7 πιάτα που πρέπει να… προσέχετε στο εστιατόριο


Η έξοδος σε ένα εστιατόριο πρέπει να συνδυάζει άριστη ποιότητα φαγητού, άψογο service και ποιοτικό περιβάλλον για να είναι επιτυχημένη. Αν και πρωτίστως το φαγητό είναι που μετράει. Πλήθος πιάτων και επιλογών στον κατάλογο, ποικιλία προτάσεων από τον σεφ αλλά και ξεχωριστά μενού στο εστιατόριο! Τι να πρωτοδιαλέξω; Στο πλαίσο αυτό το Reader’s Digest πραγματοποίησε έρευνα όχι μεταξύ των πελατών για το ποια πιάτα επιλέγουν περισσότερο αλλά ανάμεσα σε ανθρώπους που εργάζονται στην κουζίνα εστιατορίων σχετικά με το τι δεν θα τολμούσαν να φάνε ποτέ σε ένα εστιατόριο. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν έχουν φυσικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ 7 πιάτα… αποσύρονται διακριτικά από το μενού!

1. Τα προτεινόμενα πιάτα του μενού

Στο μυαλό μας πιστεύουμε ότι τα προτεινόμενα πιάτα ενός εστιατορίου είναι και αυτά που έχουν την περισσότερη δουλειά στην προετοιμασία τους ή αποτελούνται από εκλεκτά υλικά για τα οποία το εστιατόριο είναι πολύ υπερήφανο. Στην πραγματικότητα, όμως, προκειμένου να προλάβουν τη μεγάλη ζήτηση γι’ αυτά τα πιάτα, πολλά εστιατόρια τα φτιάχνουν από πριν. Το γεγονός αυτό πολλές φορές επιτρέπει τη δημιουργία μικροοργανισμών βλαβερών για την υγεία μας. Αντίθετα, τα λιγότερο «διάσημα» πιάτα μπορεί να φτιάχνονται και επιτόπου.

2. Κρέας με κόκκαλο

Γνωρίζουμε καλά από τις βασικές αρχές μαγειρικής ότι το κοτόπουλο και μερικά ακόμα κρεατικά πρέπει να ψήνονται πολύ καλά και να μην έχουν καθόλου αίμα όταν καταναλώνονται. Έτσι ίσως θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε πιάτα με κομμάτια κρέατος που έχουν κόκκαλο καθώς, τις περισσότερες φορές (και αυτό ισχύει σε όλα τα κρέατα), το σημείο που έχει το κόκκαλο ψήνεται πολύ πιο δύσκολα και αργά από το υπόλοιπο κομμάτι και, συνήθως, το αποτέλεσμα είναι να ξεροψηθεί το εξωτερικό μέρος και αυτό κοντά στο κόκκαλο να μείνει ωμό. Θα το διακινδυνεύσετε;

3. Μαγειρευτά φαγητά με σάλτσα σε προσφορά

Τα εστιατόρια προκειμένου να μην ξεμείνουν από πρώτες ύλες παραγγέλνουν περισσότερες από αυτές που χρειάζονται. Έτσι ένα μέρος πιθανόν να τους μείνει στο τέλος της ημέρας. Τα συστατικά εκείνα που δεν έχουν λήξει, μπορούν, φυσικά, να χρησιμοποιηθούν για την… σπεσιαλιτέ της επόμενης μέρας μαζί με λίγη σάλτσα. Καλύτερα να είστε προσεκτικοί με το κρέας που γίνεται κιμάς για μακαρόνια, που είναι κομματιασμένο σε σάλτσα ή βρίσκεται μέσα σε σούπα. Ενώ, τονίζεται, επίσης, ότι οτιδήποτε καλύπτεται από μαγιονέζα ή άλλη σάλτσα είναι πιθανόν να μην είναι και τόσο καλής ποιότητας όσο φαντάζεστε.

4. Πίτσα

Αν το εστιατόριο που πάτε δεν ειδικεύεται στην πίτσα και στην ιταλική κουζίνα γενικότερα, καλύτερα να μην προσφέρετε τα χρήματά σας σε κάτι που πιθανώς να έχει καταψυχθεί ή να έχει ψηθεί σε… τοστιέρα αντί σε έναν παραδοσιακό ξυλόφουρνο, όπως θα φανταζόσασταν. Η πίτσα είναι ένα «πρόχειρο» πιάτο σε εστιατόρια που δεν ειδικεύονται σε αυτήν.

