οργάνωσης του κόσμου», όπως σχολίασε η ισπανική εφημερίδα «El Mundo».

Πώς λοιπόν να μην επηρεαστούν και ενδεχομένως να ανατραπούν οι ισορροπίες του αραβικού κόσμου; Ηδη οι «μάσκες έπεσαν» και φόβοι και προτιμήσεις εκφράστηκαν με εξωστρέφεια. Τόσο το Ιράν -το οποίο έκανε λόγο για ισλαμική αφύπνιση- όσο και η Παλαιστίνη έσπευσαν να χαιρετίσουν τη νίκη του υποψηφίου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ το Ισραήλ κάλεσε, εμφανώς ανήσυχο, τη νέα κυβέρνηση να σεβαστεί την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 μεταξύ των δύο κρατών.

Ο ίδιος ο Μοχάμεντ Μόρσι έσπευσε από τη μεριά του να δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Αίγυπτος. Οπως δεσμεύτηκε ότι θα είναι ο πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων, χωρίς καμία εξαίρεση Δεν παρέλειψε να απευθύνει κάλεσμα για εθνική ενότητα, καθώς και να αποτίσει φόρο τιμής στους μάρτυρες της Αραβικής Ανοιξης.

Πόσο εφικτό είναι για ένα κράτος που στερείται δημοκρατικού παρελθόντος να πραγματοποιήσει το πέρασμα από την τυραννία στην πραγματική δημοκρατία, με έναν ισλαμιστή στο τιμόνι και τι μπορεί να σημαίνει η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Αίγυπτο; «Σεισμό στον αραβικό κόσμο» είχε επισημάνει προεκλογικά ο Φαρίντ Ζακαρία, συγγραφέας και αναλυτής του CNN και δεν μοιάζει να είχε άδικο.

Οσο για τη συμβατότητα του πολιτικού Ισλάμ με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις; Παραμένει προς το παρόν ερώτημα αναπάντητο.

Ενα είναι βέβαιο. Ο πόλεμος μεταξύ Αδελφών Μουσουλμάνων και στρατού δεν τελείωσε με τη μάχη των εκλογών. Οπως βέβαιο είναι ότι ο «χαρακτήρας του Μόρσι» -όπως σημείωσε ο «Guardian»- είναι κρίσιμος όσον αφορά στον προσανατολισμό που θα έχει η Αίγυπτος εντός και εκτός των συνόρων.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

dimokratianews

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s