Ποια ειδικότητα σπουδών – σχολή να επιλέξω και πως; Ο Δεκάλογος του Μηχανογραφικού


Η Σημαντικότερη Στιγμή Αποφάσεων στη Ζωή κάθε Νέου Ανθρώπου

data_30-06-2012

Η επιλογή της Ειδικότητας σπουδών θα χαρακτηρίσει την προσωπικότητά σου, τις συναναστροφές σου και θα σφραγίσει το μέλλον σου, την επαγγελματική σου καριέρα και ολόκληρη τη ζωή σου.

Προσοχή!!  Αν δε σου αρέσει πραγματικά και πηγαία το αντικείμενο που σπουδάζεις, μετέπειτα δε θα σου αρέσει ούτε η δουλειά σου και κατ’ επέκταση ούτε και η ζωή σου.

1. ΚΥΝΗΓΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ – Πετυχημένη καριέρα κάνει αυτός που είναι καλός στο αντικείμενό του, όποιο κι αν είναι αυτό και όχι όποιος έχει Πτυχίο όποιο κι αν είναι αυτό (άλλοτε πιό πολλές και άλλοτε πιό λίγες, δουλειές υπάρχουνJ και θα υπάρχουν, αλλά κανείς δεν τις δίνει στον οποιοδήποτε κάτοχο πτυχίου, αλλά μόνο στον καλό επιστήμονα-επαγγελματία, γι’ αυτό φρόντισε να γίνεις κι εσύ  –  η αγορά και η αγορά εργασίας δεν ζητούν αξιόλογα πτυχία αλλά αξιόλογους ανθρώπους)

2. ΣΤΟΧΕΥΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ – Σκοπός σου ΔΕΝ είναι να πετύχεις στο Πανεπιστήμιο, αλλά να πετύχεις στην Ειδικότητα που στοχεύεις (μόνο έτσι ξεκινάς με καλούς οιωνούς για τη δική σου ζωή που στην ουσία τώρα ξεκινάς, γι’ αυτό μη κάνεις καμία έκπτωση στο μέλλον σου και στα όνειρά σου)

3. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΟΥ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΣΟΥ – Να επιλέξεις την Ειδικότητα που θα σπουδάσεις με κριτήριο την κλίση σου σε κάποιο τομέα (εφόσον η κλίση αυτή υπάρχει και εφόσον το γνωρίζεις, ψάξε τα μαθήματα και τα προγράμματα των πανεπιστημιακών σχολών και θα καταλάβεις αν η ζωή σου στο Πανεπιστήμιο και αργότερα η ζωή στη δουλειά σου μπορεί να είναι μια διαρκής ευχάριστη εμπειρία ή μπορεί να είναι μαρτύριο)

4. ΔΙΑΛΕΞΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ – Να επιλέξεις την Ειδικότητα που θα σπουδάσεις με κριτήριο την αγάπη ή το θαυμασμό σου για κάποιο επάγγελμα (εφόσον θαυμάζεις ένα επάγγελμα, δήλωσε την ειδικότητα που θα σε οδηγήσει σε αυτό, διαφορετικά, αν σπουδάσεις κάτι άλλο, θα σου μείνει για πάντα το κρίμα και η ανεκπλήρωτη επιθυμία)

5. ΜΗ ΚΟΙΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ – Μην επιλέξεις την Ειδικότητα που θα σπουδάσεις με κριτήρια το  πόσα μόρια απαιτούνται ή το τι κάνουν οι άλλοι ή την επιθυμία σου να αποδείξεις … ότι τους ξεπέρασες όλους (οι πετυχημένοι στη ζωή, κατά κανόνα δεν είναι οι αριστούχοι αλλά οι άριστοι ή οι άξιοι)

6. Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟ, ΟΧΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ – Μην επιλέξεις την Ειδικότητα που θα σπουδάσεις με κριτήριο το αν υπάρχουν πολλές δουλειές ή θέσεις εργασίας στον κλάδο αυτό (κανένας κλάδος δεν εγγυάται ποτέ την απασχόλησή σου – πάντως, αν το ΜΟΝΟ που σε ενδιαφέρει είναι να βρεις δουλειά η μόνη λύση είναι αν μπορείς να γίνεις Λογιστής/ρια, Αστυνομικός, ή Στρατιωτικός, όχι κάτι άλλο – ο ιατρικός κλάδος για παράδειγμα έχει μεγάλη ανεργία)

7. ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΣΚΟΠΑ ΧΡΟΝΟ – Μην επιλέξεις ποτέ μια ειδικότητα ή σχολή μόνο και μόνο για να εξαργυρώσεις τον κόπο, τα ξενύχτια και την προσπάθειά σου (αν δεν έχεις τη βεβαιότητα ότι το αντικείμενο σπουδών και η μετέπειτα ενασχόλησή σου σε ενδιαφέρει, μη χαραμίσεις μήνες ή χρόνια αγωνίας με μια λάθος απόφαση της στιγμής – κάθε βεβιασμένη εξαργύρωση είναι στην ουσία μια υποτίμηση – ΠΡΟΣΟΧΗ! Μη γεμίσεις στο Μηχανογραφικό σου με σχολές που είτε δε σε ελκύουν είτε δε γνωρίζεις, μόνο και μόνο για να πετύχεις “κάπου” –  αν θέλεις να γίνεις φαρμακοποιός, μη σπουδάσεις γεωλόγος, αλλά βρες τρόπο να γίνεις φαρμακοποιός)

8. ΜΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΕΣΑΙ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ – Μην επιλέξεις ποτέ μια Ειδικότητα ή σχολή αν δεν ξέρεις περί τίνος πρόκειται, μόνο και μόνο για να δοκιμάσεις και να δεις “μπας και σου αρέσει” (ο δικός σου χρόνος, τα δημιουργικά χρόνια της ζωής σου και οι οικονομίες των γονιών σου δεν είναι για πειραματισμό – αν τελικά διαπιστώσεις ότι αυτό το πείραμα απέτυχε, μπορεί είτε να είναι αργά, είτε χρονικά είτε λόγω χρημάτων  – κάθε χρόνο που χάνεις δεν επιβαρύνονται μόνο οι γονείς σου με επιπλέον έξοδα αλλά και εσύ που χάνεις μισθούς,  ιδέες και ευκαιρίες για εξέλιξη, ενώ η στασιμότητα αυτή μπορεί να σου ατονήσει το πάθος για ζωή και δημιουργία)

9. Η ΦΥΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – Μη παρασυρθείς να φύγεις από την πόλη σου μόνο και μόνο για να νιώσεις το αίσθημα της ανεξαρτησίας (μία λάθος επιλογή και καθυστέρηση μπορεί να σε οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα της πλήρους εξάρτησης από το σπίτι –  αν κατά βάθος γνωρίζεις ότι δεν είσαι στο δρόμο της επιτυχίας και η σχολή που “πέτυχες” δεν είναι αυτό που ήθελες μην κάνεις βήμα – ξαναπροσπάθησε να πετύχεις στη “σχολή σου” ή σπούδασε στο εξωτερικό, που αποδεδειγμένα δεν κοστίζει περισσότερο από τις σπουδές στην Ελλάδα εκτός της πόλης σου  –  σχεδίασε εσύ το μέλλον σου, χωρίς εκπτώσεις στην Ειδικότητα που θα στο προσφέρει)

10. ΕΧΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ – Μη βιαστείς και παρασυρθείς και ξεκινήσεις σπουδές σε μια Ειδικότητα ή σχολή που δεν σου αρέσει, περίμενε (καλύτερα προσωρινά εκτός Πανεπιστημίου παρά μονίμως εντός μιας βαρετής ρουτίνας και ανούσιας καθημερινότητας που σε πάει στο δρόμο μιας άδικης μοίρας).

Πέτρος Τσιτσιρίκος, welcometoyourfuture.gr

pressgr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s