ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ!


ΟΙ ΙΕΡΑΚΕΣ ΣΕ ΗΠΑ, ΕΕ, ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΠΡΟΒΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΡΑΝ!

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ-ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ!

Ζούμε μια περίοδο έντονης κλιμάκωσης των εντάσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.Όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι σκληροί πυρήνες εξουσίας στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και στο Ισραήλ οργανώνουν και σχεδιάζουν, με διάτρητα άλλοθι, ένα μεγάλο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή σε βάρος της Συρίας και του Ιράν, ο οποίος, υποτίθεται, θα έχει ως στόχο να επιφέρει την «τελική λύση» ενάντια σε κάθε φωνή, που αντιστέκεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της Δύσης.

Στο βρώμικο αυτό παιχνίδι, πέραν των πιο συντηρητικών αραβικών κύκλων εντάσσονται και ισχυρές μερίδες του κατεστημένου της Τουρκίας, Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος μεγάλος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Μέση Ανατολήθεωρείται από τους χρηματιστικούς κύκλους στη Δύση ως μάννα εξ’ ουρανού για μια διέξοδο, υποτίθεται, απέναντι σε μια οικονομική κρίση, που αναζωπυρώνεται και βαθαίνει.

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να ενταχθεί ως πολεμικό προγεφύρωμα του ιμπεριαλισμού, στα βρώμικα σχέδιά του στη Μέση Ανατολή. Γι’αυτό η χώρα μας πρέπει να απεμπλακεί άμεσα από το ρόλο του «δορυφόρου» των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ισραήλ και να αναδείξει ένα καινούργιο πρόσωπο στην εξωτερική της πολιτική, ενισχύοντας ένα μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό-φιλειρηνικό κίνημα.

Η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, από διάφορες ιστοσελίδες.

ΠΡΟΒΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης συγκροτούν μία σιιτική πολιτοφυλακή στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ τις δυνάμεις των ανταρτών, δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα εν μέσω της αδιάκοπης αιματοχυσίας, εκφράζοντας βαθύτατη ανησυχία για την αυξανόμενη παρουσία του Ιράν στη Συρία.

Παράλληλα, εκτιμά πως το Ισραήλ δεν έχει λάβει τελική απόφαση σχετικά με το εάν θα επιτεθεί σε βάρος του Ιράν εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος, και σημειώνει πως υπάρχει ακόμη (διπλωματικός) χρόνος για να αποδώσουν βαρύτερες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη πως το Ιράν «επιχειρεί να οργανώσει, προσπαθεί να συγκροτήσει μία πολιτοφυλακή στη Συρία για λογαριασμό του καθεστώτος».

«Παρατηρούμε μία αύξουσα παρουσία του Ιράν [στη Συρία] και αυτό μας ανησυχεί βαθύτατα» επισήμανε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, παράλληλα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ο Λίον Πανέτα επισήμανε πως δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τα σχέδια δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από τη Συρία, παρά τις επίμονες εκκλήσεις των δυνάμεων των ανταρτών που δηλώνουν ότι χρειάζονται προστασία από τις κλιμακούμενες αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος.

Ο Πανέτα δήλωσε βέβαιος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφάρμοζαν επιτυχώς μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, ωστόσο υπογράμμισε ότι γι’ αυτό θα χρειαζόταν μία «μεγάλη, μεγάλη πολιτική απόφαση» η οποία δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συζήτησε τηλεφωνικά με ομολόγους της δυτικών κρατών τρόπους συνδυασμού της δράσης τους ώστε να επιταχυνθεί η απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Έπειτα από τις επαφές που είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τουρκία, η Κλίντον είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις την Τρίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε και της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι υπουργοί στο σύνολό τους αναφέρθηκαν «στην υποστήριξη που πρέπει να δοθεί στην αντιπολίτευση προκειμένου να επιταχυνθεί η πτώση του καθεστώτος Άσαντ», ο οποίος κατηγορείται για την αιματοχυσία και για την κατάσταση των προσφύγων, ενώ αναφέρθηκαν και στην μετάβαση στην μετά Άσαντ εποχή, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Βικτόρια Νούλαντ.

