Coca-Cola Zero και κυκλαμικά: να πιεί κανείς ή να μην πιει;


coca-cola

 

Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κα Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, με θέμα: “Επικίνδυνη γλυκαντική ουσία με πιθανή καρκινογόνο δράση περιέχεται στην ‘Coca Cola Zero’ που κυκλοφορεί στην Ελλάδα”

 

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ερώτηση της κας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου:
«Πολλά αναψυκτικά με λίγες θερμίδες, κυκλοφορούν στη χώρα μας ως απαλλαγμένα από ζάχαρη με αντικατάστασή της από γλυκαντικά στοιχεία. Στην ‘Coca Cola Zero’ που κυκλοφορεί στη χώρα μας η ετικέτα αναφέρει:

Αναψυκτικό με λίγες θερμίδες. Με γλυκαντικά. Χωρίς ζάχαρη.
Συστατικά: Νερό, Διοξείδιο Άνθρακα,
Χρωστική: Καραμελόχρωμα,
Γλυκαντικές ουσίες: Κυκλαμικό Οξύ, Ακετοσουλφαμικό Κάλιο και Ασπαρτάμη, Μέσο Οξίνισης: Φωσφορικό Οξύ,
Αρωματικές Ουσίες,
Συντηρητικά: Βενζοϊκό νάτριο,
Ρυθμιστής οξύτητας: Κιτρικό Νάτριο, Καφεϊνη.

 

Μέσα στις γλυκαντικές ουσίες αναφέρεται και το Κυκλαμικό Οξύ, το οποίο έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και μάλιστα πριν από 40 χρόνια, το 1969.

Και ενώ ασκήθηκε μεγάλη πίεση από την εταιρεία Αbbot για άρση της απαγόρευσης, ο FDA δεν ενέδωσε.
Ο λόγος απαγόρευσης από τον FDA των ΗΠΑ, είναι πολύ σοβαρός, αφού αναφέρει ότι έρευνες σε ποντίκια αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά, έδειξαν πιθανή καρκινογόνο δράση του Κυκλαμικού και μη αναστρεπτή ατροφία των όρχεων.

 

Το γλυκαντικό αυτό κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι οι καταναλωτές δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τα συστατικά τα οποία περιέχονται στα τρόφιμα και ειδικά όταν αυτά είναι γραμμένα με επιστημονικούς όρους, ενώ είναι υποχρέωση της πολιτείας να κάνει τις ανάλογες έρευνες και να προστατεύει τους πολίτες της.
Επειδή τα αναψυκτικά είναι ευρείας κατανάλωσης και μάλιστα σε παιδιά και νέους ανθρώπους
Επειδή οι λόγοι απαγόρευσης είναι πολύ σοβαροί

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι για το Κυκλαμικό από τους αρμόδιους φορείς;
  • αν ναι, πότε και πώς δικαιολογείται η μη απαγόρευση μιας τόσο βλαπτικής ουσίας, ενώ σε άλλες χώρες έχει απαγορευθεί εδώ και 40 χρόνια;
  • αν όχι, τι άμεσα μέτρα θα λάβουν ώστε να προστατευθεί το συντομότερο δυνατό το καταναλωτικό κοινό;

Η ερωτώσα βουλευτής
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία»

Coca-Cola Zero και κυκλαμικά: να πιεί κανείς ή να μην πιει;

Του Γιάννη Ζαμπετάκη, λέκτορα της Χημείας Τροφίμων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

izabet@chem.uoa.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

http://www.zabetakis.net/

Τα κυκλαμικά έχουν κατηγορηθεί ως καρκινογόνα το 1970 στις Η.Π.Α. και από τότε ο FDA (ο αμερικανικός Ε.Φ.Ε.Τ. και Ε.Ο.Φ.) έχει απαγορέψει την χρήση τους. Κάπου όμως 50 χώρες του κόσμου έχουν επιτρέψει την χρήση των κυκλαμικών.

Και έτσι έχουμε το εξής εμπορικά οξύμωρο. Η coke zero στις Η.Π.Α. δεν έχει κυκλαμικά αλλά στην Ελλάδα…έχει!

Με δεδομένο ότι τα κυκλαμικά είναι ακόμα παράνομα για χρήση σε τρόφιμα στις Η.Π.Α., προκύπτει το ερώτημα γιατί η Coca-Cola χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές συνταγές για την Coca-Cola zero, μια (συνταγή) χωρίς κυκλαμικά για τις Η.Π.Α. και μία (συνταγή) με κυκλαμικά για όλο τον υπόλοιπο κόσμο…!?!

Η γνώμη μας είναι τούτη: με δεδομένη την παγκόσμια φήμη της εταιρείας, η Coca-Cola θα έπρεπε να έχει μια συγκεκριμένη και ομογενή πολιτική ως προς τα κυκλαμικά. Και το επιχείρημά της ότι χρησιμοποιεί στην Ελλάδα, στο προϊόν Coca-Cola zero, κυκλαμικά και ασπαρτάμη (άλλη μια «ύποπτη» ένωση!) «για να ικανοποιήσει τις διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις» των καταναλωτών ανά χώρα, επιστημονικά είναι ανεπαρκές! Διότι, το εν λόγω προϊόν άρχισε να κυκλοφορεί στη χώρα μας μόλις πριν από λίγα χρόνια…και μέχρι τότε, πώς είχαν εθιστεί γευστικά οι Έλληνες στη γεύση του μίγματος ασπαρτάμης και κυκλαμικών;
‘Ένα εξίσου σημαντικό θέμα ασφάλειας τροφίμων σχετίζεται με την λεγόμενη Ημερησίως Ανεκτή Δόση (Η.Α.Δ. ή A.D.I. από τις λέξεις, acceptable daily intake) που είναι, θυμίζουμε, το ένα εκατοστό της μέγιστης δόσης η οποία δεν έχει ανιχνεύσιμη δράση στα πειραματόζωα. Κάθε ένωση που καταναλώνεται σε επίπεδα κάτω της Η.Α.Δ. της είναι ασφαλής. Τι γίνεται όμως όταν δύο ενώσεις (π.χ. Ε951: ασπαρτάμη και Ε952: κυκλαμικά) που βρίσκονται στο τρόφιμο σε τέτοια επίπεδα κάτω των Η.Α.Δ., το ολικό ρίσκο είναι απλά το αριθμητικό άθροισμα των δύο επιμέρους ρίσκων ή πολύ μεγαλύτερο; Μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην μελέτη πιθανού συνεργιστικού φαινομένου των τοξικών δράσεων της ασπαρτάμης και των κυκλαμικών.

Βιβλιογραφία

1. Kroger, M.; Meister, K.; Kava, R. (2006) Low-calorie sweeteners and other sugar substitutes: A review of the safety issues. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf., 5:35-47 http://portal.wok.ekt.gr/portal.cgi?DestApp=WOS&Func=Frame&Init=Yes&SID=W2fF2hm8lmdMBCA@n8M

2. http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/2992143.stm

3. Bopp, B.A.; Sonders, R.C.; Kesterson, J.W. (1986) Toxicological aspects of cyclamate and cyclohexylamine. Crit. Rev. Toxil. 16:213-306.

4. Serra-Majem, L.; Bassas, L.; Garcia-Glossas, R.; Ribas, L.; Ingles, C.; Casals, I.; Saavedra, P.; Renwick, A.G. (2003) Cyclamate intake and cyclohexylamine excretion are not related to male fertility in humans. Food Addit. Contam. 20:1097-1104.

 

agreenobserver

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Coca-Cola Zero και κυκλαμικά: να πιεί κανείς ή να μην πιει;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s