Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι


Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν μπορούν να συ­νέλθουν από την οικονομική κρίση και τη λυσσαλέα επίθε­ση των αγορών, την ίδια ώρα που κο­ρυφαίοι οικονομολόγοι, όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποιούν ότι το 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα και μιας νέας επισιτιστικής κρίσης που πυροδοτούν οι κλιματικές αλλαγές και η πρωτοφα­νής ξηρασία που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ήδη τα πρώτα σημάδια εί­ναι ενδεικτικά του τι θα ακολουθήσει αφού οι τιμές των σιτηρών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη ξεπερνώντας τις τιμές της περιόδου 2007-2008 οπότε ο πλα­νήτης βρέθηκε και πάλι στη δίνη επισι­τιστικής κρίσης.

Εκτόξευση τιμών

Η ξηρασία που πλήττει τις ΗΠΑ και η αύξηση των τιμών θα προκαλέσουν ντό­μινο ανατιμήσεων παγκοσμίως αφού οι ΗΠΑ καλύπτουν το 50% των παγκόσμι­ων αναγκών σε καλαμπόκι και σόγια.

Στις ΗΠΑ η κατάσταση εξαιτίας της ανομβρίας είναι απελπιστική, με τη χώ­ρα να βιώνει τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 50 χρόνων και τις προ­βλέψεις να είναι δυσοίωνες αφού οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Αυτό που εντυπωσιάζει τους ειδικούς σε σχέση με τη φετινή πρωτοφανή ξη­ρασία είναι το εύρος της αφού ήδη το 64% της χώρας έχει πληγεί, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο που είχε κα­ταγραφεί το 1956 οπότε οι ΗΠΑ είχαν πληγεί και πάλι από ανομβρία.

Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα αφού το 88% των καλ­λιεργειών καλαμποκιού και το 87% των καλλιεργειών σόγιας βρίσκονται σε πε­ριοχές που πλήττονται από την ανομ­βρία με αποτέλεσμα ήδη οι τιμές να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερι­κανικού υπουργείου Γεωργίας, η ποιό­τητα του καλαμποκιού εξαιτίας της συ­νεχιζόμενης ανομβρίας είναι από κακή έως πολύ κακή, με αποτέλεσμα μόνο το 31% της σοδειάς να χαρακτηρίζε­ται καλής και εξαιρετικής ποιότητας σε σχέση με το 66% που ήταν την ίδια επο­χή πέρσι.

Ήδη οι τιμές των δημητριακών έχουν φτάσει στα ύψη και πολλοί αναλυτές βρίσκουν κοινά στοιχεία με την επισιτι­στική κρίση του 2007-08, που πυροδό­τησε βίαιες διαδηλώσεις και συγκρούσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρα­τεί είναι ότι μέσα σε έξι εβδομάδες οι τιμές άμεσης παράδοσης του καλαμπο­κιού και της σόγιας στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στο Σικάγο έχει αυξη­θεί κατά 40%!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «Financial Times» επισήμαναν ότι για πρώτη φορά μέσα σε 30 χρόνια τίθεται ένα τόσο σο­βαρό πρόβλημα προσφοράς και ζήτη­σης λόγω καιρικών συνθηκών, το οποίο μάλιστα υπάρχει κίνδυνος να λάβει άλ­λα χαρακτηριστικά από εκείνα της πε­ριόδου 2007-09, αφού τότε σε μεγάλο βαθμό το ράλι στις τιμές των τροφίμων είχε κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ενώ σή­μερα οι φόβοι βασίζονται σε πραγματι­κά στοιχεία, όπως είναι η καταστροφή των γεωργικών καλλιεργειών στις ΗΠΑ.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι αυξήσεις στις τιμές είναι αναπόφευκτο ότι θα πε­ράσουν και στο λιανικό εμπόριο αφού σχεδόν το 50% των γεωργικών εξόδων είναι για τις ζωοτροφές, με αποτέλε­σμα οι καταναλωτές να δουν τις τιμές του κρέατος και των γαλακτοκομικών να ανεβαίνουν στα ύψη.

Ελλάδα: οικονομική αιμορραγία

Την προώθηση ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών ζητά η Greenpeace, η οποία πραγματοποιεί εκστρατεία, στο πλαίσιο της οποίας περισσότεροι από 10.000 πολίτες έχουν υπογράψει την επιστολή διαμαρτυρίας.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι η καλλιέργεια πα­ραδοσιακών ελληνικών φυτών, όπως είναι το ρεβίθι, το κουκκί και το μπιζέ­λι, μπορεί να αποτελέσει τη λύση στην οικονομική αιμορραγία που συνεπά­γεται για τη χώρα η εισαγωγή σόγιας για ζωοτροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά το 2011 η Ελλάδα εισήγαγε 571.000 τόνους σόγιας για ζωο­τροφή, το 70% της οποίας (400.000 τόνοι) ήταν μάλιστα μεταλλαγμένη.

Όπως υπογραμμίζει η Greenpeace, «το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και η οικονομική κρίση επιβάλλουν να ξαναγίνει η Ελλάδα χώρα παραγωγών».

Τα «ταπεινά» ψυχανθή της ελληνικής γης, όπως λέγονται, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μπορούν να αντικαταστήσουν την εισαγό­μενη σόγια στις ζωοτροφές. Όπως επισημαίνει η Greenpeace, «όχι μόνο δεν είναι μεταλλαγμένα, αλλά επιπλέον προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία μας, αφού απαιτούν ελάχιστα ως καθόλου φυτοφάρμακα και λι­πάσματα. Η χρήση τους στην κτηνοτροφία θα ενισχύσει την ανταγωνιστι­κότητα των ελληνικών ζωικών προϊόντων και θα τονώσει την απασχόληση στον αγροτικό τομέα». Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρει, επίσης, ότι τα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά έχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως:

◆ Δεν χρειάζονται πότισμα και καλλιεργούνται παντού. Ευδοκιμούν σε εδά­φη χαμηλής γονιμότητας, σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι ιδιαίτερα αν­θεκτικά στην ξηρασία.

◆ Αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των ελληνικών ζωικών προϊόντων και ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους στην εξαιρετικά ανταγωνιστι­κή αγορά ζωικών προϊόντων.

◆ Ανοίγουν ορίζοντες για απασχόληση και τοπική ανάπτυξη μέσα από νέες καλλιέργειες και δημιουργούν ευκαιρίες για ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή και επιστροφή στην περιφέρεια.

◆ Μπορούν να αντικαταστήσουν μη ανταγωνιστικές και περιβαλλοντικά ζημιογόνες γεωργικές δραστηριότητες (όπως ο καπνός) ή να ξεκουρά­σουν τα εξαντλημένα από τη συνεχόμενη μονοκαλλιέργεια των σιτηρών σταροχώραφα.

Η Greenpeace καλεί όλες τις εταιρείες ζωικών προϊόντων που δραστηρι­οποιούνται στην Ελλάδα, να σταματήσουν να σπαταλούν ελληνικά χρήματα για εισαγωγή μεταλλαγμένων και να ξεκινήσουν αμέσως να επενδύουν σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά, που εξασφαλίζουν καθαρές ζωοτροφές.

 

 

supercomments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s