«Η συζήτηση εστιάσθηκε κυρίως στο να εξασφαλισθεί ότι όλοι μας πορευόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, πως μοιραζόμαστε όλες τις πληροφορίες μας και πως όλοι μας σκεπτόμαστε στο πως θα επιμερίσουμε τη δουλειά» τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους η Νούλαντ.

Ως προς το έτερο «καυτό» ζήτημα, αυτό των πυρηνικών φιλοδοξιών τουΙράν και της ισραηλινής στάσης, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέταεπισήμανε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη ότι δεν θεωρεί πως η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει λάβει κάποια οριστική απόφαση.

Η σχετική ενημέρωση του Λίον Πανέτα στο Πεντάγωνο ακολουθεί την αναζωπύρωση της συζήτησης στο Ισραήλ σχετικά με τις προοπτικές μίας επίθεσης σε βάρος του Ιράν, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να εμφανίζεται να πιέζει τον Μπαράκ Ομπάμα να λάβει άμεσα αποφάσεις σχετικά με το Ιράν.

Το Ισραήλ, κατά τον Guardian που επικαλείται την εφημερίδα Ma’ariv, φέρεται να έχει θέσει ουσιαστικά τελεσίγραφο στον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώσει με σαφήνεια έως τις 25 Σεπτεμβρίου ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά του Ιράν. Η ημερομηνία είναι ειδικά επιλεγμένη: είναι η ημέρα έναρξης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η παραμονή του Γιομ Κιπούρ, μία από τις σημαντικότερες εβραϊκές γιορτές.

Στη συνέχεια η Iskra, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες, με τις εξελίξεις γύρω από τα θέματα της Μέσης Ανατολής, την Τετάρτη 15 Αυγούστου.

ΕΚΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΣΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ

Την αποπομπή της Συρίας από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, με στόχο την περαιτέρω απομόνωση του συριακού καθεστώτος που κατηγορείται από τον ΟΗΕ για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αποφάσισαν την Τετάρτη οι μουσουλμανικές χώρες που συνεδρίασαν στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας.

Τη στιγμή που η συριακή κρίση διανύει τον 17ο μήνα της, με τουλάχιστον 23.000 νεκρούς κατά το Συριακό παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου συμφώνησαν ως προς την «ανάγκη άμεσου τερματισμού της βίας στη Συρία» και την αποπομπή της από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Το Ιράν ήταν η μόνη χώρα που δεν ενέκρινε τις αποφάσεις του Οργανισμού, που εκπροσωπεί 1,5 δισ. μουσουλμάνους ανά τον κόσμο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται την Πέμπτη για να τερματίσει επισήμως την αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία, τη στιγμή που οι μεγάλες δυνάμεις παραμένουν διχασμένες ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να τερματιστεί η σύρραξη που έχει καταστρέψει τη χώρα.

Η αποστολή των παρατηρητών ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής και η διάσταση απόψεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων δεν αφήνει περιθώρια για την ανανέωσή της, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών.

Στην καλύτερη περίπτωση, τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συμφωνήσουν για τη διατήρηση γραφείου στη Δαμασκό το οποίο θα υποστηρίζει τις προσπάθειες του νέου διεθνούς μεσολαβητή που θα αντικαταστήσει τον Κόφι Αναν.

Επισήμως δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης του Κόφι Ανάν, ωστόσο θεωρείται πιθανό να αναλάβει ο Αλγερινός Λακντάρ Μπραχίμι.Ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ζεράρ Αρό υποστήριξε ότι «είναι μια… απίθανη αποστολή, οπότε καταλαβαίνω γιατί είναι διστακτικός στο να πάρει την απόφασή του».

