Ο δήθεν αντιμνημονιακός σύγχρονος Τσε Γκεβάρα προσγειώθηκε στην πραγματικότητα. Ο λόγος για τον Αλέξη Τσίπρα, που για πρώτη φορά μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης άφησε τις μεγαλοστομίες και παραδέχτηκε ότι «θα ήταν βασική συνιστώσα της συμμαχίας του Νότου και θα είχε κερδίσει όσα και οι Ισπανία και Ιταλία διεκδίκησαν και κέρδισαν».
Κουβέντα για αποχώρηση από το ευρώ και την Ε.Ε., λέξη για την καταγγελία του Μνημονίου.
Μάλιστα, ισχυριζόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν συνιστώσα της συμμαχίας του Νότου, ομολόγησε επί της ουσίας ότι θα ήταν μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (τον Ολαντρέου, όπως τον είχε αποκαλέσει), τον κεντροδεξιό Μάριο Ραχόι και τον «τραπεζίτη» Μάριο Μόντι – δηλαδή τους τρεις ηγέτες από τους οποίους, υποτίθεται, ήταν απέναντι!
Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτιζε κυβέρνηση, δεν θα ήταν σήμερα το μαλακό μαξιλαράκι για την κυρία Μέρκελ. Θα ήταν βασική συνιστώσα της συμμαχίας του Νότου. Και θα είχε ήδη κερδίσει τουλάχιστον όσα και οι Ισπανία και Ιταλία διεκδίκησαν και κέρδισαν. Και επέλεξαν να παρακολουθήσουν από μακριά τη Μέρκελ να υποχωρεί στο ιταλικό και το ισπανικό αίτημα για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και δεν είχαν τη στοιχειώδη τόλμη να ζητήσουν ίση μεταχείριση για την Ελλάδα». Παράλληλα υποστήριξε ότι, αν δεν ισχύσουν και για την Ελλάδα οι αποφάσεις, να μη γυρίσει η τρόικα και να ασκήσουμε βέτο στο νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο.
Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε όσα ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Τρεις δεκαετίες μετά, οι Ελληνες άκουσαν και πάλι υποσχέσεις για έναν απροσδιόριστο Τρίτο Δρόμο για τον Σοσιαλισμό. Ευχόμαστε στον κ. Τσίπρα να τηρήσει τη μόνη του ρεαλιστική υπόσχεση και να μετασχηματιστεί κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπεύθυνη αντιπολίτευση που απαιτεί η σοβαρότητα των περιστάσεων. Ας καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι το σχέδιό του να οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή προσέκρουσε στη θέληση του ελληνικού λαού για ελπίδα και ανάπτυξη εντός Ευρώπης».
Νίκος Ελευθερόγλου
ΣΥΡΙΖΑ: Ενιαίο κόμμα με εμφύλιο μεταξύ συνιστωσών και πασοκογενών δυνάμεων
Εν μέσω σοβαρών αντιδράσεων από τους εκπροσώπους ορισμένων συνιστωσών, όπως των Ενεργών Πολιτών του Μ. Γλέζου και της ΚΕΔΑ του Γιάννη Θεωνά, το Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε ομόφωνα, τελικά, το σχέδιο για τη μετεξέλιξή του σε ενιαίο κόμμα.
Οι προβληματισμοί που ανέπτυξαν οι Μ. Γλέζος και Γ. Θεωνάς υποδήλωναν περισσότερο την αγωνία τους για σταδιακή «συρρίκνωση» έως «εξαφάνιση» της αυτονομίας των συνιστωσών, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δραστική μείωση του εύρους της εκπροσώπησής τους στα νέα όργανα, ενώ ιδιαίτερα αρνητική ήταν η στάση στελεχών από τον χώρο των «Ανένταχτων». «Ο,τι πετύχαμε το πετύχαμε μόνοι μας. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Το πετύχαμε με τον τσαμπουκά μας» ήταν η αιχμή της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που αφορούσε περισσότερο τις πασοκογενείς δυνάμεις, οι οποίες εμφανίζονται να διεκδικούν κυρίαρχο ρόλο στη νέα «τάξη πραγμάτων». «Οι συνιστώσες κέρδισαν, γιατί να αλλάξεις το σχήμα που κερδίζει;» αναρωτήθηκε ο Μ. Γλέζος.
Εκ μέρους των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ δυνάμεων απάντησε ο Α. Μητρόπουλος, ο οποίος «κάρφωσε» τους εκπροσώπους των συνιστωσών ως «υπεύθυνους» για στέρηση της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές εξαιτίας των αόριστων και αντιφατικών μηνυμάτων που εξέπεμπαν.
Οι αντιδράσεις των συνιστωσών έγκειται στο γεγονός ότι θέλουν τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ με «όρους υπαγωγής του καινούργιου στο παλιό» ήταν το σχόλιο των πασοκογενών δυνάμεων. Αλλωστε, αυτό είναι προφανές, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός της Κουμουνδούρου και του Αλέξη Τσίπρα δεν βασίζεται στην «φτωχή» απήχηση των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην «ενεργοποίηση» και «στρατολόγηση» νέων μελών, που θα προέρχονται από τη διευρυμένη κοινωνική και εκλογική βάση του κόμματος. Αλλωστε, στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας τη «νέα ταυτότητα» του κόμματος, τόνισε ότι αυτή θα βασίζεται στην «πανίσχυρη συνιστώσα του λαού». Επίσης, όχι μόνο σε οργανωτικό, αλλά και σε ιδεολογικό επίπεδο, ο σχεδιασμός της Κουμουνδούρου παραπέμπει σε «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για «έναν νέο σοσιαλισμό για τον 21ο αιώνα», καλώντας τους συντρόφους του να μη φοβηθούν να ομολογήσουν ότι «ορίζοντάς μας είναι ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία».