Η λίστα των μέτρων 13,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013 – 14


Το «πράσινο φως» φαίνεται να έδωσε ο πρωθυπουργός στην εξειδίκευση του εξαιρετικά επώδυνου πακέτου μέτρων, το οποίο θα πρέπει να ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας.

Ο κατάλογος των μέτρων για τη διετία 2013-2014 ενδέχεται να ξεπεράσει τα 11,5 δισ. ευρώ, αφού σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο «Έθνος» της Τρίτης, για να προκύψει καθαρή εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ, το πακέτο θα πρέπει να περιέχει επιπλέον μέτρα της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Και αυτό γιατί όπως έχει διαπιστωθεί από την αναλυτική μελέτη των προτεινόμενων μέτρων, αυτά θα φέρουν σημαντικές απώλειες φορολογικών εσόδων και εισφορών για τον προϋπολογισμό, οι οποίες πρέπει και να καλυφθούν.

Η λίστα των περικοπών

Στο πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας.

  • Το ΕΚΑΣ θα κοπεί για τους κάτω των 65 ετών, ενώ στο πλαίσιο των εισοδηματικών κριτηρίων που θα ισχύσουν θα ληφθεί υπόψη και η ιδιοκατοίκηση.

  • Περικοπή σύνταξης ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.

  • Περικοπή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας (για όσους δημοσίους υπαλλήλους εξακολουθούν να τα λαμβάνουν).

  • Μείωση των μισθών όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2012 και θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα οι μάχιμοι ένστολοι.

  • Περικοπή του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για τα άλλα Ταμεία.

  • Μείωση των συντάξεων από 700 ευρώ και πάνω σε ποσοστά που κυμαίνονται από 2% έως 15%.

  • Περικοπές των δεύτερων και τρίτων συντάξεων, καθώς και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων.

  • Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων τους σε ποσοστά έως και 35%.

  • Κλείσιμο και συγχωνεύσεις οργανισμών και κάθε είδους φορέων του Δημοσίου (υπολογίζονται περίπου σε 50).

Το πακέτο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που επικαλούνται τα «Νέα» της Τρίτης, θα βρίσκεται στις αποσκευές του κ. Σαμαρά κατά την επίσκεψή του σε Βερολίνο και Παρίσι, στο τέλος της εβδομάδας, ενώ θα παρουσιαστεί και στον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τετάρτη.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι η λίστα να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την Α.Μέρκελ, ως «κλειδωμένη» υπόθεση και όχι ως μια εξαγγελία προθέσεων.

«Αγκάθι» η εφεδρεία

Το ζήτημα της εφεδρείαςεξελίσσεται σε πρόβλημα για την κυβέρνηση, αφού ήδη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξέφρασε την αντίθεσή του.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέου τύπου εφεδρεία βάσει της οποίας η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων σε αυτήν θα είναι τρία χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους στο 65% (έναντι του ενός έτους και του 60% σήμερα), ενώ θα εξαιρούνται από το μέτρο όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», θα επιχειρήσει να ψηφίσει τα μέτρα σε δόσεις, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, το Μαξίμου εξετάζει την πιθανότητα κάποια από τα μέτρα να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2013, άλλα στον προϋπολογισμό του 2014.

Newsroom ΔΟΛ

iliaoikonomia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s