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, «πολλοί είναι αυτοί που θέλουν τον Μπραχίμι στη θέση του Ανάν, ώστε είτε να συνεχίσει με την ίδια αποτυχημένη προσέγγιση είτε να επινοήσει μια νέα απίθανη στρατηγική». Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι «παρά τις πιέσεις που του ασκούνται από όλες τις πλευρές να δεχτεί τη θέση, δεν έχει ακόμα αποφασίσει αφού εκκρεμούν ορισμένοι βασικοί όροι».

Ικανοποίηση για τη στάση Κίνας-Ρωσίας

Την ίδια στιγμή η σύμβουλος του Μπασάρ αλ Άσαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, η οποία επισκέφθηκε το Πεκίνο, δηλώσει ότι η Δαμασκός είναι ικανοποιημένη από την στάση της Ρωσίας και της Κίνας, επειδή δεν συμπεριφέρονται ως «αποικιοκράτες» απέναντι στη Συρία.

«Είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε πως χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα δεν είναι αποικιοκράτες και δεν συμπεριφέρονται στους ανθρώπους σαν αποικιοκράτες» υποστήριξε σε δηλώσεις της σε κινέζικη εφημερίδα.

«Είναι μια διαφορετική στάση από αυτή των Δυτικών» πρόσθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας πως η επίσκεψή της στο Πεκίνο είχε στόχο να «δώσει στην κινεζική κυβέρνηση την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει στη Συρία».

Η Σααμπάν απέρριψε τον όρο «αντιπολίτευση» στη Συρία για να περιγράψει τους ανθρώπους που, σύμφωνα με την ίδια, «είναι ένοπλοι και με την προτροπή ξένων δυνάμεων προχωρούν σε απαγωγές, δολοφονίες και καταστροφές των κρατικών υποδομών».

Η σύμβουλος του Άσαντ επισήμανε πως οι δυτικές κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος έχουν επιπτώσεις στον τομέα της υγείας στη χώρα και στη ζωή των πολιτών. Τέλος, υποστήριξε πως οι αντικαθεστωτικοί και οι ξένες δυνάμεις είναι «υπεύθυνοι για το αδιέξοδο» που δημιουργήθηκε, απαιτώντας την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Σε συνέχεια του παραπάνω ρεπορτάζ, παραθέτουμε τα εξής:

ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ

Να εγκαταλείψουν τον Λίβανο καλούν τους πολίτες τους τέσσερα αραβικά κράτη, καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι η κρίση στη Συρία εξαπλώνεται και στη γειτονική χώρα. Αφορμή στάθηκαν οι απαγωγές σουνιτών από τα μέλη μιας σιιτικής φυλής. Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράταζήτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων ανακοίνωσε από το Άμπου Ντάμπι ότι η πρεσβεία της χώρας στη Βηρυτό έλαβε πληροφορίες για απειλές εναντίον των υπηκόων των ΗΑΕ ενώ παρόμοια έκκληση έκανε και το Ριάντ μέσω της πρεσβείας του στη λιβανέζικη πρωτεύουσα. «Λόγω της ασταθούς κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας η πρεσβεία του Κατάρ στη Βηρυτό κάλεσε τους υπηκόους της χώρας να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο» μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, αεροσκάφος της Air France που είχε αναχωρήσει από το Παρίσι και επρόκειτο να προσγειωθεί στη Βηρυτό άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας, «για λόγους ασφαλείας», όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η σιιτική φυλή Αλ-Μεκντάντ ανακοίνωσε ότι έχει απαγάγει περισσότερα από 20 άτομα που συνδέονται με Σύρους αντάρτες. Ανάμεσα στους απαχθέντες, που στην πλειονότητά τους είναι Σύροι, βρίσκονται ένας Τούρκος επιχειρηματίας και ένας Σαουδάραβας. Οι απαγωγές έγιναν σε αντίποινα για την απαγωγή του Χασάμ Σαλίμ αλ-Μεκντάντ από μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και σημειώθηκαν σε περιοχή που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, γεγονός που για ορισμένους εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο η οργάνωση είχε εγκρίνει τη δράση της φυλής.