5. Κοτόπουλο φιλέτο ψητό

Πρόκειται ίσως, για το πιο αδιάφορο πιάτο σε όλα τα μενού. Δεν υπάρχει συνήθως τίποτα το μοναδικό ή αξιοπρόσεκτο σε ένα πιάτο με κοτόπουλο ψητό, γι’ αυτό μάλλον και είναι ένα από τα φτηνότερα πιάτα ενός εστιατορίου, μαζί με τα μακαρόνια ναπολιτέν. Καλύτερα να είστε λίγο πιο τολμηροί στις επιλογές σας, εκτός αν θέλετε να τηρήσετε ευλαβικά τη δίαιτά σας.

6. Ψάρι από το… «υπερπέραν»

Εκτός από τις περιοχές που ξέρετε ότι είναι διάσημες για την υπερεπληθώρα ψαριών τους, καμία άλλη ετικέτα δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για την προέλευση των ψαριών που καταναλώνετε. Μην πιστεύετε πάντα ό,τι σας λένε. Μπορεί κάποιος στην Αθήνα να διατείνεται ότι έχει φρέσκο ψάρι από την Αμοργό, αλλά πόσο σίγουροι είστε ότι αυτό δεν είναι φρέσκο από… την Αίγυπτο;

7. Παγωτό

Σε αυτή την περίπτωση το θέμα μας δεν είναι ο κίνδυνος της υγείας μας αλλά τα χρήματα που θα δώσουμε για ένα κυπελλάκι παγωτό σε ένα εστιατόριο. Πριν παραγγείλετε για επιδόρπιο ένα μπολ παγωτό, σκεφτείτε αν αυτό αξίζει τα χρήματα και, φυσικά, τις θερμίδες που θα προσθέσετε στον οργανισμό σας. Η ιδέα του να πληρώσετε αρκετά ευρώ για ένα παγωτό που μπορείτε να φάτε και από το περίπτερο σίγουρα δεν σας ενθουσιάζει. Την επόμενη φορά, προσθέστε κι αυτή την παράμετρο…

* Όλα αυτά είναι ενδεικτικά παραδείγματα για να είμαστε ελαφρώς υποψιασμένοι όταν τρώμε έξω, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει ότι πρέπει να κοιτάμε πάντα τον… γάιδαρο στα δόντια και να γίνουμε υποχόνδριοι.

 

perierga

2 σκέψεις σχετικά με το “7 πιάτα που πρέπει να… προσέχετε στο εστιατόριο

  1. Ενημερώνω τους ιστολόγους (bloggers) που έχουν κάνει follow στο δικό μου και αντιστρόφως, όπως εσείς, ότι η πλατφόρμα του WordPress μου δήλωσε ότι από χθες διόρθωσε το “Macedonia” και γράφει πλέον F.Y.R.O.M., ως όφειλε, συμμορφούμενη σε υπόδειξη που έκανα όταν διαπίστωσα το ατόπημά τους πριν από λίγες ημέρες, μέσα από τα Stats ανά χώρα στα οποία έχει πρόσβαση ο κάθε διαχειριστής. Η σχετικά ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είχε ως εξής:
    Δικό μου email
    “Former Yugoslav Republic of Macedonia, i.e. F.Y.R.O.M., as it has been officially agreed by standing U.N. agreements, as well as bilateral ones with Greece, to be referred to until the relevant dispute between the two countries is resolved, appears nonetheless on the Blog’s Stats Chart injudiciously, offensively and unlawfully as “Macedonia” and must be accordingly renamed.”
    Δική τους απάντηση
    “We’ve made the change to the stats page that you have requested. Please let me know if I can be of any further help.
    Best,
    Phil
    Happiness Engineer | WordPress.com
    Αν το κρίνετε σκόπιμο, ενημερώστε τους δικούς σας.

    (Ζητώ κατανόηση για το χώρο από όπου επέλεξα να σας ενημερώσω, αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ κάτι άλλο. Εφ’ όσον ενοχλεί, μπορείτε απλώς να το σβήσετε.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s