UBS: Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη ένα haircut 70% – Πιθανό νέο πιστωτικό γεγονός μέχρι τις αρχές του 2013 – Σύντομα θα επανέλθει ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ – Ποια είναι η θέση των υπολοίπων αδύναμων χωρών της ευρωζώνης


Έναν χρήσιμο «οδηγό» για τα μεγέθη και τις προοπτικές των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης παρουσίασε η UBS, επισημαίνοντας ότι κάθε επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει τα στοιχεία αυτών των χωρών που επηρεάζουν τις αγορές.

Η απουσία πολικής και δημοσιονομικής Ένωσης στην Ευρώπη συνεχίζει να οδηγεί τις αγορές ακόμη χαμηλότερα, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν αποτύχει να παρουσιάσουν ένα πειστικό σχέδιο επίλυσης της κρίσης, αναφέρει η UBS, και παρουσιάζει:

Ελλάδα: Το χρέος βρίσκεται σε μη βιώσιμα επίπεδα

Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο «κούρεμα» του χρέους της για να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πιθανόν το haircut να φτάσει στο 70%, Αναμένουμε ένα νέο πιστωτικό γεγονός αργότερα μέσα στο 2012 ή στις αρχές του 2013, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους.

Οι αναλυτές της UBS περιμένουν πέμπτο χρόνο ύφεσης για την ελληνική οικονομία το 2012, εξαιτίας της πολιτικής που ασκείται. Η καθυστέρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα προκαλέσει νέους κινδύνους και προκλήσεις στην ελληνική οικονομία.

Ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ θα επανέλθει αργότερα μέσα στο έτος, ή στις αρχές του επόμενου, όταν η Τρόικα θα πιέζει για περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Ιρλανδία: Η οικονομία θα αναπτυχθεί 2% το 2013 και οι αγορές θα περιμένουν το πρώτο τεστ για δανεισμό

Υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης του χρέους και μόλις μία μικρή πιθανότητα χρεοκοπίας. Το χρέος θα φτάσει στο 115% το 2013, όταν και αναμένεται η πρώτη δημοπρασία ομολόγων.

Η ιρλανδική οικονομία εξαρτάται πολύ από τις εξαγωγές, γεγονός που προξενεί κάποιες ανησυχίες για το λόγω του ότι εξαρτάται από την οικονομία της ευρωζώνης. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μικρότερος, σε σχέση με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Ιταλία: Απίθανο να χρεοκοπήσει τον επόμενο χρόνο, η ανάπτυξη το 2013 θα είναι κοντά στο 0,2%

Δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο πιστωτικό γεγονός για την Ιταλία τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ το χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 120% του ΑΕΠ. Ωστόσο, μπορεί να γιγαντωθεί εάν τα μέτρα λιτότητας που έχει περάσει η κυβέρνηση Monti απορριφθούν.

Η οικονομία αναμένεται συρρικνωθεί φέτος κατά 1,8%, και να επιστρέψει στην αναιμική ανάπτυξη το 2013. Οι αναλυτές της UBS όμως είναι αισιόδοξοι ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία θα είναι ισχυρές εξαιτίας του δυνατού ιδιωτικού τομέα και του χαμηλού ποσοστού δανείων προς καταθέσεις στις τράπεζες.

Η Ιταλία δεν αναμένεται να ζητήσει κάποιο πακέτο διάσωσης. Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να προκαλέσει bank run στις ιταλικές τράπεζες, εντείνοντας τις προκλήσεις.

Πορτογαλία: Πιθανό να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο στήριξης. Η οικονομία θα συρρικνωθεί 1,3% το 2013

Χωρίς τη στήριξη από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Πορτογαλία να χρεοκοπήσει. Το χρέος της θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2013, ενώ φέτος η συρρίκνωση της οικονομίας θα αγγίξει το 3,2%.

Υπάρχει ανησυχία για την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, καθώς το 2014 λήγει το πρόγραμμα στήριξης και η χώρα πρέπει να αποταθεί στις αγορές για το δανεισμό της, με αβέβαια αποτελέσματα. Η οικονομία φέτος θα συρρικνωθεί κατά 1,5%.

Η Πορτογαλία έχει αυξημένες πιθανότητες να ζητήσει haircut για το χρέος της, ώστε να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα.

Ισπανία: Έρχεται νέο κύμα λιτότητας με τη συρρίκνωση της οικονομίας να φτάνει στο 1,3% το 2013

Η Ισπανία δεν αναμένεται να χρεοκοπήσει την επόμενη πενταετία, αλλά τα δομικά ελλείμματα της πρέπει να περιοριστούν εάν θέλει να σταθεροποιήσει το δείκτη του χρέους της στο 90% μακροπρόθεσμα.
Η οικονομία της συνεχίζει να βρίσκεται υπό το βάρος της μεγάλης διόρθωσης στην αγορά ακινήτων, το πιστωτικό κραχ και την πολιτική της λιτότητα.

Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, αλλά το κόστος θα είναι μεγάλο.

www.bankingnews.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s