Μιλώντας στο εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ο Χάτεμ αλ-Μεκντάντ, αδελφός του Χάσαν, είπε ότι «η χιονοστιβάδα θα μεγαλώσει» και προειδοποίησε «το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τους υπηκόους τους». Οι χώρες αυτές έχουν όλες σουνιτικές ηγεσίες και έχουν στηρίξει τους σουνίτες αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ στη Συρία.

Διχασμένη η χώρα

Η συριακή κρίση έχει διχάσει τον Λίβανο, καθώς οι Λιβανέζοι σουνίτες υποστηρίζουν τους αντάρτες ενώ οι σιίτες, συμπεριλαμβανομένης και της πανίσχυρης οργάνωσης Χεζμπολάχ, τάσσονται κυρίως με τον Άσαντ. Η εμφάνιση ένοπλων μασκοφόρων που απήγαγαν ανθρώπους στους δρόμους του Λιβάνου ξύπνησε αναμνήσεις από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90, όταν η χώρα είχε διχαστεί μεταξύ σουνιτών, σιιτών, χριστιανών και δρούζων. Οι απαγωγές ήταν συνηθισμένο φαινόμενο την εποχή εκείνη και ορισμένοι από τους ομήρους δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι καταδίκασε τις απαγωγές χαρακτηρίζοντάς τις «απαράδεκτες». «Αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να λύσουμε το πρόβλημα της απαγωγής ενός Λιβανέζου πολίτη στη Συρία και μας επαναφέρει στις ημέρες του οδυνηρού πολέμου, μιας σελίδας που οι Λιβανέζοι πολίτες προσπαθούν να την γυρίσουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε ότι η πρεσβεία του Ριάντ στο Λίβανο «κάλεσε τους Σαουδάραβες να φύγουν αμέσως, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο Λίβανο και την εμφάνιση ρητών απειλών για απαγωγή Σαουδαράβων πολιτών και άλλων».

Ένας διπλωμάτης είπε ότι ο Τούρκος επιχειρηματίας απήχθη λίγη ώρα μετά την άφιξή του στο Λίβανο. «Βρισκόταν εδώ για δουλειές, έφτασε σήμερα και τον απήγαγαν κοντά στο αεροδρόμιο» είπε η πηγή αυτή, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος για την απελευθέρωσή του. Πάντως επιτράπηκε στον Τούρκο να μιλήσει στο κανάλι Αλ Τζαντίντ, υποστηρίζοντας ότι οι απαγωγείς του τού συμπεριφέρονται καλά.

Σε βίντεο που μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Μαγιαντίν διακρίνονται δύο από τους Σύρους ομήρους συνοδευόμενοι από ενόπλους της φυλής Μεκντάντ που φορούν πράσινες στολές και κρατούν αυτόματα.

Ο Μάχερ αλ-Μεκντάντ υποστήριξε ότι στους κρατούμενους Σύρους περιλαμβάνεται και ένας υπολοχαγός ο οποίος λιποτάκτησε για να ενωθεί με τους αντάρτες. Ισχυρίστηκε ότι όσοι όμηροι δεν ήταν μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο ένας από τους ομήρους, που στο βίντεο εικονίζεται σε ένα δωμάτιο γεμάτο με ενόπλους, δηλώνει ότι είναι λοχαγός, ονομάζεται Μοχάμεντ και ο ρόλος του είναι ήταν να βοηθά στον ανεφοδιασμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Ο άλλος άνδρας είπε ότι είναι βοηθός του Μοχάμεντ.

Οι αντάρτες στη Δαμασκό είχαν κατηγορήσει τον όμηρο που κρατούν, τον Χάσαν αλ-Μεκντάντ, ότι στάλθηκε στη Συρία από την Χεζμπολάχ για να βοηθήσει το καθεστώς του Άσαντ. Ωστόσο ο Μάχερ είπε ότι ο συγγενής του πήγε στη Συρία πριν ξεσπάσουν οι ταραχές στη χώρα αυτή και δεν έχει καμία σχέση με τις συγκρούσεις.

«Δεν μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει στη Συρία. Σεβόμαστε τη θέλησή τους για δημοκρατία. Θέλουμε μόνο να επιστρέψει με ασφάλεια ο γιος μας στο Λίβανο» πρόσθεσε.

Η Iskra παραθέτει στη συνέχεια από τον «Ριζοσπάστη» (15/8) εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ που αφορά στις διπλωματικές εξελίξεις στη Συρία.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Με δεδομένη την ένταση των συγκρούσεων σε Δαμασκό και Χαλέπι, η Κίνα αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να στήσει, για πρώτη φορά από την έναρξη της συριακής εμπόλεμης κρίσης, «γέφυρες» επικοινωνίας προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα από τη Μόσχα.

Ο Τσιν Γκανγκ, εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την χτεσινή επίσκεψη της Μπουτάινα Σαάμπαν, απεσταλμένης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ στο Πεκίνο, εξήγησε την πρόθεση της χώρας του να προσκαλέσει ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι γίνεται για την προώθηση μιας πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της Συρίας. Ο ίδιος διευκρίνισε λέγοντας ότι «η Κίνα πάντοτε ενεργά ισορροπεί τις προσπάθειές της ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση».

Ως γνωστόν η Μπουτάινα Σαάμπαν, με την ιδιότητα της απεσταλμένης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, ξεκίνησε από χτες (Τρίτη) επίσκεψη στο Πεκίνο, πραγματοποιώντας κύκλο επαφών με τη σινική ηγεσία, ξεκινώντας πρώτα με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί.

Στο μεταξύ το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «ΙΡΝΑ» μετέδωσε δηλώσεις του Σύρου πρέσβη στην Τεχεράνη Χαμέντ Χασάν ότι η συριακή κυβέρνηση «θα χαιρέτιζε» την πραγματοποίηση διαλόγου με οργανώσεις της αντιπολίτευσης για τερματισμό της σύρραξης υπό την προϋπόθεση ότι οι όποιες συνομιλίες «θα ήταν υπό την εποπτεία του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ». Ωστόσο, αυτός ο όρος είναι βέβαιος ότι θα απορριφθεί από τις δυνάμεις της λεγόμενης συριακής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, κίνηση για «αποπομπή» της Συρίας από τον 57μελή Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) προωθεί από χτες η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες που επιχειρούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του οργανισμού στη Τζέντα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΙΣ Εκμελεντίν Ιχσάνογλου δήλωσε ότι η σχετική πρόταση έχει ήδη εγκριθεί από την εκτελεστική επιτροπή του οργανισμού και θα υποβαλλόταν χτες στην υπουργική σύνοδο.

Εντούτοις, είναι βέβαιο πως σε αυτή τη σύνοδο ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα επιχειρήσει να παίξει το ρόλο του αντίθετου πόλου και να συσπειρώσει όσες δυνάμεις μπορεί πίσω από τη Συρία. Ο Αχμαντινετζάντ πριν την αναχώρηση του για τη Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε τη σύνοδο του ΟΙΣ «ιστορική δοκιμασία για οικοδεσπότες και συμμετέχοντες όσον αφορά στην προστασία μακροπρόθεσμων στόχων, αξιοπρέπειας και βασικών δικαιωμάτων των μουσουλμανικών εθνών»…

Τέλος, τρόπους αύξησης της έκτακτης βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Συρίας, που πλήττεται ιδιαίτερα από τις συγκρούσεις στρατού και των λεγόμενων αντικυβερνητικών δυνάμεων, αναζητεί από χτες στη Δαμασκό η επικεφαλής Ανθρωπιστικών Αποστολών του ΟΗΕ Βάλερι Αμος. Η Αμος πραγματοποιεί σειρά επαφών με ανώτερους Σύρους αξιωματούχους, στελέχη της Ερυθράς Ημισελήνου και άλλων οργανώσεων αρωγής, ενώ στελέχη του ΟΗΕ σημείωναν πως η τριήμερη επίσκεψή της σε Συρία και Λίβανο δεν θα πετύχει εάν δεν γίνει εκεχειρία.

http://www.iskra.gr

πηγή

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s